Weihan Liew - Inspirasi dari Pengasas Laman Web JalanTikus.com

Weihun-Liew-pengasas-street-mouse-comImej dari Tribunnews.com

Pada masa ini pelbagai perisian atau aplikasi peranti komputer dan alat mudah alih boleh dikatakan telah menjadi sasaran perburuan mayoritas warga digital. Pelbagai fungsi perisian dan # aplikasi yang tersedia diharapkan dapat membantu semua keperluan kita, mulai dari yang berkaitan dengan pekerjaan hingga yang berbau seperti hiburan, atau hanya untuk bersenang-senang.

Bagi semua yang gemar memuat turun perisian atau aplikasi, sudah tentu anda pernah mendengar atau melayari laman web JalanTikus.com bukan? Yup, yang berkembang sebagai salah satu laman web perkongsian perisian dan aplikasi mudah alih terbesar di Dunia, JalanTikus hadir dengan konsep yang berbeza dan tentunya membawa faedah besar kepada pemburu perisian.

Sekiranya selama kita mempunyai banyak laman web yang menawarkan perisian tanpa memperhatikan aspek undang-undang, JalanTikus sebenarnya menyajikan sebuah gudang perisian, yang semuanya dijamin sah dan selamat digunakan. Bukan hanya itu, laman web yang telah berjalan selama beberapa tahun juga lebih mencintai Dunia yang anda tahu. Buktinya ialah JalanTikus juga dikonseptualisasikan sebagai tempat bagi pembangun perisian tempatan untuk memperkenalkan karya mereka. Dua ibu jari ke atas :)

Bagaimanapun, di sebalik kejayaan itu pasti ada "otak" yang cemerlang yang mendalangi penubuhan laman web ini dengan nama unik ini. Weihan Liew, pakar IT dan internet yang akhirnya berjaya membina JalanTikus.com dengan pelbagai pencapaian.

Artikel lain:  Jack Ma ~ Tokoh Ringkas Di Sebalik Kejayaan Alibaba.com

Siapa Weihan Liew?

Sekilas mendengar namanya mungkin tidak ramai yang mengetahui sosok Weihan Liew. Namun, jika kita melihat pengalaman dan prestasi kerja, Weihan boleh dikatakan sebagai salah satu pencipta syarikat digital berskala besar di Dunia.

Bagaimana tidak, lelaki yang pernah meraih pendidikan di Monash University Australia dan menyelesaikan program MBA jurusan Ekonomi Kewangan di The University of Chicago - Booth School of Business tidak pernah mencuba kedudukan penting dalam syarikat bertaraf dunia seperti Microsoft.

Melihat portfolio profilnya di halaman LinkedInnya, setelah menamatkan pendidikan di Monash University Australia, Weihan menguji pekerjaannya sebagai Associate di Boston Consulting Group. Kerjaya dalam dunia perundingan ekonomi dilakukan selama 3 tahun hingga tahun 2002. Selain bekerja di Boston Consulting Group, dia melanjutkan pendidikan masternya di The University of Chicago - Booth School of Business.

Waktu rehat bekerja yang digunakan untuk melanjutkan pengajian tinggi sebenarnya membawa Weihan ke jalan kerjaya yang lebih tinggi juga. Tepat pada tahun 2004, dia mendapat pekerjaan baru di syarikat Microsoft gergasi. Dia bekerja untuk wilayah Microsoft China di jabatan Penyelidikan dan Pembangunan (RnD). Posisi tidak bersungguh-sungguh yang berjaya dia capai iaitu Senior Product Manager, Windows Phone. Sudah tentu ini adalah pencapaian yang luar biasa, kerana dapat bekerja di syarikat pelbagai antarabangsa dengan kedudukan yang baik.

Setelah menjalani kerjaya di Microsoft China selama 4 tahun, rekod kerjanya juga meningkat. Tidak jauh dari dunia perniagaan digital, yaitu pada tahun 2008, dia menjalani karier sebagai Pengetua Nokia Growth Partners. Pengalaman itu berlangsung selama 3 tahun hingga 2011. Pengalaman memasuki dan meninggalkan syarikat teknologi bertaraf dunia menjadikan pandangan Liew berkembang dengan begitu luas. Hingga akhirnya memikirkan untuk mengembangkan perniagaan yang bebas di negara mereka sendiri.

