Perincian Membangun Perniagaan Tukang Cukur dan Faedahnya

Perincian Membangun Perniagaan Tukang Cukur

Seiring berjalannya waktu, kini terdapat banyak jenis perniagaan yang dijalankan oleh masyarakat Dunia dan bahkan banyak usaha perniagaan yang menarik telah dijalankan.

Biasanya orang akan memilih untuk menjalankan perniagaan dengan peluang perniagaan yang baik. Nah, perniagaan kedai gunting rambut adalah salah satu peluang perniagaan yang menjanjikan hari ini, sehingga banyak kedai gunting rambut mulai muncul di Dunia.

Perkembangan kedai gunting rambut di Dunia boleh dikatakan cukup pesat bahkan mudah dijumpai di pelbagai bandar. Ini kerana ramai lelaki sudah mementingkan penampilan dan menginginkan gaya rambut tertentu.

Permintaan yang tinggi untuk perkhidmatan memotong rambut telah menjadikan para peniaga melihat peluang perniagaan yang menjanjikan. Selain itu, ternyata terdapat banyak kelebihan daripada menjalankan perniagaan kedai gunting rambut.

Walau bagaimanapun, pemula masih bingung di mana hendak memulakannya, jadi lebih baik melakukan analisis dan belajar beberapa perkara terlebih dahulu untuk mengembangkan perniagaan ini dengan lebih mudah. Majikan perlu melakukan pengiraan dan analisis yang betul.

Perincian Analisis Peluang Perniagaan Barbershop

Sebelum memasukkan perincian faedah menjalankan perniagaan kedai gunting rambut, anda mesti terlebih dahulu menyiapkan beberapa perkara, salah satunya adalah modal perniagaan yang mesti disediakan. Berikut adalah beberapa perkara yang mesti disediakan:

 1. Mendefinisikan Jenama
 2. Tentukan Perkhidmatan Apa yang anda mahu berikan
 3. Buat Pelanggan Kembali ke Barbershop
 4. Tentukan Lokasi Tukang Cukur
 5. Beli peralatan gunting rambut
 6. Beli Bekalan Kedai
 7. Menyiapkan Modal Operasi
 8. Kos Promosi / Pemasaran
 9. Analisis Keuntungan Perniagaan Barbershop
 10. Penambahbaikan kedai gunting rambut

1. Tentukan Jenama

Jenama / jenama sangat diperlukan untuk semua jenis perniagaan hari ini. Sekiranya jenama sudah diketahui oleh orang ramai, kesan promosi akan lebih besar sehingga bakal pelanggan akan lebih percaya dan bersedia datang ke kedai gunting rambut.

Contohnya Barbershop yang terkenal di Jogja Plontos Barbershop, Arfa Barbershop, dan lain-lain. Perkara yang paling penting adalah jika perkhidmatan kami baik dan selesa, sudah tentu orang akan kembali ke kedai gunting rambut yang akan kami bina.

2. Tentukan Perkhidmatan Apa yang ingin anda berikan

Setelah membina jenama, langkah seterusnya adalah membuat konsep perkhidmatan tukang gunting rambut. Dalam kes ini, selain bergantung pada perkhidmatan memotong rambut, Tukang Cukur juga mesti mempunyai perkhidmatan lain, seperti; membasuh rambut, mengurut, memotong misai, dan memberikan minyak rambut menjadi pilihan terbaik agar pelanggan merasa selesa dan gembira.

3. Buat Pelanggan Kembali ke Tukang Cukur

Masih berkaitan dengan konsep perkhidmatan, tetapi dalam hal ini lebih spesifik dalam upaya tambahan sehingga pelanggan ingin kembali ke kedai gunting rambut yang telah kami bina. Ini penting kerana inilah kunci untuk kedai gunting rambut kita sentiasa ramai.

