Ingin Memori iPhone Anda Lebih Lega? Lakukan 4 muslihat berikut

memori iphoneImej dari Bgr.com

Sekiranya anda pengguna iPhone, kemungkinan anda sering menemui peranti pengeluaran #Apple ini yang tidak mempunyai kapasiti penyimpanan yang mencukupi. Dari keadaan ini, anda akan menghadapi kesukaran memuat turun beberapa aplikasi atau mengemas kini sistem operasi anda.

iPhone tidak seperti telefon pintar lain yang dapat memperluas memori dengan menggunakan memori luaran micro SD. Walaupun pada iPhone sendiri, storan tidak dapat diperluas menggunakan micro SD, tetapi anda hanya bergantung pada memori dalaman iPhone. Tetapi jika anda benar-benar mahukan iPhone anda lebih besar dan lebih luas, maka anda harus melakukan helah berikut.

1. Padamkan Aplikasi iPhone yang tamak untuk Memori

Trik pertama untuk memperbesar dan memperluas memori iPhone adalah dengan menghapus beberapa aplikasi yang dengan rakus menggunakan kapasiti memori. Agar kami dapat mengetahui aplikasi mana yang membuat memori iPhone habis, anda boleh memasuki menu Tetapan Penggunaan. Dalam menu ini, anda boleh pergi ke bahagian atas untuk melihat jumlah gigabait yang ada.

Di menu anda juga dapat melihat berapa banyak ruang aplikasi, muzik, pesan dan foto yang tersisa. Setelah melihat keadaan memori dalaman iPhone, anda boleh memadam aplikasi yang jarang anda gunakan.

Untuk pergi ke Penggunaan Tetapan, tekan Tetapan dari skrin utama iPhone anda. Dari sini pilih Umum dan Penggunaan. Untuk menghapus aplikasi, pilih aplikasi yang ingin anda hapus dari daftar, kemudian klik Padam Aplikasi. Tetapi ada satu perkara yang perlu anda perhatikan ketika anda ingin menghapus aplikasi ini yang memastikan bukan aplikasi berbayar yang anda hapus, mengapa? kerana anda perlu membayar lagi semasa anda memasang semula aplikasi.

Artikel lain:  Pastikan Keselamatan iPhone Dari Peretas Dengan 7 Langkah Berikut

Aplikasi #Facebook yang sering memakan banyak memori, memang banyak orang menyarankannya untuk dikeluarkan. Tetapi jika anda tidak mahu memadamkan Facebook, anda boleh memuat turun  aplikasinya lagi.

2. Padamkan Foto dan Data yang Tidak Penting

Walaupun tidak terlalu besar untuk mengambil kapasiti, fail foto dan data juga dapat membuat memori iPhone anda habis jika foto terlalu banyak. Oleh itu, jika anda merasakan fail foto dan data anda terlalu banyak, maka anda mesti melakukan penghapusan. Cukup hapus fail foto dan data yang anda fikir tidak penting.

Menghapus fail foto dan data ini sebenarnya dapat dilakukan secara manual dengan menyambungkan iPhone ke Mac. Untuk melakukan ini, pilih Foto dari skrin utama, klik Pilih, dan pilih foto mana yang akan dihapus. Selepas itu, ketik ikon tong sampah.

Untuk menghapus foto dalam Roll Camera dari Mac, pilih Image Capture dan gambar yang akan dihapus. Untuk mempercepat proses, tekan terus tombol Command untuk memilih dan menghapus beberapa foto sekaligus. Selain foto anda juga disarankan untuk menghapus beberapa data yang tidak diperlukan seperti #video, filem, buku, pesan teks, pesan suara, peringatan, kenalan dan panggilan terakhir dalam sejarah panggilan.

3. Matikan Pemberitahuan

Jangan memandang rendah ciri pemberitahuan pada iPhone anda. Kenapa? Kerana ciri ini sebenarnya boleh membuatkan memori dalaman iPhone anda habis. Dan tidak hanya menggunakan kapasiti memori, fitur pemberitahuan juga dapat menghabiskan bateri iPhone anda. Jadi dari sini anda harus mematikan ciri pemberitahuan.

Bagaimana untuk? Cukup pilih menu Tetapan dari skrin utama dan kemudian tekan Pemberitahuan. Selepas itu, pilih aplikasi yang ingin anda matikan pemberitahuannya. Dalam tetapan ini, Anda juga dapat menyesuaikan apa yang Anda lihat dalam tampilan 'Hari Ini' dengan membuka Pengaturan, Pemberitahuan, dan memilih aplikasi yang ingin Anda sertakan. Anda juga boleh menyusun pemberitahuan secara manual atau mengikut masa.

Baca juga:  6 Petua untuk Meningkatkan Prestasi iPhone Lebih Lama

4. Bersihkan Sampah di Safari

Akhirnya, muslihat untuk memperbesar dan memperluas memori iPhone anda adalah dengan membersihkan sampah di penyemak imbas Safari. Sebagai pengguna iPhone, anda pasti akan sering melayari dunia maya menggunakan penyemak imbas Safari. Sekarang dari aktiviti melayari ini, anda mungkin lupa untuk selalu menghapus kuki, sejarah dan data dalam # penyemak imbas ini.

Dari sini susunan kuki, sejarah dan data dapat mengambil ruang memori iPhone anda. Di sinilah diperlukan penghapusan atau pembersihan beberapa fail ini. Untuk menghapus fail ini, Anda dapat memasuki menu pengaturan, Safari, Hapus riwayat dan Hapus Kuki dan Data.

Artikel Berkaitan