Berjaya dengan Jalan "Crazy" Ala Richard Branson

Richard BransonImej dari Icaew.com

Sudah tentu semua rakan sekerja saya jika saya katakan setiap manusia adalah makhluk yang unik. Tidak ada 2 orang yang sama persis, bahkan mereka yang dilahirkan kembar tentu mempunyai beberapa perbezaan dari segi fizikal dan mental dan pemikiran.

Begitu juga dalam bidang perniagaan, setiap peniaga pasti mempunyai gaya dan strategi perniagaan yang berbeza. Yang uniknya, ada sebilangan usahawan yang kini memiliki nama besar dan kekayaan luar biasa, tetapi mempunyai keperibadian yang sedikit berbeza dengan kebanyakan ahli perniagaan lain. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, perbezaan ini dapat dilihat dari segi gaya hidup dan strategi perniagaan yang berlaku.

Sebagai salah satu contoh, hartawan berbilang perniagaan dari England, Richard Branson. Mempunyai beberapa bidang perniagaan yang kelihatan jauh dan tidak berkaitan, keunikan seorang peniaga ini juga terletak pada bagaimana dia menjalankan kehidupan sehariannya. Bagi anda yang berminat untuk mendengarkan rahsia kejayaan dengan lebih mendalam melalui gaya eksentrik Richard Branson, anda boleh mendengar artikel yang telah kami ringkaskan di bawah ini.

Berdasarkan Kapal Ke Pulau Peribadi

Keunikan pertama Richard Branson adalah dia tidak pernah memiliki pejabat rasmi seperti orang perniagaan awam yang lain. Bagi eksekutif syarikat besar di dunia, tentu saja mereka mempunyai bilik khas yang kelihatan eksklusif moden dan tersusun rapi di satu bahagian bangunan syarikat. Tetapi tidak dengan pengusaha eksentrik ini, dia lebih suka beberapa tempat yang tidak biasa untuk dijadikan pusat strategi perniagaannya.

Pada masa-masa awal ketika dia mengembangkan perniagaan, Richard biasa menggunakan ruang bawah tanah temannya sebagai pejabat ketika mengembangkan majalah "Pelajar". Dan setelah beberapa lama, dia akhirnya berpindah tetapi masih di ruang bawah tanah. Pada masa itu dia mendapat bilik khas di salah satu gereja di kawasan tempat dia tinggal.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 CEO Bertaraf Dunia dengan Pengikut Twitter Melebihi Pengikut Syarikat Syarikat

Selanjutnya setelah perniagaan rakaman Virgin yang dibangunnya dikembangkan, sekali lagi dia memilih lokasi yang tidak biasa untuk digunakan sebagai pejabat di rumah perahu yang dia parkir di terusan salah satu pantai di kota London. Di perahu rumah ini, Richard sering menghabiskan masa untuk menjaga bayi sambil menjalankan banyak kepentingan perniagaan. Lebih eksklusif, dilaporkan Richard Branson juga mempunyai pejabat di sebuah pulau persendirian, Necker Island di Caribbean.

Suatu ketika dia menyatakan bahawa, pejabat tempat dia bekerja bukanlah lokasi di mana dia harus merasa terasing. Sebaliknya, dengan memilih tempat seperti rumah atau kejiranan yang dekat dengan keluarga, menjadikan semangat dan inovasi perniagaan semakin terasa. Selain itu, lokasi pejabat yang sempit, menurutnya, sebenarnya dapat meningkatkan kolaborasi antara individu yang bekerja di dalamnya. Dan tidak jarang inspirasi sebenarnya datang dari mereka yang berada berdekatan setiap hari.

Perbezaan Tipis "Gila" Dan Berfikir "Di Luar Kotak"

Pada satu ketika Richard Branson pernah mengatakan bahawa perbezaan antara berfikir "gila" dan "di luar kotak" sangat tipis. Untuk dapat melahirkan inovasi dan ciptaan yang benar-benar asli, tidak jarang dia harus melakukan banyak perkara gila dan tidak masuk akal.

Sebilangan kegilaan Richard termasuk keghairahannya terbang di seluruh dunia dengan belon udara panas dan usaha memecahkan rekod pelayaran lintas Atlantik. Tetapi dia sangat yakin bahawa tindakan itu berjaya menyumbangkan idea baru di otaknya.

Ulasan semula pada tahun 1984, sekiranya Richard diketahui telah berjaya dengan syarikat label muziknya. Tetapi langkah radikal yang diambilnya ketika membangun perniagaan penerbangan Virgin Atlantic Airways. Banyak pihak sangat meragui keputusan Richard. Salah satu bank, bahkan jaminan kewangan, mengancam akan menarik dana jika perniagaan itu dijalankan.

Baca juga: Lebih  dekat dengan Richard Branson, World Business Tycoon

Tetapi adakah ancaman ini membuat Richard Branson gemetar? Tidak! Dan hasilnya setelah beberapa lama berusaha untuk menjalankan perniagaan penerbangan, bank inilah yang mengancam sebelum dia melanggar kontrak dan mencari bank lain yang lebih baik.

Perbezaan perspektif out-of-the-box dari Richard Branson, dapat kita lihat sebagai inspirasi utamanya dalam membangun perniagaan. Tetapi tentu saja itu tidak bermaksud kita harus melakukan banyak perkara gila seperti yang dilakukannya. Kita hanya perlu menggali lebih dalam potensi kita, sehingga kita menemui titik yang kita percaya dapat mengubah hidup kita. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan