5+ Aplikasi Android Terbaik untuk Blogger untuk Meningkatkan Produktiviti

Sebagai blogger, sudah tentu anda akan sangat dibantu oleh telefon pintar. Telefon pintar boleh menjadi alat yang sangat berkuasa untuk meningkatkan produktiviti sebagai blogger sekiranya kita dapat menggunakannya dengan baik.

Salah satu cara adalah dengan menggunakan aplikasi sokongan yang akan membantu kita dalam membuat blog. Bermula dari menulis artikel, hingga menguruskan semua aset seperti gambar dan gambar.

Dari sekian banyak aplikasi android, berikut adalah 5 aplikasi android terbaik untuk blogger yang sangat membantu produktiviti anda sebagai blogger.

1. Aplikasi Papan Kekunci SwiftKey

Memang, terdapat banyak aplikasi papan kekunci yang boleh dimuat turun di Google Play. Bermula dari aplikasi papan kekunci yang mengutamakan penampilan, hingga ciri-ciri kaya.

Pada pendapat saya aplikasi papan kekunci terbaik untuk android adalah Papan Kekunci SwiftKey. Ciri pembetulan automatik sangat sesuai untuk kita blogger yang sering menulis melalui telefon pintar Android.

Sama ada hanya menaip draf atau artikel penuh. Tiada lagi kesalahan ketik. Papan Kekunci SwiftKey mempunyai algoritma pintar yang dapat mengenal pasti kesilapan semasa anda berada, kemudian membetulkannya.

Papan Kekunci SwiftKey adalah aplikasi wajib yang mesti ada di telefon pintar semua blogger.

Pasang Papan Kekunci SwiftKey

2. Aplikasi Kertas Dropbox

Adakah ada yang tahu apa itu Dropbox Paper? Dropbox Paper adalah aplikasi nota yang dikembangkan oleh Dropbox. Memang sudah ada banyak aplikasi serupa seperti Evernote, Simplenote, dan lain-lain.

Saya telah mencuba semua aplikasi ini, dan berdasarkan pengalaman peribadi, Dropbox Paper adalah yang terbaik. Dropbox Paper mempunyai penampilan yang sederhana namun elegan. Permudahkan penggunaannya dan buat kita dapat fokus semasa menaip artikel.

Dan kelebihan lain, Paper digabungkan sepenuhnya dengan Dropbox. Oleh itu, kita boleh memasukkan gambar atau foto yang telah kita simpan sebelumnya di Dropbox.

Pasang Dropbox Paper

3. Permohonan makan

Sebagai blogger, kita pasti memerlukan sumber bacaan. Agar sentiasa mendapat bekalan maklumat, atau hanya ingin mencari inspirasi.

Salah satu cara yang biasanya dilakukan ialah membaca blog atau laman web dengan tema yang menarik minat kita. Sekiranya anda masih mengunjungi laman web kegemaran anda secara manual, maka mulai sekarang, tinggalkanlah kebiasaan tersebut.

Kerana ada cara yang lebih baik, iaitu dengan menggunakan Feedly. Feedly dapat mengumpulkan suapan dari laman web kegemaran anda, kemudian memaparkannya di aplikasi.

Sekiranya anda mempunyai banyak laman web kegemaran yang sering dibaca, maka anda mesti memasang Feedly. Anda boleh mengemas kini maklumat sambil mencari inspirasi untuk bahan artikel seterusnya yang akan anda tulis.

Pasang Feedly

4. Aplikasi Hootsuite

Anda yang sudah mula menceburkan diri dalam profesion blogger sudah tentu biasa dengan media sosial. Media sosial adalah alat yang ampuh untuk mempromosikan blog yang kami uruskan untuk mendapatkan banyak lawatan tambahan.

Kita kadang-kadang perlu menguruskan banyak akaun media sosial. Bermula dari Facebook, Instagram, Twitter, hingga LinkedIn. Sekiranya kita memasang semua aplikasi media sosial ini satu persatu, ia pasti tidak berkesan.

Nasib baik ada aplikasi bernama Hootsuite. Dengan aplikasi yang satu ini, anda boleh menguruskan semua akaun media sosial anda. Anda boleh menghantar jadual, membalas komen, untuk memeriksa statistik setiap akaun media sosial.

Hootsuite adalah aplikasi yang sangat penting untuk blogger, terutama mereka yang sering menggunakan media sosial untuk mendapatkan kunjungan tambahan di blog mereka.

Pasang Hootsuite

5. Aplikasi Analitis Google

Google Analytics, tentu anda sudah biasa dengan alat yang satu ini. Alat wajib bagi semua blogger profesional untuk mengetahui jumlah lawatan blog.

Google Analytics mempunyai aplikasi rasmi sendiri di Google Play. Ini tentunya akan memudahkan hidup anda sebagai blogger. Anda boleh menyemak jumlah lawatan blog kapan saja dan di mana sahaja melalui telefon pintar android.

Ciri:

+ Periksa metrik utama dalam laporan lalai

+ Bandingkan julat tarikh dan gunakan segmen

+ Pantau data masa nyata

+ Terokai untuk membuat laporan anda sendiri dengan gabungan metrik, dimensi dan segmen yang anda suka

+ Simpan laporan ke papan pemuka anda supaya anda dapat mencarinya semula dengan mudah

Pasang Analitis Google

6. Aplikasi Google Adsense

Sebilangan besar blogger sudah mengetahui mengenai Google Adsense. Aplikasi ini hanya untuk penerbit Adsense. Untuk penerbit Google Adsense, anda boleh menyemak semua jenis laporan pendapatan dan sumber pendapatan dengan memasang aplikasi ini di telefon pintar anda.

Dengan laporan seperti ini pada peranti telefon pintar, penerbit dapat mengetahui dengan segera apa yang berlaku sekiranya terdapat perubahan pendapatan yang ketara.

Baca juga:  Salin Tampal Blogger Mengapa Masih Ada? Rupanya Ini Sebabnya

Di atas adalah 5 aplikasi android terbaik untuk blogger yang mesti dipasang untuk meningkatkan produktiviti anda sebagai blogger. Semoga bermanfaat.

Artikel dihantar oleh Loki Fadilah //androbuntu.com/

Artikel Berkaitan