Sekarang, perkhidmatan apa yang dapat membuat pelanggan ingin kembali lagi, mari kita perhatikan butiran berikut:

 1. WiFi percuma
 2. Kopi / Teh Percuma
 3. Air percuma
 4. Memberi Diskaun / Promosi
 5. Hormati pelanggan
 6. Beri kupon jika 10 kupon telah dikumpulkan, anda boleh mendapatkan 1 helai rambut secara percuma
 7. Tempat yang selesa dan Instagram
 8. Lokasi Barbershop yang strategik

4. Tentukan Lokasi Tukang Cukur

Menentukan lokasi barbershop sangat penting kerana berpotensi untuk meningkatkan penjualan, mencuba barbershop di lokasi yang strategik dan sering dikunjungi oleh banyak orang. Selain itu, lokasi juga dapat ditentukan berdasarkan target pasar yang akan ditangani.

Sekiranya pasar sasaran adalah masyarakat umum, anda boleh membuka kedai gunting rambut di tempat awam yang sering dikunjungi oleh banyak orang, misalnya di kompleks di luar kedai atau kawasan perumahan, lokasi dengan jalan yang sibuk, dekat dengan pasar, dan lokasi lain.

Sekiranya anda fokus mensasarkan calon pelanggan dari orang muda, anda boleh membuka kedai gunting rambut dengan tempat yang sering dikunjungi oleh orang muda.

Harga sewa lokasi biasanya sekitar Rp 800.000 hingga Rp 1.200.000 bergantung pada kota, lokasi dan daerah. Tetapi jika boleh, anda juga boleh membukanya di rumah untuk menjimatkan sewa.

5. Beli Peralatan Tukang Cukur

Membuka kedai gunting rambut bermaksud pengusaha mesti menyediakan modal untuk membeli peralatan gunting rambut yang lengkap. Berikut adalah anggaran harga:

KeperluanjumlahHargaJumlah
Botol sembur21500030000
Gunting Sasak275000150000
Gunting Rambut Potong250000100000
Tuala kecil1215000180000
Jepit Rambut Buaya Besar1 Pek1500015000
Jepit Rambut Buaya Kecil1 Pek1000010000
Badan Penutup24500090000
Mangkuk Sabun2500010000
Mesin Cukur Rambut2350000700000
Pisau cukur21500030000
Berus Bulu12500025000
Pisau cukur20 kotak4500045000
Penyikat rambut21000020000

Harga di atas sebenarnya hanya anggaran, bergantung pada tempat anda membelinya atau dapat potongan harga. Merujuk pada harga di atas, modal yang harus dibelanjakan untuk membeli peralatan pemangkasan adalah Rp 1,405,000 .

6. Membeli Bekalan Kedai

Selain peralatan memotong rambut, pengusaha juga harus membeli peralatan untuk memotong rambut. Berikut ini memperincikan kos yang diperlukan:

KeperluanjumlahHargaJumlah
Jubah baju215000003000000
Cermin22500050000
Kerusi Tukang Cukur210000002000000
Penyaman udara125000002500000
Wifi1350000350000

Di samping itu, anda boleh membeli penghawa dingin sekiranya anda mempunyai lebih banyak modal untuk memberi kemudahan kepada pelanggan. Tetapi jika ibukota biasa-biasa saja, anda boleh membayarnya semula. Anggaran modal yang diperlukan untuk membeli peralatan memotong rambut adalah IDR 7,900,000 .

8. Menyiapkan Modal Operasi

Majikan juga mesti menyediakan kos operasi yang mesti dibayar setiap bulan termasuk gaji pekerja.

 • Bayaran air: 250,000 / bulan
 • Bayaran elektrik: IDR 275,000 / bulan
 • Perbelanjaan yang tidak dijangka: IDR 250,000
 • Gaji pekerja: IDR 1,500,000 / bulan

Kos yang tidak dijangka sering tidak digunakan setiap bulan, tetapi mesti tetap diberikan. Sekiranya tidak digunakan untuk bulan ini, ia dapat disimpan untuk bulan berikutnya.

Jumlah anggaran kos operasi yang diperlukan adalah sekitar Rp 2.750.000 .

8. Bayaran Promosi

Usaha yang baik, sebarang usaha tidak akan terlepas dari promosi Promosi bertujuan untuk menarik pelanggan dan memberikan maklumat mengenai perniagaan yang dijalankan agar orang ramai dapat datang.

