Resolusi Facebook bos, Mark Zuckerberg Mahu Membawa "Jarvis Iron Man" ke Dunia Sebenar

tanda lelaki besi zuckerbergImej dari Comicbook.com

Pada awal setiap tahun, tidak sedikit orang yang memiliki kebiasaan membuat keputusan untuk diri mereka sendiri. Penyelesaiannya adalah keinginan, matlamat atau impian yang akan dicapai pada tahun berikutnya. Ini berlaku walaupun kepada pengasas dan CEO Facebook Mark Zuckerberg.

Jutawan muda ini juga mempunyai azam yang dia buat setiap tahun. Apa yang menarik adalah bahawa resolusi yang dibuat oleh Mark Zuckerberg suatu ketika dahulu sangat unik. Yaitu dia ingin mengembangkan teknologi kecerdasan buatan atau kecerdasan buatan, seperti tokoh Iron Man fiksyen, Jarvis.

Bagi peminat siri Iron Man, pastinya tidak asing dengan nama Jarvis. Jarvis adalah #teknologi kecerdasan buatan yang sentiasa setia untuk mendampingi watak utama Tony Stark dalam setiap aksi. Lalu bagaimana langkah nyata Mark Zuckerberg untuk merealisasikan resolusi unik ini pada tahun 2016? Berikutan kajian semula.

Keupayaan Mencabar dalam Teknologi

Seperti yang diketahui, sebagai pakar komputer Mark Zuckerberg tentunya cukup cerdik jika bersentuhan dengan semua teknologi yang berbau. Terutama dengan perkhidmatan Facebook yang ditanggungnya, menjadikan Mark harus selalu memiliki visi dan inovasi terkini agar pengguna Facebook tidak pernah bosan menggunakan perkhidmatan tersebut.

Pada satu ketika melalui akaun Facebook peribadinya, lelaki yang baru saja menjadi ayah itu menyatakan bahawa tahun ini merupakan tahun yang penting terutama dalam perkembangan Mark. Salah satu perkembangan peribadinya di sini adalah mencipta teknologi baru yang dapat membantu aktiviti seharian sekurang-kurangnya untuk keluarganya sendiri. Keinginan itulah yang mendasari cita-cita Mark untuk mencipta teknologi terapan berdasarkan kecerdasan buatan.

Dan setelah mendapat inspirasi dari teknologi peringkat tinggi yang terdapat dalam siri Iron Man, Mark Zuckerberg merasa tercabar untuk membawa teknologi tersebut ke dunia nyata. Pada asasnya, dia sedar bahawa teknologi di dunia sekarang telah mulai mendekati konsep AI seperti yang dimiliki oleh Jarvis.

Tetapi jika dibandingkan dengan apa yang ada dalam filem fiksyen, sebenarnya masih cukup jauh untuk mencapai atau menyamai teknologi Jarvis. Selain itu, Mark pasti bahawa dalam beberapa tahun akan datang impian itu dapat menjadi kenyataan.

Kecerdasan Buatan Mampu Menangani Pelbagai Tugas

Masih bersumber dari maklumat yang ditulis oleh Mark di akaun Facebook peribadinya, konsep AI yang ingin disedari oleh Mark sebenarnya tidak terlalu "mulia". Untuk peringkat awal, dia ingin teknologi itu diterapkan pada skala keperluan rumah tangga.

Selanjutnya, dia kemudian ingin mencipta teknologi yang dapat mengenali dan melaksanakan pelbagai perintah melalui pengecaman suara dan wajah. Tugas-tugas ini merangkumi perkara-perkara umum seperti menghidupkan alat elektronik, mengenali orang di kawasan rumah, dan memberi amaran sekiranya sesuatu berlaku.

Penerapan fakta bahawa, dengan teknologi AI, dia dapat mengawasi puteri Max, walaupun tidak selalu berada di sampingnya. Pantau keadaannya dalam masa nyata, untuk memberi amaran sekiranya sesuatu berlaku pada anak perempuannya pasti akan membantu. Terutama dengan pelbagai aktiviti yang cukup padat, suami Pricilia Chan tentu dapat memaksimumkan pengurusan masa yang dimilikinya.

Sekilas tentang Kebiasaan Mark Zuckerberg Membuat Resolusi Tahunan

Untuk tahun 2016, resolusi Mark masih menjadi impian dan rancangan besar. Tetapi tidak mustahil berlaku dan direalisasikan hanya dalam satu tahun. Sebabnya ialah Mark memang memiliki kebiasaan membuat resolusi setiap tahun, dan sebenarnya tidak jarang dia berjaya melaksanakan resolusi ini dengan baik.

Seperti pada tahun 2015, pada awal tahun bos Facebook membuat beberapa ketetapan. Yang pertama ialah dia ingin bertemu orang baru setiap hari. Di samping itu dia juga ingin mendalami bahasa Mandarin yang merupakan bahasa ibunda isterinya.

Tidak lama, usahawan dengan semangat sosial yang tinggi berjaya membawa revolusi yang dibuatnya. Sebagai bukti, pada tahun 2015 dia memberi ucapan dalam bahasa Mandarin dengan sangat lancar. Dan tahun ini, adakah teknologi "Jarvis" akan menjadi kenyataan? Kami menantinya.

Artikel Berkaitan