Penduduk kampung Boleh Kaya dengan Perniagaan Dalam Talian, Berikut adalah 5 Contoh Perniagaan Dalam Talian di Desa

Penduduk kampung Boleh Kaya dari Perniagaan Dalam TalianIlustrasi perniagaan dalam talian dari kampung

"Adakah benar orang kampung boleh menjadi kaya dari perniagaan dalam talian, bagaimana orang kampung dapat wang dari internet". Mungkin mereka yang ragu-ragu akan berfikir seperti itu kerana kekurangan maklumat dan tidak tahu bahawa sambungan internet boleh diakses di kampung.

Sebenarnya, perniagaan dalam talian boleh dijalankan oleh sesiapa sahaja tanpa mengira tempat, masa, dan tahap pendidikan, termasuk mereka yang tinggal di kawasan luar bandar. Syaratnya ialah anda mesti mempunyai peranti khas (telefon pintar, komputer / komputer riba), bersambung ke internet, dan mempunyai pengetahuan asas mengenai pemasaran dalam talian.

Jadi, mulai sekarang anda tidak boleh memandang rendah terhadap penduduk di luar bandar. Tanpa kita sedari, kemungkinan pendapatan dalam talian penduduk kampung lebih besar daripada pendapatan anda yang tinggal di bandar besar.

Oleh itu, agar anda tidak tertanya-tanya sama ada penduduk kampung boleh menjadi kaya dengan perniagaan dalam talian, berikut adalah beberapa jenis perniagaan dalam talian yang terbukti menjadikan orang di kampung lebih kaya daripada anda.

Berikut adalah 5 contoh perniagaan dalam talian di kampung yang boleh anda pertimbangkan:

1. Perniagaan Blogging ala Kampung Blogger

Bagi anda yang belum pernah mendengar tentang Kampung Blogger, Kampung Blogger adalah komuniti blogger di sebuah kampung di Magelang, Jawa Tengah. Sumbodo Malik adalah pencetus komuniti blogger ini dan merupakan salah satu blogger Dunia yang mempunyai pendapatan besar dari Google Adsense.

Bagaimana Sumbodo Malik dan rakan-rakannya menjana wang dari internet? Mereka membina banyak blog berbahasa Inggeris pada pelbagai topik, kemudian meletakkan iklan Google Adsense di semua blog mereka.

Setiap kesan dan klik pada iklan di blog mereka menghasilkan pendapatan dalam dolar. Pendapatan puluhan juta hingga ratusan juta telah menjadi perkara biasa bagi anggota komuniti Blogger Kampung. Oleh itu, penduduk kampung boleh menjadi kaya dari perniagaan dalam talian dengan menjadi blogger profesional seperti komuniti Kampung Blogger.

Boleh dikatakan blog perniagaan adalah salah satu jenis perniagaan di kampung dalam talian yang sangat menjanjikan untuk jangka masa panjang. Tetapi, sudah tentu anda harus memenuhi syarat-syarat yang disebutkan di atas, iaitu memiliki alat khas, sambungan internet, dan pengetahuan yang mencukupi mengenai dunia blogging.

2. Menjual secara dalam talian melalui Kampung Marketer

Kampung Marketer sedikit berbeza dengan Kampung Blogger, tetapi pada dasarnya kedua-dua komuniti ini memberi tumpuan untuk berniaga secara dalam talian dari kampung. Ketika Kampung Blogger menjana wang dari program iklan Google Adsense PPC, Kampung Marketer menghasilkan wang dari menjual secara dalam talian.

Menjual secara dalam talian adalah salah satu peluang perniagaan yang paling menjanjikan hari ini dan nampaknya trend ini akan berjalan lama. Sebabnya, cara membeli beberapa orang di Dunia yang mengalami peralihan ke dunia dalam talian juga telah mengubah trend penjualan, iaitu menjual secara dalam talian.

Pengasas komuniti ini ialah Nofi Bayu Darmawan, pemasar internet yang pernah bekerja di sebuah pejabat di salah satu kementerian sebagai penjawat awam. Dia memutuskan untuk mengundurkan diri dari pejabatnya kerana ingin menumpukan pada perniagaan dalam talian.

Oleh itu, jika anda kini berada di Purbalingga, anda harus bergabung dengan komuniti yang dibina oleh Nofi Bayu dan mulailah belajar dan menjual amalan secara dalam talian. Bagi anda yang berada di kawasan lain, sudah tentu anda masih boleh belajar menjual secara dalam talian kerana terdapat banyak laman web kursus perniagaan dalam talian yang dapat diikuti dengan kos yang berpatutan.

