Martabak Markobar ~ Perniagaan Kulinari Martabak 8 Rasa Unik dari Anak Jokowi

Kafe MarkobarMarkobar melalui Liputan6.com

Martabak Markobar ~ Pada musim hujan, tentunya banyak orang yang ingin meluangkan masa untuk bersantai bersama rakan, rakan, atau keluarga sambil menikmati hidangan makanan ringan yang hangat dan sedap. Apabila bercakap mengenai masakan yang sangat sesuai pada musim hujan, Markobar martabak mungkin merupakan salah satu alternatif yang paling 'menggigit'.

Di sebalik teksturnya yang sah, makanan ringan masakan ini banyak mendapat perhatian orang-orang di Dunia. Terutama dengan pengembangan rasa dan model martabak manis yang ditawarkan, ini pasti membuatkan pencinta kuliner Martabak ketagih untuk terus dan terus menikmatinya.

Cafe Markobar adalah salah satu jenama martabak manis yang patut dicuba, terutama golongan muda. Rakan sekerja yang tinggal di kawasan Solo (Markobar Solo), Jogja (Markobar Jogja), Cikini (Markobar Cikini), harus mencuba rasa martabak yang unik ini. Senjata utama keunikan masakan Markobar adalah 8 rasa berbeza yang dibuat sebagai topping dari martabak manisnya.

Tidak kurang menarik, ternyata perniagaan kuliner diuruskan oleh anak Presiden Jokowi, iaitu Gibran Rakabuming Raka, banyak orang mengatakan bahawa ini adalah anak lelaki Martabak Jokowi hehehe. Lebih lanjut mengenai 8 rasa perniagaan martabak yang ditawarkan oleh Cafe Markobar, kami telah meringkaskan artikel berikut.

Meneruskan Kejayaan Perniagaan Katering

Seperti diketahui, bahawa putra sulung Presiden Joko Widodo, Gibran Rakabuming Raka bukanlah orang asing dalam dunia perniagaan. Selain memeriahkan perniagaan perabot yang sebelumnya dikendalikan oleh bapanya, sebenarnya lelaki yang baru saja mengikat janji suci perkahwinan itu juga mempunyai pangkalan perniagaannya sendiri yang bergerak dalam bidang masakan.

Sebelumnya, Gibran diketahui berjaya mengembangkan perniagaan katering bernama Chilli Pari yang juga berpusat di kota Solo. Dari perniagaan ini, nama Gibran semakin dikenali sebagai tokoh perniagaan yang boleh dipercayai dan mempunyai pandangan perniagaan yang baik. Ini dibuktikan dengan kejayaannya mengembangkan sayap perniagaan, di bidang kuliner makanan ringan martabak manis.

Pada satu kesempatan dia menyatakan bahawa perniagaan baru yang dikelolanya pada masa ini adalah penerus dan melebarkan sayap perniagaan kuliner yang ada. Dia berharap dengan perniagaan yang lebih disasarkan oleh pasar muda, ia dapat menjadi alternatif dan pendukung ukuran empayar perniagaannya yang semakin meningkat.

Adalah Perkongsian Perniagaan

Untuk makluman, perniagaan kuliner Markobar Martabak sebenarnya bukan jenama baru. Markobar atau singkatan dari Martabak Kota Barat, sebenarnya adalah jenama yang telah dikembangkan sejak tahun 1996. Perniagaan ini juga berkembang dengan pesat di beberapa lokasi di Jawa Tengah.

Melihat potensi untuk membawa jenama Markobar ke pasaran yang lebih luas, Gibran akhirnya memutuskan untuk bekerjasama dengan pemaju Markobar. Dari kolaborasi ini, Markobar Café lahir, yang merupakan inisiatif produk manis Markobar martabak dengan pesanan konsep Cafe yang dibuat oleh Gibran.

Pemeliharaan nama Markobar pastinya bukan tanpa sebab. Selain unik dalam produk yang ditawarkan, nama besar yang sudah dimiliki jenama itu pasti dapat menjadi daya tarikan khusus untuk menarik minat pengguna.

Konsep Kafe Markobar Khas untuk Kanak-kanak Kecil

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, perniagaan baru Gibran Rakabuming menyasarkan golongan muda sebagai sasaran pasaran mereka. Oleh itu, konsep kafe merangkumi penampilan dan juga hiasan semuanya direka dengan gaya muda yang tebal dengan corak seni pop.

Ini terasa sejak pertama kali memasuki kawasan kafe. Disambut dengan pelbagai corak berwarna di dinding, barisan kerusi yang tidak kurang uniknya pasti akan membuatkan para penikmat muda berlama-lama hanya untuk melepak atau mengadakan perjumpaan santai.

Baca juga:  Martabak Mini Africa - Kuliner Unik Dengan Prospek Perniagaan yang Cerah

Di samping itu, hiasan juga tidak kurang menarik. Di satu sudut dinding terdapat basikal onthel yang digantung bersebelahan dengan perhiasan lain. Untuk tempat duduk, kita juga dapat melihat setang basikal terpakai berubah menjadi tempat duduk yang unik. Dari segi perabot, kafe unik yang satu ini memang banyak menyulap barang terpakai menjadi barang yang boleh dipakai yang penuh dengan nilai estetik.

Mengenai hidangan, menu andalan yang ditawarkan oleh Markobar Café tentunya martabak 8 rasa yang terkenal. Bukan hanya itu ada juga menu martabak yang dibentuk seperti pizza, tetapi dengan berbagai topeng coklat. Untuk harga Markobar Martabak itu sendiri, harganya mulai dari Rp. 20.000 hingga Rp. 100,000, tentunya julat harga ini masih cukup mesra di saku pelajar dan pelajar yang banyak menjadi pelanggan kafe.

Artikel Berkaitan