Promosi boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Sebagai permulaan, boleh melakukan promosi kepada keluarga, saudara, atau rakan melalui mulut ke mulut sehingga dapat menjimatkan kos.

Anda boleh melakukan promosi dengan menggunakan media sosial kedua-dua promosi percuma di akaun anda sendiri atau menggunakan perkhidmatan promosi berbayar yang terdapat di media sosial. Di samping itu, membuat laman web untuk perniagaan barbershop akan menjadi media promosi yang lebih menarik.

Dengan biaya promosi barbershop ini sekitar Rp. 500.000, dapat digunakan untuk iklan dan membuat laman web. Promosi adalah penting terutama untuk perniagaan yang baru dibuka agar mereka lebih dikenali oleh banyak orang.

9. Analisis Keuntungan

Perincian mengenai kos yang harus dikeluarkan pada awal pembukaan kedai gunting rambut secara total, iaitu:

 • Kos peralatan: Rp. 1,405,000
 • Kos peralatan: IDR 7,900,000
 • Bayaran promosi: IDR 500,000
 • Bayaran sewa lokasi: IDR 1,000,000 / bulan (bergantung pada lokasi)
 • Kos modal operasi: IDR 1,250,000 / bulan
 • Gaji pekerja: IDR 1,500,000

Jadi jumlah kos awal yang mesti disediakan adalah  Rp 13,555,000 .

Seterusnya, kami akan cuba mengira anggaran keuntungan yang akan diperoleh. Tetapi sebelum anda harus menentukan kadar potongan rambut yang akan dikenakan kepada pelanggan.

"Menentukan harga perkhidmatan memotong rambut tidak sembarangan, anda mesti memperhatikan sasaran pengguna dan pesaing. Mengenai ini, anda dapat membaca artikel menarik tentang bagaimana menentukan harga jual produk dengan tepat. "

Contohnya, kos potongan rambut adalah Rp. 15.000 setiap orang dengan anggapan akan ada sekitar 15 pelanggan sehari.

Maka pendapatan yang diperoleh adalah sekitar Rp 225,000 / hari. Jadi pendapatan yang diperoleh selama sebulan adalah sekitar IDR 6,750,000.

Untuk pembukaan pada bulan pertama, adalah wajar sekiranya belum mengembalikan modal. Ini kerana anda menanggung kos pembelian peralatan dan bekalan yang diperlukan.

Pada bulan berikutnya, Anda harus membayar biaya bulanan sekitar Rp 3.750.000, - sehingga diharapkan dapat segera mengembalikan pelaburan dan keuntungan.

Ilustrasi peluang perniagaan tukang gunting rambut ini hanya merangkumi kos potongan rambut. Anda juga boleh menawarkan perkhidmatan lain supaya pelanggan merasa lebih selesa dan puas, yang bermaksud pendapatan juga akan meningkat.

Semakin baik perkhidmatan yang diberikan, semakin banyak kedai gunting rambut anda akan dikenali.

10. Penambahbaikan kedai gunting rambut

Sekiranya anda telah membuka 1 barbershop dan berjaya, dengan mengambil keuntungan yang konsisten setiap bulan, anda boleh menambahkan lebih banyak keuntungan melalui saluran lain, seperti;

 • Kursus Memotong Rambut

Anda boleh membuat kursus memotong rambut dengan orang-orang yang profesional, menentukan harga setiap kursus mulai dari mudah hingga kesemutan.

 • Francais Tukang Cukur

Sekiranya jenama yang dibina sudah besar, anda boleh membuka cawangan di kawasan lain dengan menggunakan francais, tentunya dengan terma dan syarat yang telah dibuat. Bermula dari perancangan, penyediaan, pembinaan, pemasaran, pengembangan, hingga pengurusan.

Bagaimana berminat untuk membina perniagaan kedai gunting rambut, tentu ini tidak mudah dan semestinya bermula dari awal. Peluang perniagaan kedai gunting rambut ini sememangnya cukup menjanjikan kerana dapat untuk jangka panjang.

Artikel Berkaitan