Asri Welas ~ Tidak Hanya Menjadi Artis Tetapi Menjadi Perniagaan Butik yang Berjaya

Imej dari swa.co.idImej dari swa.co.id

Dalam dunia selebriti, terdapat banyak artis yang tidak hanya terlibat dalam dunia seni. Mulakan banyak artis yang mencuba nasib dengan terjun ke dunia perniagaan.

Mereka menjelaskan pelbagai alasan yang berkaitan dengan aktiviti mereka dalam dunia perniagaan. Sebilangan besar sebab mereka adalah hobi, perniagaan yang juga dimiliki oleh artis-artis ini. Bermula dari perniagaan kuliner , perniagaan harta tanah, perniagaan dalam talian dan lain-lain.

Salah seorang artis yang juga ahli perniagaan adalah Asri Welas. Pasti anda juga sudah biasa dengan nama ini, Asri Welas adalah seorang artis yang sebenarnya seorang model tetapi terkenal kerana kelakuannya yang lucu. Ternyata, di balik kelucuannya, Asri Welas adalah pekerja keras yang rajin membangun dan mendirikan perniagaan butik yang dia mulakan dari awal. Bagaimana cerita penuh, lihat di bawah.

Memulakan Perniagaan Butik dengan Tekad Yang Kuat

Asri Welas adalah nama selebriti yang cukup terkenal di negara ini. Dia begitu cinta dengan dunia fesyen, cinta ini membuatkan Asri mempunyai keinginan untuk mendirikan butik. Lebih dari sekadar hobi, Asri Welas juga memiliki kemampuan untuk merancang pakaian.

Untuk menambah pengetahuan Asri mengenai dunia fesyen, Asri kemudian pergi ke sekolah fesyen di Jakarta. Perniagaan Asri Welas tidak mudah, dia menyedari bahawa dia tidak pandai melukis. Walaupun perniagaan yang dialaminya pasti tidak lepas dari reka bentuk dan gambar.

Artikel lain:  6 Artis Dunia Cantik yang Mempunyai Perniagaan Sendiri

Belajar Meningkatkan Kebolehan

Asri tidak pernah berputus asa dengan kelemahannya, dia terus belajar selangkah demi selangkah untuk selalu meningkatkan kemampuannya. Walaupun Asri lemah dari segi melukis, tetapi Asri mempunyai kelebihan dia pandai menjahit. Kemampuan itulah yang kemudian dia gunakan sebagai modal awal dalam mempelopori perniagaan butik ini.

Sambi terus menjalankan perniagaan, dia juga terus belajar meningkatkan kemampuan Asri di bidang yang dirasakan sedikit lemah. Asri juga mengakui bahawa pada masa lalu dia tidak dapat memproses bahan dengan betul, dia belajar di manekin terlebih dahulu.

"Dahulu saya tidak dapat memprosesnya, saya mempelajarinya dari brokat terlebih dahulu, menggunakan payet, dan ia menjadi tangki tangki. Pada pertunjukan fesyen saya menggunakan hasil saya sendiri, ada yang mengatakan itu bagus, Indah Kalalo ingin membeli dan saya menjual 150 ribu. Sejak awal, saya akhirnya berjaya membuat pakaian, "kata Asri Welas di Rumah Butiknya Asri Welas.

Membuka Tempat Jahitan Sebelum Mempunyai Kerjaya di Dunia Hiburan

Permulaan dia membuka tempat menjahit adalah sebelum dia terjun dan berkarier di dunia hiburan. Sebelumnya dia mengontrak lokasi yang hanya berukuran 3 × 6. Alat yang digunakan hanya alat sederhana pada masa itu, kerana mereka tidak mempunyai cukup modal untuk perniagaan. Di dalam kedai itu hanya terdapat dua manekin, satu meja dan satu mesin jahit.

"9 tahun yang lalu hanya 3 × 6 masih kontrak, jadi sebelum itu kakak saya tidak berjalan selama 6 bulan lagi, saya akhirnya bertanya apakah saya dapat menggunakannya di luar tempat, jadi saya biasa membeli patung, dua manekin, meja satu dan satu mesin jahit. Belum muncul di tv, buka jahitan eh ada yang menawarkan pemain Jawa Welas, "kata Asri Welas, mengingat masa lalu.

Baca juga:  Berikut adalah 6 Petua Perniagaan Kuliner dari Perosnil AB Three Cynthia Lamusu

Walaupun dia sedar bahawa modalnya masih sangat minimum untuk bersaing secara langsung dalam dunia perniagaan, dia tetap serius dan fokus untuk menjalankan perniagaan barunya. Salah satu cara yang digunakannya untuk menyokong perniagaannya pada masa itu adalah dengan terus berjimat daripada bermain sinetron. Wang dari simpanan kemudian dia gunakan untuk mengembangkan lokasi perniagaannya. Selama tujuh tahun terus berjuang, akhirnya Asri mempunyai kawasan butik sejauh 300 meter.

Kehadiran butik Asri Welas di daerah Depok memberi pilihan kepada orang ramai untuk memesan kebaya untuk majlis perkahwinan, graduasi atau yang lain. Kelebihan butik yang dimiliki oleh Mbak Welas ini adalah pada harganya, Asri tidak terlalu menetapkan harga tinggi pada pengguna. Dia cenderung menyesuaikan anggaran yang dimiliki oleh pengguna untuk menjahit pakaian. Baiklah, inilah yang menjadikan butik Asri Welas ini semakin ramai peminat dan semakin bertambah.

Artikel Berkaitan