Kisah Kejayaan Inovasi Perniagaan Kuliner Unik Cip Pisang Pisang

perniagaan kerepek pisangImej dari Google, com

Dalam perniagaan kuliner # pelakunya diharuskan dapat mengembangkan inovasi dalam setiap produk kuliner yang mereka layani. Inovasi ini dapat dari segi rasa, persembahan dan juga dari segi bahan mentah. Sekiranya kita berjaya mempersembahkan produk yang mempunyai keunikan tersendiri, tentunya pengguna akan mudah mengingatnya dan tidak mustahil mereka akan terus menjadi penikmat masakan kita.

Kejayaan dalam melahirkan inovasi juga berjaya dilakukan oleh kumpulan perniagaan, KPK Emping Gurih yang dapat mengembangkan persiapan masakan yang dibuat dari kerepek pisang. Seperti diketahui, pada masa ini masih jarang bagi pengusaha kuliner untuk menggunakan tenun pisang sebagai bahan mentah untuk perniagaan mereka. Tetapi di tangan wanita dari kumpulan perniagaan, bahan buangan ini telah berjaya menjadi tanah yang menjanjikan untuk memperoleh pendapatan.

Permulaan Perniagaan Kerepek Lebah Pisang

Perniagaan ini, yang dikendalikan oleh kumpulan perniagaan dari Desa Pengasih Kulon Progo di Yogyakarta, dimulai pada tahun 1993. Perniagaan perintis adalah ketua kumpulan yang meninggal dunia, Puan Sudarti. Setelah melihat potensi di kutu pisang yang sebelumnya hanya menjadi sampah di kawasan itu, Sudarti kemudian bergerak untuk memproses bonggol pisang menjadi santapan kuliner.

Bersama dengan beberapa ibu di daerah itu, mereka akhirnya berjaya mengembangkan resipi untuk membuat kerepek yang berasal dari kutu pisang yang disokong oleh hasil latihan perniagaan yang dilakukan di daerah tersebut. Kerepek pisang cendawan melengkapkan beberapa kuliner lain yang telah dikembangkan oleh kumpulan perniagaan seperti kerepek pisang, kek bawang, bunga kocok, keropok pangsit dan beberapa masakan lain.

Artikel lain:  Seperti Nicky ~ Perniagaan Tempe Chips yang Berjaya Melebihi Jangkaan

Dari situ kerepek pisang terus dikembangkan. Tetapi daripada 13 anggota yang merupakan pengasas kumpulan perniagaan KPK Emping Gurih, ketika ini hanya 2 orang yang masih aktif, iaitu Ginah dan Sulastri. Walaupun begitu dari segi proses pembuatan dan juga pengeluaran, ia masih dapat dijalankan secara maksimum dengan anggota baru yang lain.

Inovasi Pencapaian

Dari inovasi produk kuliner pisang yang dihasilkan oleh kumpulan perniagaan KPK Emping Gurih, sebenarnya berjaya membawa beberapa pencapaian. Salah satunya adalah anugerah skala nasional yang diadakan di Jakarta pada tahun 2007. "Saya memenangi Pengusaha Mikro dan Kecil I 2007 dalam kategori makanan olahan, sementara Cik Ginah menang pada tahun berikutnya," jelas Puan Sulastri.

Ini jelas membuktikan bahawa inovasi yang mereka hasilkan dapat diterima dengan baik oleh pengguna dan juga dilihat sebagai langkah positif oleh pemerintah. Bagi penduduk sekitar, pencapaian ini juga meningkatkan minat dan semangat mereka untuk terlibat dalam perniagaan kerepek pisang.

Pembangunan Perniagaan Kerepek Pisang Pisang

Dalam kenyataannya, Puan Sulastri mengatakan bahawa pada dasarnya mengembangkan perniagaan kerepek pisang adalah tidak terlalu sukar. Selain bahan asas yang senang diperoleh, pemprosesan kerepek juga tidak terlalu lama. Yang perlu diperhatikan adalah, dalam memilih tenun pisang yang akan diproses menjadi kerepek, kita harus mematikan bahawa kutu yang digunakan adalah bahagian yang berada di bawah tanah.

Selain itu, tidak semua jenis pisang dapat digunakan. Jenis pisang terbaik untuk kerepek tunggul ini adalah pisang kepok, pisang pisang dan pisang klutuk. Sebab utama adalah kerana pisang jenis ini mempunyai tekstur yang lebih garing setelah digoreng dan rasa pahit minimum di dalamnya.

Baca juga:  Kerepek Lampung, Perniagaan Kuliner yang Menjamu Negara Anda sendiri

Setelah mendapat ramuan tenun yang baik, proses memasak dimulakan dengan pemotongan nipis dan merendam kain pisang sehingga getah keluar. Dari situ hanya perlu dikeringkan, diberi rempah khas dan kemudian digoreng.

Dengan harga Rp 3,500 per auns, pengembangan bisnis kerepek pisang KPK Emping Gurih telah dipasarkan di beberapa pasar raya lokal di Kulon Progo. Dengan harga yang sangat berpatutan, tentunya pencinta cip unik ini juga tidak perlu mengeluarkan belanja. Selain sesuai sebagai makanan ringan, bagi pelancong yang bercuti di daerah Jogjakarta, tentu saja, dengan cepat membawa kerepek pisang sebagai cenderahati.

Artikel Berkaitan