9 Faktor Meningkatkan Minat Belanja Pengguna

Ada pepatah yang telah menjadi pengetahuan umum dan selalu dibincangkan dalam pelbagai perjumpaan penjualan, "Pengguna adalah raja." Kalimat yang kelihatan sederhana, tetapi setelah dibincangkan akan dapat meningkatkan minat perbelanjaan pengguna.

Seperti yang diketahui oleh banyak pelaku perniagaan, minat perbelanjaan pengguna bergantung pada bagaimana perniagaan memahami bakal pelanggan mereka. Kita mesti tahu bagaimana gaya hidup pengguna.

Apabila bercakap mengenai minat membeli-belah, pastinya berkaitan dengan kaedah yang tepat untuk menarik minat pengguna. Perlu diingat bahawa apa sahaja kaedah atau strategi yang dibuat, lebih baik bagi pengusaha untuk tidak mengabaikan pelbagai perkara untuk meningkatkan minat perbelanjaan pengguna.

Kami akan membincangkan satu persatu mengenai faktor apa yang mempengaruhi minat perbelanjaan pengguna berikut.

1. Keperibadian Pengguna

Faktor Meningkatkan Minat Belanja Pengguna

Semua orang bersetuju bahawa pengguna adalah individu yang mempunyai ciri keperibadian yang unik. Semua syarikat besar harus memahami ciri-ciri pelanggan mereka untuk meningkatkan minat berbelanja.

Berdasarkan keperibadian ujian keperibadian BRAIN yang boleh diakses secara percuma di Brainpersonalities.com , keperibadian manusia dibahagikan kepada 5 jenis berdasarkan fungsi otak.

Setiap jenis keperibadian mempunyai tingkah laku dan minat yang berbeza dalam barang, perkhidmatan, dan jenis profesi yang dipilih. Oleh itu, anda harus mengetahui sedini mungkin jenis keperibadian pengguna yang menjadi sasaran pasaran anda sehingga semua strategi yang digunakan tepat sasaran.

2. Perkhidmatan Penghantaran

Faktor Meningkatkan Minat Belanja Pengguna 3

Perkembangan dunia perniagaan, termasuk barang pelanggan , tidak dapat dipisahkan dari perkhidmatan logistik. Untuk menjangkau pengguna yang lebih luas, syarikat mesti memilih kaedah perkhidmatan penghantaran dan program penghantaran percuma. Kerana faktor ini, minat perbelanjaan pengguna dapat ditingkatkan jika syarikat kami mempertimbangkannya dan menerapkannya.

Mari kita perhatikan dengan teliti syarikat besar yang telah menggunakan strategi ini seperti Shopee yang merupakan syarikat gergasi dengan tagline penghantaran percuma. Pengguna juga merasa senang dengan pilihan perkhidmatan yang ditawarkan.

Pengguna juga boleh memilih perkhidmatan penghantaran yang mereka harapkan. Adakah pengguna lebih suka perkhidmatan penghantaran biasa atau perkhidmatan penghantaran cepat. Jadi, adakah kita sudah bersedia untuk menerapkannya?

3. Diskaun Membeli-belah

Mungkin kita sering mendengar istilah Big Promo , Midnight Sale, Sale hingga 50% , dan pelbagai bahasa promosi lain. Sekiranya kita ingin melihat strategi penjualan, maka sebenarnya ini adalah salah satu invois untuk meningkatkan minat perbelanjaan pengguna.

Di samping itu , tawaran & kupon terbaik dalam bentuk potongan dapat mengubah pengguna menjadi pelanggan setia dengan berkesan.

Kajian kes syarikat yang menjalankan strategi ini adalah Indomaret, Alfamart, dan bahkan syarikat teknologi maklumat berasaskan pengangkutan seperti Gojek dan Grab sangat kuat menerapkannya untuk menjadi jambatan perkhidmatan pesanan makanan untuk perniagaan kuliner. Mereka sedar bahawa faktor ini dapat meningkatkan minat perbelanjaan pengguna.

4. Kekuatan Cadangan

Banyak syarikat menerapkan cadangan untuk menarik minat pengguna membeli-belah. Tidak berpuas hati, syarikat itu bersedia mencurahkan dana untuk menyewa perkhidmatan selebriti atau tokoh masyarakat untuk mendapatkan cadangan sehingga pengguna berminat untuk membeli produk yang disyorkan.

Dalam satu kajian kes, banyak pelaku UMKM juga menggunakan kekuatan cadangan atau apa yang kita ketahui sebagai sokongan . Namun, aplikasinya disesuaikan dengan kemampuan perniagaannya.

Contohnya, mereka memberikan contoh produk untuk mendapatkan respons positif daripada watak atau artis tertentu. Dengan cara ini, mereka juga dapat menerapkan cara yang sama seperti yang dilakukan syarikat.

