Ketahui 6 Bidang Penggunaan Peranti Realiti Maya (VR)

Realiti Maya (VR)Imej Smartdevice.kr

Membincangkan teknologi yang dikembangkan oleh manusia hari ini memang tidak pernah berakhir. Kerana, #teknologi yang kini terus menunjukkan tren yang bergerak sangat pantas dan membuat kita harus terus mengikuti dengan cepat agar tidak ketinggalan zaman. Dan salah satu produk teknologi terbaru yang kini popular adalah Virtual Reality (VR).

VR sendiri adalah peranti digital yang berguna dan berguna untuk memberikan pengalaman persekitaran maya kepada manusia. Walaupun pada beberapa sisi, peranti digital ini telah menimbulkan kontroversi, tetapi harus diakui bahawa Virtual Reality (VR) mempunyai fungsi dan kegunaannya sendiri dalam menyokong kehidupan manusia. Jadi apa fungsi dan faedah Realiti Maya ini? Berikutan kajian semula.

1. Media dan Hiburan (Permainan, Simulasi Alam Sekitar)

Fungsi dan penggunaan Virtual Reality pertama adalah untuk tujuan media dan hiburan. Bagi anda yang gemarkan permainan, sudah tentu pengalaman bermain # permainan yang akan menjadi lebih nyata akan menjadi impian. Kini dengan peranti VR ini, pemain dapat memperoleh pengalaman yang semakin nyata bermain permainan. Dengan peranti VR ini, anda akan merasakan sensasi yang berbeza dari kenyataan yang benar-benar hidup, tentunya bergantung pada jenis atau genre permainan yang dimainkan.

Artikel lain:  Kacamata 3D Karton Google Unik dan Canggih

2. Perubatan dan Perubatan (Anatomi Tubuh Manusia)

Bukan hanya dalam bidang media dan hiburan, peranti VR ini juga berguna dalam bidang perubatan dan perubatan. Dengan alat ini doktor akan dapat menerangkan anatomi badan (simulasi anatomi manusia). Dari sinilah organ-organ dalam badan akan kelihatan lebih nyata.

Dengan mengetahui keadaan organ dalaman dengan lebih jelas, doktor dan pakar bedah akan dapat membuat keputusan yang lebih tepat mengenai sama ada melakukan pembedahan atau tidak. Sebagai tambahan kepada faedah ini, VR juga berguna bagi doktor untuk melihat perkembangan penyakit, mendiagnosis penyakit dan teknik penjagaan pesakit yang lebih sesuai.

3. Ketenteraan (Perang)

Dalam bidang ketenteraan, penggunaan Virtual Reality akan dapat membantu tentera untuk simulasi perang. Seperti bermain permainan Point Blank, tentera akan mendapat pengalaman perang yang lebih nyata dan jelas.

VR yang mampu menghadirkan paparan digital yang lebih nyata ke persekitaran medan perang dan situasi pertempuran yang ada akan menjadikan para tentera mendapat pengalaman yang luar biasa dan menarik. Dengan cara ini juga akan menjadikan kos latihan perang jauh lebih efisien dan lebih efisien jika dibandingkan dengan latihan perang yang sebenarnya.

4. Sektor Pengangkutan (Simulasi Pesawat Komersial dan Pesawat Tempur)

Latihan penerbangan kapal terbang tentunya menelan belanja banyak wang. Tetapi dengan peranti VR ini, seseorang yang akan melakukan latihan latihan kapal terbang tidak perlu lagi membayar biaya besar untuk menyewa pesawat dan bahan bakarnya. Kerana dengan VR anda dapat memperoleh pengalaman menerbangkan pesawat yang sangat nyata dan hampir hampir dengan kenyataan. Dengan penggunaan VR untuk latihan penerbangan, anda juga akan mengelakkan perkara-perkara yang membimbangkan semasa penerbangan.

5. Kejuruteraan dan Automotif (Merancang Kereta)

Dalam bidang kejuruteraan dan automotif, VR akan berguna untuk merancang kereta. Salah satu syarikat yang telah menggunakan teknologi VR dalam pengembangan keretanya ialah Ford. Untuk menilai bahagian dalam dan luar kereta yang belum dibuat, pereka kereta Ford ini menggunakan jenis alat dengar Oculus Rift.

Semasa menggunakan alat dengar, pereka akan dapat memperhatikan perincian kereta. Sementara itu, kamera akan mengikuti pergerakan pereka dan berkoordinasi dengan perisian untuk memadankan persembahan digital dengan pergerakan pereka.

Baca juga:  4 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli Alat dengar VR

6. Sektor Ekonomi (Promosi Item Paparan)

Akhirnya, kegunaan dan faedah VR adalah untuk mempromosikan paparan atau paparan item. Salah satu kedai yang telah melaksanakan kaedah ini ialah kedai Selfridges di Oxford Street, London. Dengan VR-nya, pengunjung yang datang boleh mencuba beberapa produk yang dijual oleh kedai dengan lebih ketara.

Seperti produk jam tangan maya 3D yang boleh dicuba dengan berdiri di hadapan skrin. Pada masa itu kamera akan merakam penampilan dan pergerakan calon pembeli. Calon pembeli boleh memilih dan mencuba dan merasakan sensasi menggunakan jam tangan maya untuk dijual.

Artikel Berkaitan