Kehabisan Idea Penulisan Blog? Cuba buat artikel berita dengan 5 cara

idea penulisan blogImej dari Writtent.com

Mengemas kini blog untuk #blogger memang menjadi kewajipan dan rutin yang mesti dipenuhi setiap hari. Tetapi sayangnya ternyata tidak semua blogger dapat menyiarkan atau mengemas kini blog ini secara berkala.

Banyak sebab dan motif dapat menjadikan ini berlaku. Salah satunya adalah kerana idea untuk menulis blog tidak dijumpai. Idea penulisan memang sesuatu yang mustahak bagi blogger untuk mengemas kini blognya. Jadi bagaimana jika kita sebagai blogger kehabisan idea? Adakah cara untuk mengatasinya? Sudah tentu ada.

Apabila blogger mengalami keperluan anda, anda boleh menggunakan artikel berita untuk mengemas kini blog anda. Mengapa artikel berita? Kerana berita ini akan terus muncul setiap hari dan anda tidak akan kehabisan idea dari artikel berita ini. Lalu bagaimana untuk mendapatkan, menulis dan mengemas kini blog dengan artikel berita ini? Berikutan kajian semula.

1. Tonton Berita di TV

Cara pertama untuk dapat membuat artikel berita adalah dengan menonton berita di televisyen. Kini banyak stesen televisyen prihatin untuk terus menyiarkan berita tersebut. Jadi anda tidak perlu keliru untuk mencarinya.

Dari berita yang disiarkan oleh stesen televisyen ini, anda dapat mengambil idea yang sesuai dengan ceruk blog anda untuk kemudian anda menulis dan menghantar di blog. Bagaimana jika kita tidak menemui berita yang sesuai dengan blog khusus kita? Jangan putus asa, anda boleh mencari saluran atau stesen televisyen lain atau anda pergi ke jalan seterusnya.

Artikel lain:  4 petua agar ahli perniagaan tetap produktif dalam menulis kandungan blog

2. Akses Portal Berita di Dunia Maya

Sekiranya anda tidak menemui berita yang anda mahukan yang sesuai dengan ceruk blog anda di televisyen, maka anda boleh mencarinya di tempat lain dengan mengakses portal berita di dunia maya. Portal berita di #media dalam talian sekarang juga mempunyai jumlah yang banyak. Malah beberapa stesen televisyen kini mempunyai portal berita di media maya ini.

Dari sini anda boleh mencari kandungan berita yang sesuai dengan ceruk blog anda. Umumnya kandungan berita yang disajikan di portal berita di ruang siber lebih daripada apa yang ditunjukkan di televisyen. Jadi dari sini anda mungkin akan mendapat berita yang anda mahukan akan lebih terbuka.

3. Mencari Topik Tren di Media Sosial

Media sosial masa kini sememangnya sangat meriah dan meriah. Pengguna semakin banyak tahun ini sebenarnya membolehkan anda membuat penyelesaian idea untuk menulis blog. Kini media sosial tidak hanya digunakan sebagai platform untuk pengusaha, tetapi banyak netizen juga berkongsi berita yang sedang dibincangkan.

Dari sini, kemudian muncul topik tren, iaitu tema atau topik yang banyak dibincangkan di media sosial. Beberapa topik tren yang muncul di media sosial sering berupa berita dari media massa. Di sinilah anda mungkin dapat mencari idea yang dapat anda terapkan di blog anda.

4. Blogwalking di Blog Niche Berita

Seiring dengan perkembangan dunia blogging, kini anda boleh mendapatkan atau mendapatkan idea menulis artikel berita dari blog. Sekarang sudah ada banyak blog yang mempunyai ceruk berita. Oleh itu, anda boleh mendapatkannya dari media dalam talian ini. Bagaimana anda mendapat blog niche berita ini? Anda boleh mencarinya dari enjin carian atau dengan # blogging (melawat dari satu blog ke blog lain).

Baca juga:  5 Petua Meningkatkan Kepekatan Menulis Blogger

5. Mencari Berita Di Luar Rumah

Akhirnya, cara mendapatkan idea menulis artikel berita adalah keluar dan mencari berita secara bebas seperti wartawan atau wartawan. Sekiranya anda memang seorang yang suka pengembaraan atau suka melakukan aktiviti pelaporan maka anda boleh menjalankannya dengan cara ini.

Dengan cara ini anda akan dapat seberapa banyak idea menulis artikel berita yang anda mahukan dan sesuai untuk blog anda. Selain kemungkinan mendapat banyak idea, dengan menulis artikel berita dari lapangan secara langsung, anda juga dapat memperoleh kelebihan lain, iaitu keaslian dan objektiviti data yang diperoleh.

Artikel Berkaitan