Bong Chandra: Motivator dan Usahawan Kejayaan termuda di Asia

Bong Chandra

Bong Chandra adalah salah satu anak lelaki bangsa yang dapat membuktikan bahawa kesukaran bukanlah akhir hidup, tetapi merupakan semangat untuk memulakan kehidupan baru untuk mencapai kehidupan yang lebih baik. Dia sekarang berusia 26 tahun, adalah motivator dan juga ahli perniagaan yang berjaya yang meneruskan kerjayanya sepenuhnya dari bawah.

Dari awal hingga sekarang dia telah menjadi tokoh yang mampu memberi inspirasi kepada berjuta-juta orang muda untuk mencapai kejayaan dengan segera. Bersama dengan salah satu slogan hidupnya "live begin at 20" salah satu impian Bong adalah melihat para pemuda dunia dapat mengubah corak pemikiran bahawa kejayaan besar tidak perlu menunggu masa untuk dicapai.

Perjuangan Kanak-kanak Bong Chandra

Kisah yang menjadi latar belakang kejayaan seorang Bong Chandra boleh dikatakan sebagai motivasi sebenar dan terbesar yang dapat dikongsi olehnya. Bermula ketika dia berusia 11 tahun pada masa itu, kehidupan Bong masih relatif stabil.

Dia yang merupakan anak kedua daripada 3 beradik adalah anak pengusaha kek, pasangan Aditya dan Bong Sungo. Mereka hidup dengan cukup baik sehingga tiba krisis ekonomi pada tahun 1998 yang perlahan-lahan melemahkan perniagaan kek ayahnya dan terpaksa diancam muflis dan muflis. Sejak itu hidup menjadi lebih sukar bagi keluarganya.

Melihat kenyataan ini, tentunya Bong kecil tidak dapat berhenti. Kebebasan dan penjagaan Bong memaksanya untuk menjadi orang yang lebih kuat dan kuat. Dia yang ketika itu masih bersekolah rendah memilih untuk menolong ekonomi keluarga dengan menjual kuih-muih sisa hasil kediamannya di sekolah. Tidak banyak yang dapat dilakukan Bong kecuali bersabar dan menerima apa yang ada pada masa itu.

Keprihatinan dan desakan hati nurani untuk meningkat nampaknya semakin besar kerana Bong yang lebih dewasa. Memasuki sekolah menengah, adalah bab baru dalam kisah perjuangannya. Di sana dia semakin memikirkan otaknya untuk mencari peluang perniagaan yang dapat dia lakukan ketika masih bersekolah. Beberapa barang yang diperdagangkannya ketika masih memakai pakaian seragam putih dan kelabu adalah minyak wangi yang dia dapatkan dari kedai-kedai kecil di sekitar rumahnya.

Barang-barang lain yang dia jual adalah pakaian dan pakaian seragam. Ketika itu dia mendapat modal pakaian dari kota Bandung. Pada waktu lapang, dia berangkat dari Jakarta sendiri untuk pergi ke Bandung dan mencari penjual pakaian yang akan mempercayakan pakaiannya untuk dijual di Jakarta. Jadi satu-satunya perkara yang menjadi modal Bong adalah kepercayaan penjual itu sendiri. Di Jakarta, dia biasa mengadakan gerai kecil di daerah Senayan dan Pasar Taman Puring di Jakarta Selatan.

Cercaan dan sindiran tentunya menjadi rakan karibnya selama itu. Apabila rakan sebayanya mungkin dapat menikmati hidup dengan lebih banyak, dia mesti berfikir dengan teliti bagaimana menyelesaikan masalah keluarga. Walaupun keluarganya dan ibu bapanya tidak pernah menyuruh Bong mencari nafkah, tetapi panggilan hati sepertinya mengatakan dengan berbeza, dia tidak mahu berdiam diri.

