Petua Mencegah Kerugian Data pada Komputer Syarikat kerana yang Mantan

Bekas yang disebut dalam artikel ini adalah bekas pekerja. Terdapat banyak kes di mana seorang bekas pekerja mencuri atau mengeluarkan data syarikat penting dari komputer yang digunakannya. Sebab-sebab yang pertama agak berbeza, bermula dari motif kerana menyakiti, menjual data, kepentingan peribadi, dan sebagainya.

Semua syarikat melaksanakan dasar masing-masing dalam mencegah kejadian seperti ini. Namun, tidak cukup hanya kebijakan syarikat untuk mencegah pekerja mengambil maklumat penting dari syarikat, mulai dari maklumat pelanggan, senarai harga, rancangan pemasaran, data penjualan, kewangan syarikat, dan lain-lain. Apabila pekerja diberhentikan atau mengundurkan diri dari syarikat, selalu ada kemungkinan syarikat tersebut akan kehilangan data penting.

Menurut tinjauan Veriato baru-baru ini, disebutkan bahawa terdapat sekitar 87% pekerja yang mengundurkan diri atau diberhentikan dari mengambil data yang mereka tangani. Data tersebut merangkumi maklumat sulit, senarai harga, rancangan pemasaran, data penjualan, dan lain-lain. Dan ada 28% pekerja yang berhenti mengambil data yang dibuat oleh orang lain.

Syarikat dalam kes ini mengalami kehilangan harta intelek yang boleh merosakkan atau bahkan muflis syarikat. Lalu, apakah langkah yang harus diambil syarikat untuk mencegah pencurian data oleh bekas pekerja tersebut?

Melaporkan dari berita yang diterbitkan oleh ESET, berikut adalah petua untuk mencegah kehilangan data di komputer disebabkan oleh tingkah laku bekas pekerja:

1. Menetapkan dan menguatkuasakan dasar syarikat

Sebilangan pekerja berkongsi data syarikat dengan pihak lain dari luar atau membawa data tersebut ke tempat kerja baru mereka. Selalunya kecurian data tidak baik bagi syarikat lama tempat syarikat itu bekerja.

Syarikat boleh mencegahnya dengan membuat dasar yang jelas dan mengikat bahawa semua yang berkaitan dengan data syarikat adalah milik syarikat. Peraturan dan akibat pencurian data mesti diketahui dan ditandatangani oleh semua pekerja.

Pekerja juga mesti mengetahui perincian data pekerja yang boleh dibawa semasa mereka berhenti bekerja dan apa yang harus ditinggalkan. Akibatnya bagi pekerja yang sengaja mengambil data penting atau menghapusnya juga mesti teruk kerana akan memberi kesan besar kepada syarikat.

2. Pencegahan Kehilangan Data

Sekiranya boleh, syarikat mesti menggunakan analisis teknologi mengenai tingkah laku pengguna dan entiti dengan algoritma pembelajaran mesin yang canggih. Ini dapat membantu mengetahui tingkah laku pekerja sehingga dapat mengesan tingkah laku yang tidak normal dan segera menyiasatnya.

Teknologi pencegahan kehilangan data dapat mencegah kebocoran data dengan mempelajari rutin pekerja semasa bekerja. Apabila terdapat perubahan dalam corak kerja pekerja yang biasa, syarikat dapat mengesannya seawal mungkin.

Dengan teknologi pencegahan kehilangan data, syarikat dapat mempelajari tabiat pekerja dan mengetahui tingkah laku pekerja yang memudaratkan syarikat. Salah satu contoh penerapan teknologi pencegahan kehilangan data, aplikasi dapat mengetahui seorang pekerja mengirim e-mel atau memindahkan data yang biasanya tidak dikirim, atau memuat turun data ke peranti luaran, atau memasuki pelayan IT pada waktu subuh.

Teknologi ini juga membolehkan syarikat mendapatkan keselamatan digital, misalnya menentukan data mana yang dapat diakses atau tidak dapat diakses oleh pekerja / bahagian. Data mana yang dapat dikirim, termasuk menentukan peranti penyimpanan mana yang dapat mengakses data syarikat.

3. Hadkan Akses Data (Penjelasan dan 2FA)

Pastikan pekerja hanya dapat mengakses data yang diperlukan untuk pekerjaan mereka. Dengan cara itu, pekerja tidak dapat mengakses data sensitif yang semestinya tidak diketahui oleh sesiapa sahaja.

Di samping itu, syarikat juga boleh melarang pekerja memasang perkakasan atau perisian untuk aktiviti penyimpanan data. Syarikat boleh melaksanakan firewall untuk menyekat laman web berbahaya yang dapat digunakan untuk pemindahan data dan penyulitan data. Sekiranya perlu, semua proses penyimpanan dan pemindahan data mesti menggunakan pengesahan dua faktor.

Baca juga:  Teknologi Penyulitan untuk Keselamatan Data

Kebocoran dan kehilangan data menjadi penting dalam satu tahun terakhir. Menurut PT Prosperita - Perunding Teknikal Dunia ESET, Yudhi Kukuh berkata "Dengan dasar yang ketat, serta menyampaikan polisi ini termasuk akibat dari apa yang diberikan ketika melanggarnya, dapat meminimumkan pekerja yang mengundurkan diri dari syarikat hanya untuk mencuri data yang bukan milik mereka.

Selain itu, kewujudan perisian yang dapat menganalisis tindakan dan tingkah laku pekerja, mengesan sebarang tingkah laku tidak normal yang menyebabkan ancaman sebenar, mengutamakan tingkah laku mana yang paling banyak menyebabkan kerosakan pada syarikat, dan bertindak balas dengan tepat, tentu akan membantu syarikat dalam mencegah data berharga daripada menghindari data berharga. hilang semasa pekerja keluar. "

Artikel Berkaitan