5 Cara Menjimatkan Perjalanan Perniagaan, Bayar Kemudian dan Lebih Murah

Bagaimana Menjimatkan Perjalanan PerniagaanIlustrasi Perjalanan Perniagaan

Sebilangan besar orang mencari  kaedah untuk menjimatkan perjalanan perniagaan apabila terdapat perniagaan di luar bandar. Beberapa keperluan perjalanan seperti membeli tiket kapal terbang, mencari tempat tinggal, dan keperluan lain biasanya merupakan perkara yang paling penting untuk dilakukan.

Selalunya aktiviti mencari tempat penginapan ini memerlukan banyak masa. Terutama jika terdapat beberapa tempat pertemuan yang mesti dilakukan. Tempat penginapan ini mesti disediakan dengan baik dan sejak awal agar pasukan yang dihantar ke luar bandar tidak dihalang oleh masalah penginapan.

Syarikat mesti mengira semua kos penginapan agar lebih cekap dan tepat sasaran. Sudah tentu, untuk melakukan ini syarikat memerlukan pertolongan dari pihak lain. Salah satu caranya ialah bekerjasama dengan pihak ketiga untuk mengatasi masalah penginapan perniagaan perniagaan syarikat anda.

5 Cara Menjimatkan Perjalanan Perniagaan Anda

Perjalanan perniagaan ke luar bandar tidak boleh dianggap remeh. Terutama jika anda harus bertemu dengan pelanggan penting yang mesti bertemu tepat pada waktunya.

Perjalanan perniagaan harus dilakukan dengan lebih berhati-hati dengan melakukan petua mudah berikut:

1. Mencari Syarikat Penerbangan Murah

Murah tidak bermaksud kualiti perkhidmatannya buruk, kerana terdapat beberapa syarikat penerbangan yang menawarkan harga yang kompetitif dengan perkhidmatan yang maksimum. Untuk mendapatkan maklumat tiket perjalanan perniagaan yang murah, kita boleh melakukannya dengan bantuan aplikasi Traveloka.

Lalu bagaimana jika tiket murah yang anda cari sudah habis? Dalam hal ini kita mesti melihat urgensi perjalanan perniagaan, jika sangat penting maka tidak ada cara lain selain membeli tiket dengan harga yang ada.

Namun, jika masih mungkin untuk menangguhkan jadual pertemuan, maka kita dapat membeli tiket pesawat yang lebih murah terlebih dahulu.

2. Dengan kerjasama dengan Hotel Booking Service

Dalam perjalanan perniagaan ke luar bandar, anda pasti memerlukan tempat tinggal, seperti hotel. Seperti yang kita ketahui, tidak semua hotel berkualiti dapat diperoleh dengan harga murah. Namun, beberapa hotel dengan kemudahan standard dan mencukupi dapat diperoleh dengan harga murah.

Sekiranya syarikat anda melakukan perjalanan perniagaan secara rutin, sangat disarankan untuk bekerjasama dengan perkhidmatan tempahan hotel yang murah. Satu perkhidmatan yang boleh dipertimbangkan adalah Airy Rooms . ).

Airy Rooms mempunyai perkhidmatan kolaborasi Airy for Business di mana pasukan dari syarikat rakan kongsi boleh mendapatkan perkhidmatan penginapan yang lebih murah. Beberapa ciri Airy for Business termasuk:

  • Pergi sekarang, bayar kemudian; Anda boleh mendaftar masuk pada bila-bila masa dengan syarat pembayaran yang fleksibel
  • Promosi dan Pulangan Tunai; kos penginapan lebih murah daripada harga biasa dan peluang untuk mendapatkan wang tunai
  • Bilik dijamin; rangkaian hotel tersebar di 70 bandar di Dunia sehingga lebih mudah untuk mencari tempat penginapan di bandar tujuan untuk perjalanan perniagaan

3. Menggunakan Pengangkutan Awam atau Teksi Dalam Talian

Cara menjimatkan perjalanan perniagaan seterusnya yang boleh kita lakukan adalah menggunakan pengangkutan awam atau teksi dalam talian. Sebabnya ialah teksi konvensional biasanya mengenakan bayaran lebih tinggi daripada teksi dalam talian atau pengangkutan awam.

Anda akan menjimatkan banyak jika menggunakan pengangkutan awam dari lapangan terbang ke hotel atau ke tempat pertemuan. Namun, jika anda mahukan pengangkutan yang lebih mudah dan pantas maka anda boleh menggunakan teksi dalam talian.

4. Makan di Restoran Murah

Sarapan biasanya disediakan oleh hotel sebagai perkhidmatan. Namun, terdapat beberapa hotel yang tidak menyediakan sarapan pagi kepada para tetamu. Sekiranya anda menginap di hotel yang tidak menyediakan sarapan, maka apabila anda tiba di hotel, anda harus mencari tempat makan yang murah.

Murah tidak bermaksud buruk dan tidak sihat. Selalunya harga makanan mahal kerana jenama restoran atau kerana prestij tetamu mereka. Sebenarnya, terdapat banyak restoran murah atau gerai makanan sederhana yang menyediakan makanan yang baik, murah dan sihat.

5. Tidak perlu membeli cenderamata

Harus diingat bahawa perjalanan anda ke luar bandar adalah urusan kerja, bukan bercuti. Oleh itu, anda tidak perlu membeli cenderamata kerana ini boleh menjadikan perbelanjaan menjadi 'bengkak'.

Selalunya seseorang yang melakukan perniagaan merasa terpaksa memberikan hadiah kepada keluarga atau rakan kerana mereka telah mengunjungi bandar tertentu. Mungkin bagi sesetengah orang ini adalah perkara semula jadi, tetapi pada hakikatnya ini akan menjadikan seseorang lebih boros.

Baca juga:  5 Kesan Kesalahan Komunikasi dalam Perniagaan

Di atas adalah beberapa cara untuk menjimatkan perjalanan perniagaan yang boleh kita lakukan. Sebenarnya masih ada cara lain, tetapi lima perkara yang disebutkan di atas adalah yang paling memberi kesan dalam usaha menyelamatkan.

Artikel Berkaitan