Meme Florist ~ Kisah Kejayaan Kedai Bunga Dari Semarang Manfaatkan Ciri Google

Kedai Bunga Imej dari Memeflorist.com

Rangkaian internet masa kini memang menjadi fenomena luar biasa bagi peradaban kehidupan manusia. Dan satu elemen atau bahagian kehidupan manusia yang terjejas oleh internet adalah perniagaan. Kewujudan perniagaan yang bersambung dengan internet akan sangat membantu para usahawan untuk pemasaran yang lebih luas. Dengan pemasaran yang lebih luas, penukaran jualan akan menjadi lebih besar.

Salah satu perniagaan yang juga memanfaatkan internet sebagai media pemasaran adalah Meme Florist. Perniagaan ini, yang diasaskan oleh sepasang suami isteri Hero Wijayadi dan Mariani di bidang jual beli bunga, telah menggunakan fitur #Google sebagai bagian dari pemasarannya. Lalu bagaimana kisah perniagaan Meme Florist, yang ditubuhkan pada tahun 2012 dengan menggunakan ciri Google ini?

Layan Pesanan Bunga secara dalam talian dengan Sistem Jalinan Perkongsian

Meme Florist sendiri berada di kota Semarang, Jawa Tengah. Tetapi walaupun berada di satu kota dengan menggunakan fitur Google, Meme Florist dapat memenuhi pesanan bunga di lebih dari 30 kota, termasuk di luar Jawa.

Menariknya, walaupun dinamakan sebagai penjual bunga, sebenarnya perniagaan Meme Florist, yang diuruskan oleh Pahlawan dan Mariani, tidak memiliki kedai bunga. Macam mana boleh jadi? Ya, dalam perniagaan ini ia hanya berfungsi sebagai perantara antara pengguna dan penjual bunga di berbagai kota di pulau Jawa, Bali, Sumatera, Kalimantan, dan Sulawesi.

Artikel lain:  Little Gardenia ~ Perniagaan Tanaman Hiasan Dengan Prospek Cerah

Dalam menjalankan sistem seperti itu, Hero mengaku menjalin kerjasama dan perkongsian dengan pemilik perniagaan kedai bunga tempatan di setiap kota. Dengan menjalankan misi membantu memasarkan kedai bunga rakan kongsi dengan #market dalam talian, Meme Florist telah berjaya meyakinkan puluhan kedai bunga untuk bergabung dengannya. Pada masa ini terdapat sekurang-kurangnya 2 atau 3 rakan yang tersebar di 33 bandar di Dunia.

Membantu Minat Pasaran Melalui Rangkaian Internet

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa Meme Florist bekerja dengan sistem rakan kongsi atau bekerjasama dengan beberapa penjual bunga. Pada mulanya, Hero datang ke kedai-kedai bunga satu persatu yang masih tidak dapat menjalankan pemasaran melalui internet. Wira kemudian menerangkan dan menawarkan mekanisme untuk bekerja dalam talian.

Dalam menjalankan perniagaan ini, Meme Florist menggunakan dua perkhidmatan Google untuk mengoptimumkan pemasaran yang dilakukan dalam talian, iaitu AdWords dan Perniagaan Saya. Dengan dua perkhidmatan Google ini, bakal pelanggan akan diperoleh dengan lebih mudah.

Merekrut Rakan Kongsi untuk Kedai Bunga

Pada awal usaha mereka, Hero dan Mariani hanya menghubungkan rakan kongsi di kota Semarang, yang merupakan tempat tinggal mereka. Tetapi pada tahun-tahun berikutnya, jumlah dan pengedaran rakan kongsi Meme Florist ini meningkat dengan pesat.

Pada masa ini, Pahlawan tidak perlu lagi pergi ke pemilik kedai bunga, mereka hanya duduk diam dan pemilik kedai bunga datang untuk menawarkan diri sebagai rakan kongsi. Untuk menjadi rakan kongsi, pemilik kedai bunga itu sendiri mesti memenuhi syarat yang dicadangkan oleh pemaju. Keperluan itu sendiri, misalnya, adalah soal standard kualiti dan ketepatan masa.

Selain itu, Hero juga menguji dengan memesan karangan bunga sendiri. Dengan sistem ini Hero menjalankan perniagaan bunga dan mengendalikan perkhidmatan dalam talian yang menyatukan penawaran dan permintaan untuk perniagaan bunga.

Baca juga:  Planter Craft ~ Perniagaan Moss Doll yang Menguntungkan dari Bandung

Pesan melalui Meme Florist

Meme Florist, yang namanya diambil dari nama panggilan Mariani sendiri, menerima pesanan bunga dalam talian melalui laman MemeFlorist.com. Dalam pesanan ini pelanggan dapat menentukan jenis karangan bunga yang diinginkan (baldi, bunga papan, dll.) Kota tujuan dari senarai yang terdapat di laman web. Dari pesanan ini akan segera menghantar pesanan kepada penjual bunga yang merupakan rakan kongsi di wilayah yang berkenaan. Contohnya, pesanan bunga di bandar Denpasar, Meme Florist akan menghantarnya kepada rakan kongsi yang berada di sana.

Pesanan dari pelanggan juga akan disesuaikan dengan keistimewaan penjual bunga. Sebagai contoh, jika pelanggan memesan bungkusan, Meme Florist akan meneruskan ke petak penjual bunga khas. Sebagai tambahan kepada pesanan dari Meme Florist, rakan kongsi juga bebas untuk membalas pesanan lain, sama ada melalui laman web mereka sendiri atau di luar talian.

Artikel Berkaitan