5. Bilangan Pengguna

Sebilangan besar pengguna adalah pencapaian dalam pemasaran korporat. Untuk meningkatkan minat perbelanjaan pengguna, bukti kejayaan, salah satunya adalah jumlah pengguna, adalah faktor penting untuk meningkatkan keyakinan pengguna terhadap produk yang kami tawarkan.

Kita dapat mencari syarikat runcit yang telah mengiklankan kepada pengguna mengenai pencapaian mereka yang mampu membuka beberapa ratus bahkan ribuan cawangan di seluruh negara.

Ini termasuk bahagian untuk memberikan maklumat bahawa jumlah unit cawangan menunjukkan bahawa jumlah pengguna yang dilayan begitu besar sehingga mereka membuka banyak cawangan baru.

6. Tempat Membeli-Belah

Ini adalah faktor untuk meningkatkan minat membeli-belah yang merupakan penggunaan paling popular oleh syarikat sekarang. Tempat membeli-belah adalah seperti penjimatan belanja bagi pengguna sehingga syarikat lebih mengikat mereka untuk terus menggunakan perkhidmatan atau produk yang ditawarkan.

Kaedah ini terbukti sangat berkesan dalam menarik lebih ramai pelanggan baru. Tempat membeli-belah ini dapat menarik minat pengguna untuk membeli secara berkelanjutan.

Kembali dalam kajian kes Gojek dan Grab, kedua-dua syarikat menyediakan perkhidmatan titik yang boleh digunakan pengguna untuk membeli produk yang telah mereka bekerjasama. Pengguna akan mendapat potongan harga setiap kali mereka membeli produk rakan syarikat.

7. Jaminan Wang Dikembalikan

Risau adalah faktor utama yang menyebabkan ketidakpercayaan pengguna untuk tidak membeli produk yang ditawarkan. Untuk menghilangkan masalah pengguna, strategi ini diterapkan dengan tepat sehingga minat perbelanjaan pengguna meningkat.

Syarikat berasaskan dalam talian yang membuat penjualan selalu menggunakan kaedah ini. Sama ada produk atau perkhidmatan, jaminan pengembalian wang adalah strategi mutlak untuk meyakinkan pengguna bahawa produk yang ditawarkan berkualiti tinggi dan memuaskan. Kita juga harus dapat menerapkannya jika ingin meningkatkan penjualan.

8. Pemberitahuan E-mel

Tidak semua orang mahu ditawarkan produk secara langsung seperti yang dilakukan oleh jurujual. Selalunya jurujual berada dalam keadaan yang salah, mungkin keadaan psikologi calon pengguna tidak baik atau merasa terganggu dengan kehadiran jurujual sehingga mereka enggan membeli. Hasilnya, bakal pelanggan tidak memperhatikan produk yang ditawarkan.

Ini berbeza jika kita menggunakan perkhidmatan e-mel sebagai alat pemasaran. Secara psikologi, pengguna tidak begitu terganggu ketika menghantar tawaran. Mereka dapat menandakan mesej tawaran yang kami kirim sebagai pemberitahuan mereka. Sekiranya mereka memerlukannya pada bila-bila masa, mereka akan membuka e-mel dan membeli produk yang ditawarkan.

Di samping itu, mereka dapat membaca e-mel bila-bila masa dan di mana sahaja. Kemudahan menawarkan melalui e-mel adalah faktor penting yang mempengaruhi minat perbelanjaan pengguna.

9. Iklan yang Tepat

Perkara ini sering disalahertikan oleh pelaku perniagaan, terutamanya PKS. Promosi melalui iklan adalah tahap terakhir dalam pemasaran kerana mengingat jumlah dana yang dibelanjakan tidaklah kecil. Dan, tidak semestinya setiap MSME merancang anggaran iklan untuk produk mereka secara intensif dan beramai-ramai.

Faktor terakhir untuk meningkatkan minat perbelanjaan pengguna adalah strategi yang kuat sekiranya beberapa faktor sebelumnya telah diterapkan. Oleh kerana kita juga harus mempertimbangkan risiko dalam pelaksanaannya, lebih baik bagi pengusaha untuk memilih strategi yang tepat yang disesuaikan dengan keadaan kewangan syarikat.

Ini adalah beberapa faktor yang diharapkan dapat meningkatkan minat perbelanjaan pengguna untuk produk yang kami tawarkan. Setiap strategi mempunyai hasil yang berbeza untuk setiap syarikat. Itu semua bergantung pada bagaimana kita melaksanakan setiap tahap dengan betul sesuai dengan kemungkinan strategi standard.

Untuk maklumat lebih lanjut, hubungi dan berjumpa dengan perunding profesional yang terbukti mampu meningkatkan prestasi syarikat. Salam kejayaan dan semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan