Inilah 4 Pilihan Waktu Produktif Untuk Menulis Blogger yang Boleh Anda Cuba, Buktikan Sekarang!

masa produktif bloggerImej dari Patrontechnology.com

Menulis adalah aktiviti yang memerlukan tumpuan yang tinggi untuk menghasilkan karya yang terbaik. Di sinilah banyak orang merasa sukar untuk menulis dan mengemas kini blog mereka. Selain merasa tidak berbakat, banyak orang merasakan mereka tidak mempunyai masa untuk menulis.

Tetapi jika seseorang terus berfikir bahawa apa yang berlaku adalah bahawa anda tidak akan dapat menulis selamanya. Walaupun menulis bukanlah sesuatu yang berasal sepenuhnya dari bakat, tetapi aktiviti ini dapat dipelajari sekiranya mereka serius mempelajarinya.

Kepentingan Masa Produktif Untuk Blogger

Bagaimana dengan masa? Masa adalah alasan klasik bagi seseorang untuk menulis. Walaupun masa ini memang sesuatu yang penting dalam penulisan untuk mendapatkan masa yang produktif, tetapi jika anda tidak mahu memulakannya maka anda tidak akan dapat menghasilkan penulisan.

Oleh itu, untuk dapat mencari masa yang produktif dalam penulisan, anda harus berusaha untuk mula menulis pada waktu yang tersedia dalam kehidupan seharian anda. Dari percubaan dan kesilapan ini, anda akan mendapat peluang besar untuk dapat mencari masa produktif yang mungkin anda cari.

Artikel lain:  5 Petua Berjaya Menjadi Blogger Separuh Masa

Masa yang produktif sememangnya merupakan saat penting bagi #bloggers untuk dapat menghasilkan banyak penulisan. Jadi dari sini untuk anda blogger yang ingin menjadi produktif di blog, anda boleh melaksanakan strategi dengan menulis dalam masa yang produktif. Lalu, apakah momen yang dapat digunakan sebagai masa produktif? Berikutan kajian semula.

1. Pagi

Detik pertama yang boleh menjadi waktu produktif pengarang adalah pagi. Anda boleh menggunakan waktu pagi yang sangat segar setelah bangun untuk menulis blog anda secara produktif. Sudah tentu syarat untuk mendapatkan waktu yang produktif pada waktu pagi adalah rehat yang cukup pada waktu malam.

Ya, dengan badan yang segar setelah rehat malam yang baik, anda boleh fokus menulis pada waktu pagi. Tetapi jika anda tidak mendapat rehat yang cukup pada waktu malam, maka anda dijamin tidak fokus dan penulisan yang tidak produktif pada waktu pagi.

2. Waktu siang

Sekiranya anda seorang yang sukar bangun pagi, anda mungkin boleh mencuba waktu produktif anda pada waktu siang. Ya, setelah waktu rehat anda cukup, anda boleh mula menulis beberapa kandungan untuk blog. Tetapi semasa menulis pada waktu siang anda harus bersiap sedia dengan kesibukan yang berlaku di sekeliling anda.

Waktu siang sudah menjadi waktu yang sibuk berbanding waktu pagi. Tetapi jika anda tidak menghadapi masalah menulis dalam suasana yang sesak, menulis pada siang hari boleh menjadi pilihan anda. Dan tidak mustahil saat ini akan menjadi waktu penulisan produktif anda.

3. Petang

Sekiranya pagi anda sibuk dengan persiapan anda untuk pergi bekerja dan pada waktu siang anda harus menumpukan perhatian pada kerja di pejabat, maka pada waktu petang selepas bekerja anda boleh mendapatkan waktu yang produktif untuk menulisnya.

Apabila anda tidak lagi dibebankan dengan pekerjaan dan orang lain, maka anda boleh menulis kandungan blog anda petang ini. Anda tidak perlu menulis di rumah jika anda tidak mahu terjebak dalam lalu lintas di jalanan semasa anda pulang dari tempat kerja.

Tetapi anda boleh menulis dengan selesa di kafe ini di kafe atau tempat lepak kegemaran anda. Dengan keadaan yang selesa di tempat kegemaran ini, mungkin waktu petang dapat menjadi waktu penulisan produktif anda.

Baca juga:  Adakah Efisien Bagaimana Membangun Blog Anda? Cuba lakukan 5 perkara ini

4. Waktu malam

Akhirnya, masa penulisan produktif yang boleh dicuba oleh blogger adalah pada waktu malam. Sekiranya anda memerlukan cuti selepas bekerja, maka anda boleh menjadikan waktu malam sebagai waktu yang produktif untuk penulisan anda. Pada waktu malam ini seseorang juga mempunyai banyak kelebihan seperti keadaan persekitaran yang tenang dan juga mendapat banyak idea dari aktiviti seharian sebelumnya.

Pada waktu malam anda sememangnya dapat memilih banyak idea dari acara pada hari yang anda jalankan. Dan dengan persekitaran yang sunyi, anda akan dapat memberi tumpuan dan tumpuan lebih kepada penulisan atau pelaksanaan idea.

Artikel Berkaitan