Ingin Menjadikan Blog Anda Nampak Segar? Pastikan anda telah melakukan 6 petua ini

inspirasi blogImej dari Divvyhq.com

Menjalani aktiviti #blogging sering kali membuat kita gemar menyiarkan dan menggunakan pelbagai paparan dan di blog. Tetapi tahukah anda bahawa memaparkan terlalu banyak elemen di blog akan menjadikan blog menjadi perlahan dan mempunyai beban yang berat. Sekarang apabila blog menjadi berat dan perlahan, sudah tentu ia akan menjadi kerugian bagi anda.

Lalu bagaimana jika perkara seperti ini telah berlaku? Jangan risau, anda mempunyai cara untuk menjadikan blog anda segar kembali sehingga prestasi dan muatannya menjadi lebih ringan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui petua untuk menjadikan blog lebih segar.

1. Keluarkan pemalam yang tidak diperlukan

Petua pertama untuk membuat blog lebih segar adalah menghapus plugin yang tidak diperlukan. Pemalam mempunyai kesan yang cukup serius terhadap prestasi blog. Walaupun boleh menjadikan blog kelihatan menarik tetapi jika penggunaan plugin terlalu berlebihan maka ini akan menyebabkan blog menjadi lambat.

Sekarang jika anda sudah melaksanakan sejumlah plugin maka anda harus mula melakukan tinjauan dan memeriksa apakah setiap plugin yang anda gunakan benar-benar berguna untuk blog anda. Sekiranya benar-benar ada pemalam yang tidak begitu berguna, eloklah hapus sahaja.

Artikel lain:  4 sebab mengapa blogging tepat untuk introvert

Dengan membuang plugin yang tidak berguna lebih awal blog anda akan lebih segar dan lebih ringan. Mengeluarkan plugin yang tidak berguna juga akan menambah ruang untuk mengehos blog anda.

2. Hilangkan Widget di Sidebar

Menggunakan widget akan menjadikan blog kelihatan cantik. Tetapi jika anda menggunakan widget yang terlalu banyak dan berlebihan maka ini akan mempengaruhi prestasi blog. Biasanya blog yang mempunyai terlalu banyak widget akan menjadikan prestasi mereka perlahan dan berat. Oleh itu, jika ini berlaku pada blog anda, anda tidak boleh tidak menyegarkannya.

Cara Anda harus melakukan penghapusan (penghapusan) widget yang tidak terlalu berpengaruh seperti widget jam, widget animasi dan widget hiasan lain. Apabila anda telah menghilangkan widget yang tidak berguna, blog anda akan disegarkan dan menjadi cepat.

3. Kemas kini Halaman Mengenai Saya

Membuat beberapa kemas kini juga akan menjadikan blog kelihatan lebih segar. Anda boleh mewujudkannya dengan melakukan kemas kini pertama di halaman mengenai saya. Seorang blogger pastinya akan terus meniti tahap kehidupan dalam hidupnya.

Sekarang apabila mereka telah melalui beberapa tempoh dan pengalaman dari kehidupan mereka, kandungan mengenai saya di blog harus diperbaharui atau dikemas kini. Dengan mengemas kini halaman mengenai saya di blog, penampilan blog akan menjadi lebih segar.

4. Buat Foto Terkini

Keadaan fizikal termasuk wajah setiap tahun akan mengalami perubahan pada setiap manusia. Jika anda terlalu lama meletakkan foto lama di blog, maka untuk menjadikan blog lebih segar maka anda perlu mengemas kini foto terbaru anda. Cuba buat foto terbaik dan profesional untuk dipaparkan di blog anda.

Tunjukkan bahagian wajah anda yang ceria, kerana dengan wajah yang ceria maka anda akan menjadi profesional yang lebih berkesan. Untuk terus memastikan blog anda sentiasa segar, anda mesti membuat perubahan tetap pada foto ini sekurang-kurangnya sekali setahun.

5. Tukar Header atau Gunakan Gaya Font Baru

Seterusnya, petua untuk menjadikan blog kelihatan lebih segar adalah dengan menukar tajuk dan gaya fon yang baru. Gaya header dan fon yang sama setiap tahun memang akan membuat anda bosan. Sekiranya anda mahu menjadikan blog anda segar dan tidak membosankan, anda boleh mengganti tajuk dan fon baru. Buat dan pilih gaya tajuk dan fon yang juga bagus dan menarik yang tidak kalah dengan gaya tajuk dan fon sebelumnya.

Baca juga:  4 perkara yang sering menjadi matlamat seseorang blogging

6. Semakan Catatan Lama

Akhirnya, petua untuk menjadikan blog kelihatan lebih segar adalah dengan menyemak semula catatan lama. Catatan lama anda perlu memeriksa dan menyemak semula sekiranya terdapat kekurangan. Dengan ini, pelawat yang datang dan membaca catatan lama anda akan menjadi lebih bersemangat dan tidak sabar-sabar untuk membaca catatan anda. Selain pengunjung yang menjadi bersemangat, anda juga akan menjadikan blog anda lebih segar.

Artikel Berkaitan