Ini adalah 5 Pengembara Gahar Friends of Wild Nature

alat sukan lasakImej dari Thebubuzz.com

Hobi sukan lasak dan mencabar? Akan sangat sesuai jika anda membaca artikel kali ini. Sebabnya kita akan membincangkan mengenai 5 alat canggih yang dapat menemani aktiviti pengembaraan dan aktiviti luar sehebat mungkin untuk lebih memanfaatkan. Bukan hanya keren, beberapa #gadget dari jenama popular berikut pasti unggul dalam hal ketahanan.

Ingin tahu alat apa yang paling sesuai untuk peminat aktiviti adrenalin yang tinggi? Berikutan kajian semula.

1. Kamera Tindakan GoPro

GoProSalah satu kepuasan yang ingin dicapai oleh peminat luaran adalah dapat merakam saat-saat semasa melakukan aktiviti. Perjalanan melalui hutan, mendaki lereng gunung yang curam dan matahari terbenam yang berwarna jingga di cakrawala barat akan menjadi hidangan yang sempurna jika diringkaskan dalam video. Sekarang, sebagai cadangan terbaik, kamera aksi # GoPro Hero boleh menjadi pilihan yang tepat.

Direka sebagai kamera luaran, GoPro telah menjadi salah satu alat yang mesti dimiliki bagi mereka yang menggemari sukan atau aktiviti lasak. Sebabnya ialah selain dapat merakam momen dengan kualiti yang baik, GoPro juga dirancang dengan ketahanan yang tinggi dari hentaman hingga tahan air sedalam 40 meter.

Artikel lain:  10 alat canggih ini dapat meningkatkan produktiviti pengguna

2. Omega Speedmaster Moonwatch - Projek Alaska

Jam kilas Omega SpeedmasterAlat eksklusif kedua yang sesuai untuk aktivis aktiviti ekstrem adalah jam tangan Omega Speedmaster Moonwatch - Alaska Project. Dibuat oleh pengeluar jam peringkat dunia, Omega, Speedmaster Moonwatch pastinya bukan aksesori pergelangan tangan biasa.

Kelebihan utama jam tangan ini adalah penyesuaian suhu yang luar biasa. Speedmaster Moonwatch didakwa tetap "berdetik" walaupun disejukkan hingga minus 148 darjah celsius atau terdedah kepada panas hingga 260 darjah celsius. Bukan hanya itu, nama yang disematkan Moonwatch ternyata tidak bermakna kerana jam tangan ini direka untuk berfungsi dengan optimum dalam keadaan di bulan!

3. Pengecas Heli-on InfinityVp

Heli-on InfinityVpKehabisan alat elektronik yang berkuasa adalah salah satu bencana ketika aktiviti luar walaupun di tempat yang jauh dari pusat orang ramai. Oleh itu, powerbank banyak digunakan sebagai penyelamat, tetapi jika kita melakukan pengembaraan selama berhari-hari dan tidak menemui sumber elektrik, bagaimana?

Tenang, dengan Powerbank InfinityVp Heli-on kita tidak perlu risau. Kerana selain berfungsi seperti powerbank pada umumnya, badan InfinityVp Heli-on juga telah disertakan dengan panel surya yang dapat mengubah cahaya matahari menjadi tenaga cadangan. Jadi dalam perjalanan yang melampau, asal-usul masih berjemur maka tidak perlu bimbang kehabisan peranti elektronik.

4. Alas Kaki Corak Cahaya Smartwool

Corak Cahaya SmartwoolAlat seterusnya mungkin bukan peranti elektronik. Tetapi mengenai #teknologi, alat yang nampaknya sangat sederhana, sepasang kaus kaki, tidak kalah canggih. Smartwool Light Pattern bukan kasut biasa, kerana kasut ini direka khas untuk mereka yang ingin melakukan aktiviti luar tetapi tetap merasa selesa.

Ciri utamanya ialah dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran di sekitarnya. Ketika berada di kawasan yang diliputi salji, Smartwool Light Pattern mengatur kelembapan dan menjaga suhu tetap panas. Dan sebaliknya, ketika berada di kawasan yang panas, pori-pori kasut akan meregang untuk memberikan peredaran udara yang lebih banyak sehingga kaki masih terasa sejuk.

Baca juga:  Ingin Hidup Sihat? Cubalah 5 peranti boleh pakai maju berikut

5. Rompi Amphipod Xinglet

Amphipod XingletKegiatan melampau seperti membersihkan hutan dara tentunya penuh dengan risiko. Dan dalam beberapa kes, petualang akan kehilangan arah dan tersesat. Dalam keadaan seperti ini, usaha untuk didapati dengan mudah oleh pasukan penyelamat adalah langkah terbaik.

Berpindah dari masalah umum dalam kegiatan liar ini, adalah penciptaan Amphipod Xinglet, rompi pintar yang dapat memancarkan isyarat cahaya sehingga kita dapat tetap mudah dilihat bahkan pada waktu malam. Walaupun berdasarkan alat elektronik, rompi ini sangat selamat digunakan dan bahkan boleh menjadi pelindung tambahan bagi tubuh kita.

Artikel Berkaitan