Artikel lain: Elon Musk ~ Pengasas Paypal

Bong Chandra Menjadi Motivator

Salah satu perkara unik yang biasa dia lakukan pada waktu tertentu adalah membaca buku motivasi. Sejumlah buku telah dimakan, di antaranya buku kegemaran Bong adalah buku dari  Donald Trump , seorang ahli perniagaan yang berjaya dari tanah Paman Sam.

Di samping itu, dari sokongan dan banyak cadangan positif dari ibu bapanya, dia perlahan-lahan menjadikan Bong menjadi orang yang lebih memahami nilai kehidupan. Walaupun dengan kata-kata, Bong, yang terkenal dengan sopan dan ramah, dapat memberikan pendapat yang menenangkan dan dapat mendorong orang yang mendengarnya.

Bakat itu nampaknya ditangkap oleh Bong Chandra sebagai peluang yang dapat dia kembangkan. Oleh itu, dia dan beberapa rakannya membentuk penganjur acara kecil yang memfokuskan pada latihan motivasi. Pada mulanya dia dan rakan-rakannya masih belum dapat mendapatkan arahan yang akan diambil oleh perniagaan ini. Dan melalui kesempatan dia dapat mulai menjalankan acara pertamanya di sebuah perusahaan di Jakarta. Pada majlis itu, Bong yang berdiri di depan mikrofon dapat memberikan ceramah motivasi kepada beberapa staf pemasaran.

Secara beransur-ansur perniagaan berkembang, dari awalnya hanya peristiwa dengan kos operasi yang kecil untuk berkembang menjadi salah satu penganjur acara motivasi terbesar di Dunia. Tidak ada lagi yang dihitung berapa banyak orang yang berpeluang mendengar sendiri kata-kata semangat dari motivator muda. Kemuncaknya tentu saja ketika dia dinobatkan sebagai Motivator termuda di Asia pada tahun 2010. Pada masa itu Bong Candra yang berusia 23 tahun, berada di barisan motivator bertaraf dunia yang kemampuannya diakui.

Sebagai pelengkap kerjayanya, Bong juga menulis sebuah buku motivasi berjudul Kekayaan Tidak Terbatas yang hingga kini telah terjual lebih dari seratus ribu naskhah di seluruh dunia. Dan yang lebih membanggakan adalah semua faedah royalti dari buku yang disumbangkan oleh Bong kepada yayasan sosial di Jakarta.

Berikut adalah wawancara video pendek dari media Jepun mengenai 3 kejayaan utama dalam gaya Bong Candra yang mungkin memberikan sedikit motivasi tambahan untuk anda.

Pada masa ini Bong Candra menduduki kedudukan sebagai peneraju tiga syarikat besar iaitu PT. Perintis Triniti Property, PT. Sistem Kejayaan Bong Chandra, dan PT. Dunia Cuci Kereta Percuma. Kesemuanya adalah hasil kerja keras dari Bong yang dia mula dari Zero. Kejayaan tidak akan menunggu usia, manfaatkan apa yang ada sekarang, dan mencapai apa yang anda impikan. Terinspirasi

Artikel lain: Hendrik Tio ~ Pengasas Bhineka.com

Data Bio Ringkas Bong Chandra

Nama Penuh: Bong Chandra

Nama Panggilan: Bong

Profesion: Motivator, Usahawan, Penulis

Tempat dan Tarikh Lahir: Jakarta, Ahad, 25 Oktober 1987

Pendidikan:

  • Sekolah Menengah Kalam Kudus Jakarta
  • Universiti Bina Nusantara (Belum Selesai)

Penghargaan:

  • "Empat puluh di bawah Empat Puluh", 40 tokoh berjaya di bawah usia 40 tahun, Majalah Fortune World pada tahun 2010
  • Motivator termuda di Asia, pada tahun 2010 (23 tahun)

Media Sosial

  • www.facebook.com/bongchandra
  • www.twitter.com/BongChandra

Artikel Berkaitan