Melihat Peluang dan Membangunkan Syarikat Digital

Pengalaman mengembara ke seluruh negara digunakan sebagai modal berharga bagi Weihan untuk mengembangkan perniagaan di Dunia. Dan setelah beberapa waktu membuat persiapan dan pengembangan, dia akhirnya mendirikan semua syarikat digitalnya sendiri yang terlibat dalam dunia hiburan dengan tepat permainan dalam talian.

Penerbit permainan berlabel MainGames, pada tahun 2011 Weihan mengembangkan beberapa tajuk permainan dalam talian. Hingga kini terdapat lima tajuk permainan dalam talian yang dikendalikan oleh MainGames iaitu Soul Keeper, Liga Juara-Juara, Trinity Online, Eternal Enemies dan juga permainan Manga bertema Naruto MMORPG, Konoha Ninja. Perkembangan tren permainan dalam talian di Dunia yang berkembang menjadikan MainGames salah satu penerbit permainan dari Dunia yang penting. Tetapi tidak cepat puas, dengan berhati-hati untuk melihat jurang perniagaan dalam persaingan penyedia perisian dan aplikasi, Liew kembali berkembang untuk membina laman web JalanTikus.com.

JalanTikus.com - Cara Alternatif untuk Memuat turun Perisian yang Selamat dan Sah

Pada tahun 2012, idea Weihan Liew untuk mewujudkan laman web muat turun perisian dan muat turun aplikasi akhirnya direalisasikan. Nama unik yang dipilih adalah JalanTikus.com. Oleh itu, ada harapan bahawa laman web ini akan menjadi jalan alternatif bagi pencari perisian, baik komputer maupun peranti mudah alih yang menginginkan jalan "selamat" untuk mendapatkan perisian yang disasarkan.

Secara umum JalanTikus membahagikan item muat turun kepada 2 iaitu perisian dan aplikasi permainan umum. Dari keduanya kemudian dibahagi lagi yang boleh digunakan pada sistem operasi Windows dan juga untuk #Android. Seperti yang disebutkan sebelumnya, kelebihan laman web JalanTikus adalah jaminan bahawa semua perisian dan aplikasi yang dipaparkan selamat dari virus dan sah atau tidak melanggar lesennya. Sebilangan perisian yang didaftarkan di JalanTikus mempunyai perisian percuma, lesen Sumber terbuka dan ada yang premium atau berbayar.

Sebagai tambahan kepada item muat turun ini, JalanTikus juga menyajikan beberapa ciri termasuk tinjauan aplikasi lengkap, petua, kandungan video, forum soal jawab dan yang terbaru adalah ulasan alat. Semuanya dikemas dalam tipografi laman web yang ringkas, moden dan bermaklumat.

Weihan Liew dan Misi Meningkatkan Potensi Pemaju Tempatan

Pada satu kesempatan, Weihan mengatakan bahawa salah satu tujuan utama JalanTikus adalah untuk membantu memajukan potensi pembangun perisian tempatan di Dunia. Dia juga ingin membuat perbezaan berbanding dengan laman web gedung aplikasi besar seperti Google Play atau Windows Application Store yang mengejar nilai komersial.

Baca juga:  Michael Arrington ~ Gambar Di Sebalik Kejayaan Laman Web TechCrunch

Dengan pengalamannya dalam bidang pengurusan terutamanya dalam bidang perniagaan digital yang sangat matang, Weihan Liew ingin membuktikan bahawa potensi tempatan dapat bersaing di peringkat antarabangsa. Tokoh dengan visi untuk masa depan dan dapat melihat jurang yang berpotensi, semoga dapat menjadi inspirasi bagi kita semua, terutama bagi rakan sekerja yang menjadi perintis usaha di padang belantara dunia digital. Ingin mengikuti jejaknya?

Artikel Berkaitan