Petunjuk untuk Mengukur Tahap Kepuasan Pelanggan di Media Sosial

Mengukur-Tahap-Pelanggan-Kepuasan-di-Sosial-Media

Apakah petunjuk untuk mengukur tahap kepuasan pelanggan di media sosial?

Melakukan perniagaan secara dalam talian melalui media sosial bukanlah perkara yang sukar dilakukan pada zaman moden ini. Dengan berbekalkan alat atau komputer riba dengan sambungan internet, kita dapat memulakan perniagaan dalam talian kapan saja dan di mana sahaja. Banyak produk yang menguasai bidang perniagaan dalam talian, mulai dari produk kuliner, fesyen hingga peralatan rumah tangga.

Walaupun memulakan perniagaan dalam talian sangat praktikal, kita pasti tidak dapat meneka harapan pelanggan seperti ketika kita bertemu secara langsung dan bertransaksi secara langsung. Banyak perkara dapat dijadikan petunjuk untuk mengukur kepuasan pelanggan di media sosial. Petunjuk ini adalah:

1. Pengukuran dari segi isipadu dan topik

Pengukuran dari segi isipadu dan topik adalah salah satu kaedah termudah untuk mengukur tahap kepuasan pelanggan di media sosial. Kami dapat menganggarkan kepuasan pelanggan kami melalui jumlah pesanan dan pemberitahuan peribadi yang kami terima di media sosial, respons yang diberikan oleh pengguna media sosial terhadap kandungan yang kami hantar dan berapa banyak kata kunci yang kami panggil dan bicarakan oleh pengguna media sosial.

Oleh itu, satu petunjuk ini membolehkan kita mengukur kepuasan dari segi kuantiti komen. Dengan mengelompokkan respons dan pertanyaan yang sering diajukan oleh pengguna media sosial, kami dapat menyusun Soalan Lazim (Soalan Lazim) untuk memudahkan calon pelanggan mencari maklumat mengenai perniagaan dalam talian yang kami terlibat.

Artikel lain:  Beberapa Ciri Tersembunyi di Media Sosial

2. Petunjuk Aspek Respons

Ciri-ciri penunjuk ini mungkin cukup terperinci untuk kita gunakan. Mengukur masa respons pertama, masa tindak balas rata-rata, waktu purata untuk memberi respons dan tahap pengabaian tindak balas sangat penting untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan perniagaan dalam talian. Sekiranya dari pengukuran ini kita dapati bahawa kadar tindak balas yang diberikan oleh pengguna media sosial masih rendah sementara tahap pengabaiannya tinggi, maka kita mesti mencari di mana masalah komunikasi berada.

Masalah komunikasi yang serius boleh menjadikan perniagaan dalam talian kita bahkan ditinggalkan oleh pelanggan di kalangan pengguna media sosial. Oleh itu, segera selesaikan masalah dalam proses pengendalian akaun media sosial.

3. Tahap Sentimen dalam Perniagaan Dalam Talian

Mengukur kepuasan pelanggan dari segi tahap sentimen dapat dikategorikan sebagai salah satu kunci penting untuk menjalankan perniagaan dalam talian yang berjaya. Perniagaan dalam talian yang kami kembangkan pasti dapat berjalan dengan lancar sekiranya mendapat penghargaan dan reaksi positif dari pengguna media sosial. Mula cuba memperhatikan penilaian atau maklum balas yang diberikan oleh pelanggan kami untuk produk dan perkhidmatan perniagaan dalam talian kami. Sama ada penilaian itu positif atau negatif. Nilai penilaian selalu menjadi rujukan bagi kami untuk meningkatkan perniagaan dan berinovasi.

Bukan hanya itu, kepuasan pelanggan setia juga merupakan petunjuk penting untuk perniagaan dalam talian. Kerana pelanggan setia yang berpuas hati dengan perkhidmatan kami dapat mempengaruhi orang lain untuk mula mempercayai dan memilih perniagaan dalam talian kami. Strategi untuk memuaskan pelanggan berimpak tinggi mesti dilaksanakan dengan teliti dan tepat. Dari segi pesaing, tahap sentimen juga perlu diukur untuk membandingkan sama ada produk kita berjaya menjadikan pesaing berasa kompetitif atau tidak. Kerana pesaing yang merasa kompetitif pasti akan berusaha mengekalkan keberadaan produk mereka.

Dua parameter yang dapat digunakan untuk mengukur tingkat sentimen adalah CSI (Indeks Kepuasan Pelanggan) dan NPS (Skor Promoter Bersih). Dengan menggunakan 2 parameter ini, maka kita dapat mengukur sejauh mana tahap kepuasan pelanggan terhadap perniagaan dalam talian kita.

Baca lagi:  Gunakan Alat Analisis ini Sebelum Membuat Peraduan di Facebook

Oleh itu, jika kita selalu berusaha mengukur kepuasan pelanggan di media sosial secara berkala, maka kita dapat mencari cara yang tepat untuk berinovasi dan meningkatkan kepuasan pelanggan ini. Pelanggan yang berpuas hati pastinya tidak teragak-agak untuk memberikan kesetiaan dan kepercayaan terhadap perniagaan dalam talian kami. Bukan hanya itu, pelanggan yang berpuas hati juga dapat menjadi penganjur yang berkesan untuk menarik perhatian dan minat calon pelanggan lain.

Mari mengekalkan kepuasan pelanggan perniagaan dalam talian kami melalui media sosial.

Artikel Berkaitan