Lihat Era Pemasaran Baru yang ditawarkan oleh Realiti Maya

Realiti mayaGambar dari BBC.com

Teknologi # realiti maya pada masa ini tidak hanya terhad pada konsep futuristik. Teknologi pengimejan digital ini mempunyai visi baru untuk diterapkan dalam pelbagai bidang.

Setelah memfokuskan diri pada urusan media hiburan, realiti maya juga boleh digunakan untuk pelbagai bidang lain yang belum pernah dibayangkan. Salah satu yang paling rajin dikembangkan adalah penggunaan pemasaran.

Pembangunan Penyesuaian Realiti Maya

Sebenarnya, musim percutian ditutup pada 2016 jumlah pembelian cermin mata VR meningkat agak luar biasa. Di pelbagai negara yang tidak lagi menggunakan adaptasi teknologi VR, penjualan dapat mencapai ribuan produk hanya dalam beberapa hari. Anggaran pemasaran media Forrester, pada tahun 2020 jumlah cermin mata VR di pasaran akan meningkat menjadi 52 juta unit dan digunakan untuk pelbagai keperluan.

Artikel lain:  Mengenal 6 Kawasan Penggunaan Peranti Realiti Maya (VR)

Lalu apa maksudnya untuk pemasar?

Tentunya potensi di mana alat dengar VR dapat digunakan untuk melaksanakan usaha pemasaran yang akhirnya bertujuan untuk memenangi hati pengguna. Kerana dengan penembusan teknologi VR yang semakin tinggi, pengguna akan semakin terbiasa dengan penerapan VR dengan berbagai cara, terutama dalam hal ini dalam mengenali jenama perniagaan.

Aplikasi Konsep Bercerita

Lalu bagaimana cara termudah untuk mendapatkan perhatian pengguna menggunakan teknologi VR?

Salah satu cara adalah mengutamakan penceritaan. Secara ringkas penceritaan dapat ditafsirkan sebagai bagaimana kita menceritakan kisah yang ada di sebalik perniagaan kita. Cerita ini boleh mengenai sejarah perkembangan perniagaan atau mungkin bagaimana sebahagian kecil produk kita dibuat.

Dari sebuah kajian menunjukkan bahawa pengguna kini mempunyai minat yang lebih besar untuk mengetahui kisah di sebalik perniagaan atau produk tertentu. Dari situ apabila mereka berminat dengan cerita yang dibuat, maka kemungkinan untuk membeli atau menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan akan menjadi lebih besar.

Di sinilah VR mengambil peranan sebagai media untuk bercerita. Kemampuan bercerita untuk diubah dalam bentuk maya adalah pengalaman yang berbeza dan juga mempunyai kemampuan menangkap yang lebih besar daripada media lain.

Tidak jarang juga apabila pengguna sudah mengetahui bagaimana kisah di sebalik perniagaan, cinta dan kepercayaan kita akan timbul yang membawa kepada kesetiaan pengguna terhadap jenama perniagaan kita.

Buat pengalaman yang tidak dapat dilupakan

Masih berkaitan dengan titik sebelumnya, penggunaan paparan maya untuk melakukan pemasaran produk, tentunya dapat memberikan pengalaman yang berbeza. Sebabnya sangat mudah, kerana dengan penggunaan VR, majoriti pengguna kita dapat merasakan pelbagai perkara yang nampaknya mustahil untuk dilakukan.

Seperti yang kita tahu, sekarang ada video VR yang memungkinkan pengguna merasakan sensasi mendaki Gunung Mount Everest untuk menjelajahi hutan hujan Amazon yang penuh dengan makhluk luar biasa. Hebatnya, pengalaman itu dapat dirasakan lebih nyata melalui kehadiran VR.

Lalu bagaimana aplikasi dalam pemasaran?

Apa yang perlu dicari oleh pemasar adalah bagaimana memperkenalkan produk atau perkhidmatan menggunakan teknologi VR. Sebagai contoh, peralatan sukan adalah salah satu barisan industri yang paling mudah untuk mengadaptasi teknologi VR.

Syarikat peralatan papan selaju, dapat memberikan pengalaman bagi pengguna untuk mencuba produk papan selaju baru tetapi menggunakan trek maya yang lebih mencabar.

Atau contoh lain yang ada dalam bidang fesyen. Aplikasi sederhana, dengan menggunakan kacamata VR, pengguna dapat diundang ke lorong maya di mana terdapat pelbagai rak yang berisi barang-barang fesyen mulai dari pakaian, kasut, beg dan pelbagai atribut lain. Jika dibandingkan dengan carian melalui enjin carian, pengalaman memilih pakaian dengan VR pastinya jauh lebih menggembirakan dan tidak dapat dilupakan.

Baca juga:  Matlamat untuk Interaksi Sosial Masa Depan, Facebook Membangunkan Teknologi Realiti Maya

Dalam beberapa tahun akan datang, realiti maya berubah menjadi cara baru bagi pengguna untuk lebih dekat dan mengetahui tentang jenama. Secara lebih luas, dapat muncul komuniti maya yang tentunya sangat berharga bagi pemilik perniagaan.

Oleh itu, tidak ada salahnya mengambil langkah lebih awal dalam pengembangan dan penggunaan teknologi VR. Siapa tahu, kelak kita boleh menjadi peneraju pasaran yang hanya bersenjatakan cermin mata maya.

Artikel Berkaitan