Baca juga:  Saya Meninggalkan Pekerjaan untuk Fokus Menjadi Usahawan, dan Ini Terjadi

3. Menjual Hasil Pertanian di Desa Anda melalui Dalam Talian

Ramai petani sukar memasarkan hasil pertanian mereka ke bandar lain. Sebaik mana produk pertanian yang dihasilkan, jika tanpa pemasaran yang baik akan sukar untuk dijual.

Nasib baik anda sekarang berada di era digital, di mana anda dapat dengan lebih mudah menjangkau orang-orang yang mencari hasil pertanian di kampung dengan menggunakan internet. Memang, tidak semua petani dapat menggunakan teknologi terkini untuk pemasaran, tetapi ini dapat dipelajari dari masa ke masa.

Sambil belajar kaedah pemasaran dalam talian yang lebih berkesan, anda dapat segera mulai memasarkan produk pertanian di kampung anda dengan memanfaatkan pasar. Beberapa pasar pertanian yang boleh anda gunakan untuk memasarkan hasil pertanian di kampung anda termasuk:

 • Sikumis.com
 • Tanihub.com
 • Agromaret.com
 • 8vilages.com
 • Angon.id
 • Efishery.com
 • Eragano.com
 • Etanee.id
 • Igrow.asia
 • Ingkarsa.com
 • Limakilo.id

4. Menjual pelbagai perkhidmatan dari kampung anda melalui dalam talian

Selain menjadi penerbit Google Adsense, menjual produk dalam talian, dan menjual produk pertanian dalam talian, masih ada cara lain untuk menjana wang melalui internet dari kampung anda. Adakah anda mempunyai kemahiran khas yang diperlukan oleh orang lain? Sekiranya demikian, anda boleh menjual perkhidmatan yang berkaitan dengan kemahiran ini secara dalam talian.

Lalu, kemahiran apa yang sering dicari di internet?

Sebenarnya terdapat banyak kemahiran yang boleh kita jual secara dalam talian. Beberapa perkhidmatan yang paling kerap dicari di internet termasuk:

 • Perkhidmatan penulis artikel
 • Perkhidmatan reka bentuk grafik
 • Pemasaran dalam talian (Google Adwords, Iklan Facebook, Pemasaran e-mel, SEO, dll.)
 • Perkhidmatan untuk membuat dan mengurus laman web
 • Perkhidmatan untuk membuat aplikasi telefon pintar
 • Kepakaran dalam membuat video animasi
 • Dan lain lain

Sekiranya anda mempunyai kemahiran dalam bidang tertentu, mulailah menjualnya secara dalam talian. Manfaatkan pelbagai pasaran (Sribulancer.com, Projects.co.id, Freelancer.co.id), media sosial, dan orang dalam talian, untuk memasarkan perkhidmatan yang anda tawarkan.

5. Menjadi Artis YouTube walaupun tinggal di Desa

Sekarang, menjadi terkenal di internet tidak mustahil dan mahal. Media sosial boleh menjadi kaedah yang sangat berkesan untuk menjadi terkenal dan menjana wang dalam talian, salah satunya adalah dengan menggunakan YouTube.

Anda juga boleh melakukan ini tanpa meninggalkan kampung halaman. Tetapi, tentu saja, untuk menjadi terkenal dan menjana wang dari YouTube tidaklah mudah. Anda seharusnya dapat membuat kandungan video yang unik dan menarik secara berkala dan menarik banyak pelanggan .

Kandungan video yang anda buat boleh berkaitan dengan kampung anda. Contohnya, kampung anda terkenal dengan keindahan dan hasil bumi, maka anda boleh membuat video menarik mengenai keindahan kampung anda.

Untuk menjadi YouTuber yang berjaya tidak mudah dan memerlukan masa. Tetapi pada dasarnya ini dapat dilakukan walaupun anda tinggal di kampung.

Baca juga:  10 YouTuber dengan Pendapatan Tertinggi di Dunia

Dari penjelasan di atas, anda mesti sudah mempunyai gambar dan sudah percaya bahawa penduduk kampung boleh menjadi kaya dengan perniagaan dalam talian adalah sangat mungkin. Sumbodo Malik dan Nofi Bayu Darmawan adalah dua orang yang telah membuktikan bahawa anda yang tinggal di kampung juga boleh kaya dengan perniagaan dalam talian.

Artikel Berkaitan