Quasi World Drone Market, Pengasas DJI Innovations Kini Berkembang dengan Kekayaan

Imej dari Detik.comImej dari Detik.com

Sekiranya ditanya adakah trend teknologi yang sedang dilanda pada akhir 2015, sudah tentu drone alias adalah salah satu jawapan yang paling banyak. Mengiringi populariti cepat kamera aksi sebagai tandan udara, sebenarnya drone juga semakin diminati oleh banyak orang dari masyarakat umum hingga profesional.

Sekiranya kita berbicara mengenai istilah drone pada tahun 2010, mungkin yang dibayangkan adalah # teknologi pesawat tanpa pemandu yang digunakan untuk tujuan berskala besar seperti penyelidikan ke misi ketenteraan sebuah negara. Tetapi kita anggap drone sepertinya lebih landas dan tidak asing lagi sebagai alat pesawat mini yang dapat digunakan untuk banyak tujuan lain seperti sukan, hiburan, fotografi hingga pembuatan filem.

Fakta ini kemudian menjadikan pengeluar jenama #drone dari China, DJI (Dajiang Innovation Technology) Innovations, berjaya meraih keuntungan yang sangat besar berkat minat masyarakat terhadap trend "droning". Di sebalik kejayaan ini, terselip dari nama pengasas yang sudah tentu kini menjadi drone perniagaan manis. Lelaki bernama Frank Wang Tao itu bahkan berjaya menjadi barisan 100 wartawan industri teknologi tinggi Forbes pada tahun 2015 berkat perniagaannya.

Ikuti Perjalanan Kerjaya Frank Wang Tao

Sedikit ulasan syarikat DJI Innovations, syarikat dari China adalah pengeluar drone Phantom jenama yang sudah mempunyai populariti bertaraf dunia. Di Dunia sendiri, jenama ini tentunya tidak asing kerana telah dipasarkan secara meluas dan bahkan mempunyai komuniti sendiri.

Di peringkat dunia, DJI Innovations boleh dikatakan sebagai peneraju pasaran untuk industri produk drone dengan bahagian pasaran hingga 70% dari jumlah dunia. Menjadi salah satu pelopor perniagaan berasaskan hiburan ini, tentunya akan menjadi kelebihan bagi syarikat yang diarahkan oleh Frank Wang Tao. Malah, pengasasnya memperoleh sejumlah $ 3.6 bilion atau setara dengan Rp48 trilion pada tahun 2015.

Tetapi tentunya perjalanan Frank ke pencapaiannya sekarang tidak diteruskan dalam masa yang singkat dan mudah. Dengan cepat ketika dia masih muda, minatnya terhadap objek terbang telah meningkat sejak dia di sekolah. Pada masa itu pertama kali berjaya menarik minat Frank adalah kisah komik yang mengisahkan perjalanan helikopter merah di sekitar pelbagai tempat. Dari kisah fiksyen ini, secara tidak disangka-sangka ia menjadi langkah pertamanya untuk mengusahakan perniagaan besar di masa depan.

Artikel lain:  Nicholas Woodman ~ Kisah Kejayaan Pengasas Jenama Kamera Fenomenal GoPro

Lelaki yang dilahirkan dan dibesarkan di wilayah Hangzhou, China itu kemudian bermimpi untuk mengembangkan pesawat mini yang dapat dikendalikan dan dilengkapi dengan kamera sehingga dapat merakam banyak perkara yang tidak dapat dilihat oleh manusia secara umum.

Hobi Pemanfaatan Berinovasi

Ketika berusia 16 tahun, cita-cita Frank untuk alat terbang mula menjadi kenyataan. Pada masa itu, dia yang berjaya lulus dengan nilai yang memuaskan kemudian dianugerahkan pesawat kawalan jauh oleh ibu bapanya. Dari sana, hampir setiap hari membaca banyak buku dan maklumat yang berkaitan dengan teknologi pesawat terbang dan alat terbang.

Pada tahun 2005, Frank kini menamatkan pengajian di Universiti Sains & Teknologi Hong Kong jurusan kejuruteraan elektronik yang sesuai dengan impiannya. Dan melalui tugas kuliah, dia kemudian membuat alat terbang impiannya yang dilengkapi dengan kamera. Menariknya, ketika itu alat yang dibuatnya dengan anggaran $ 2000 dolar sebenarnya ditawar dan dibeli oleh seseorang dengan harga 3 kali ganda iaitu $ 6000 dolar.

Menegakkan Kejayaan dengan Membangun Inovasi DJI

Setahun kemudian, Frank menjadi semakin yakin bahawa impiannya untuk membuat alat terbang yang dikenali sebagai drone juga dapat menjadi jalan kerjayanya. Pada tahun 2006, Frank Wang Tao membina syarikat DJI (Dajiang Innovation Technology) Innovations dengan fokus membuat peranti drone.

Mengangkat salah satu jenama popularnya Phantom Drone, DJI perlahan-lahan mula menyebarkan virus drone bukan hanya di China tetapi di luar negara. Dan hasilnya mula muncul beberapa tahun kemudian ketika banyak pelabur dan pemaju industri teknologi di Amerika tertarik dengan konsep produk DJI.

Baca juga:  Yuko Nakazawa ~ CEO Kecantikan Pengasas Syarikat Teknologi UPQ

Proses yang panjang, kini hasil manis yang berjaya dicapai oleh DJI dengan merebut kedudukan industri drone terunggul di dunia. Dengan pangsa pasar yang luas dan jaringan perniagaan yang telah berakar di berbagai negara, menjadikan DJI yang dipimpin oleh Frank semakin mendominasi dan sukar diganti oleh pengeluar lain. Tahun ini, syarikat DJI bahkan disangka mempunyai nilai $ 1 bilion setelah meningkat mendadak pada tahun 2014.

Apa yang telah dilakukan oleh Frank dapat menjadi pelajaran berharga bagi kita untuk terus mengejar impian kita dan berusaha mewujudkannya. Terutama mereka yang berhubungan dengan dunia teknologi, ketika kita berjaya memberikan inovasi, jangan ragu untuk terus berkembang kerana potensi di masa depan mungkin sangat besar.

Artikel Berkaitan