Inilah 5 sebab yang menyebabkan pengunjung malas memberi komen di blog

Imej dari Buildpath.coImej dari Buildpath.co

Aktiviti blogging yang dilakukan oleh blogger dengan semua aktiviti di dalamnya selalu menarik untuk diterokai. Pelbagai watak yang dimiliki oleh blogger memang boleh membawa kepada fenomena yang unik dan menarik.

Salah satu fenomena unik yang dapat dipelajari dan dibincangkan di sini adalah mengenai orang atau pelawat yang malas membuat komen di blog yang mereka lawati. Namun untuk mengulas perkara ini hanya memerlukan beberapa minit. Tetapi atas sebab tertentu mereka adalah pelawat yang mungkin juga terdiri daripada blogger yang melakukan blogwalking dan kemudian menjadi pembaca senyap yang malas memberi komen.

Terutama bagi mereka yang #bloggers melakukan blogwaking yang sudah memahami pentingnya komen, tentunya agak pelik jika mereka tidak memberi komen. Dari sini ternyata terdapat beberapa alasan yang biasanya dijadikan asas bagi pengunjung blog ini apabila mereka tidak mahu memberi komen. Berikutan kajian semula.

1. Blog lambat atau lambat

Sebab pertama yang sering membuat orang malas memberi komen adalah blog yang lambat atau lambat. Jangan sesekali berkomentar, apabila blog anda sukar dan lambat diakses dan dibuka, maka kebanyakan orang akan malas untuk berkunjung dan membaca. Blog yang lambat memang akan membuat orang lain kesal.

Oleh itu bagi anda yang mempunyai blog seperti itu, ada baiknya anda memperbaiki blog anda. Biasanya blog lambat ini disebabkan oleh pelayan yang tidak mencukupi atau paparan yang terlalu berlebihan. Perkara lain yang menjadikan blog lambat adalah blog anda tidak serasi atau responsif di platform mudah alih.

Artikel lain:  7 Teknik Membuat Blog Dibanjiri dengan Komen Positif dan Interaktif

Anda boleh memperbaiki blog lambat anda sendiri sekiranya anda mempunyai kemampuan. Tetapi jika anda tidak mempunyai kepakaran, anda boleh meminta pertolongan atau menyewa perkhidmatan orang lain yang dapat memperbaiki kelajuan akses ke blog anda. Apabila blog anda dapat diakses dengan cepat, maka peluang anda untuk mendapatkan komen akan menjadi lebih besar.

2. Cara komen yang rumit

Jangan membuat pengguna merasa sukar untuk membeli produk anda. Pernyataan itu dalam konsep perniagaan yang sama dengan pengunjung blog yang menarik untuk memberi komen. Komen ini memang sesuatu yang penting untuk pengembangan blog anda.

Oleh itu cubalah pelawat yang datang ke blog anda jangan merasa sukar untuk membuka blog dan juga memberi komen. Dengan begitu banyak templat blog yang ada hari ini menjadikan ruangan comnetar ini dapat hadir dengan pelbagai versi. Terdapat beberapa blog yang harus membuat pengunjung menulis kod keselamatan hanya untuk memberi komen.

Sudah tentu ini adalah pelawat yang sangat menjengkelkan dan malas. Untuk komen, gunakan kod keselamatan acara tulis. Oleh itu, cubalah mengelakkan teknik yang boleh menyukarkan pelawat untuk memberi komen sekiranya anda mahu blog anda berkembang.

3. Catatan yang kurang menarik dan tidak kemas

Untuk membuat seseorang berminat untuk menjawab, anda mesti menunjukkan sesuatu yang menarik. Cuba buat kandungan yang menarik untuk dibaca oleh banyak orang. Juga jangan lupa untuk memaparkan kandungan yang menarik semudah mungkin. Biasanya penghujungnya juga terasa malas untuk memberi reaksi dan komen sekiranya penampilan blog tidak kemas walaupun isinya bagus.

4. Tidak ada  tindak balas atau maklum balas daripada pemilik blog

Sesiapa sahaja akan kesal sekiranya perbualan atau komen tidak mendapat sambutan. Begitu juga di blog, pengunjung yang telah memberi komen tentu ingin segera diberi respons oleh pemilik blog, sama ada dalam bentuk balasan komen atau balasan #blogwalking. Lebih teruk lagi jika ada blog yang tidak memaparkan komen dengan alasan kesederhanaan (memeriksa komen).

Memang alasan untuk mengelakkan komen atau komen berbahaya yang berasal. Tetapi percayalah pengunjung ini sangat gembira sekiranya penglibatan mereka dalam blog mendapat sambutan yang baik oleh pemilik blog. Oleh itu, sebagai pemilik blog, cubalah memberikan respons atau maklum balas yang baik terhadap setiap komen yang datang.

Baca juga:  Mengapa penyederhanaan komen di blog begitu penting?

5. Blogs sedang Lama Tidak Dikemaskini

Akhirnya, perkara yang membuat pengunjung malas untuk memberi komen adalah bahawa blog lama tidak dikemas kini. Blog yang tidak dikemas kini terlalu lama akan membuatkan pengunjung berasa seperti berada di rumah kosong dan tidak berpenghuni. Jadi mereka akan memberi komen, mereka, pengunjung ini bahkan boleh melarikan diri kerana takut berada di tempat kosong dan tidak berpenghuni.

Artikel Berkaitan