Ini adalah Ciri Khas Artikel yang Umumnya ditulis oleh Blogger Berdasarkan Ulasan Kuno

blogger berdasarkan usiaImej dari Transitionblog.com

Dalam aktiviti blogging, blogger pada amnya akan menulis apa sahaja yang kita suka atau berminat. Dengan tema mengetahui topik yang menarik, sememangnya blogger akan mendapat kekuatannya sendiri dan juga berpotensi untuk menulis blog secara aktif dan konsisten. Tetapi walaupun mengetahui tema spesifik mereka (niche) masing-masing ternyata ciri # blogger tetap dapat diketahui dari teknik dan ciri artikel yang dibuat.

Secara umumnya, ciri-ciri penulisan atau artikel yang dihasilkan muncul sejak zaman blogger. Walaupun memang terdapat banyak elemen yang dapat mempengaruhi ciri-ciri penulisan blogger, tetapi faktor usia tidak dapat dinafikan sampai tahap tertentu akan dapat mempengaruhi artikel yang ditulis oleh seorang blogger. Lalu apa ciri atau ciri artikel yang ditulis oleh blogger yang dikaji berdasarkan usia ini? Berikutan kajian semula.

1. Umur Blogger <15 Tahun

Blogger pada usia kurang dari 15 tahun secara amnya akan menulis artikel di blognya mengenai perkara-perkara yang ceria dan berkaitan dengan pencarian identiti. Walaupun jumlahnya kecil, blogger yang berumur kurang dari 15 tahun menjadikan blognya sebagai tempat untuk menguji dirinya agar dapat wujud di dunia maya. Kerana keperluan mereka hanya ingin mencari identiti dan mendapat kepuasan dalam mengekspresikan diri, blogger pada usia kurang dari 15 tahun cenderung menulis blog mereka dengan perkara-perkara sehari-hari yang berbau keseronokan.

Artikel lain:  Berhati-hatilah dengan FoMO, Blogger Juga Boleh Mendapat Penyakit Berbahaya Ini!

2. Blogger Berumur 15-20 Tahun

Pencarian identiti memang akan menyelubungi blogger berusia 15-20 tahun. tetapi tidak seperti blogger pada usia kurang dari 15 tahun yang mengisi blog mereka dengan aktiviti yang menyeronokkan setiap hari, blogger pada usia 15-20 tahun akan menulis artikel di blog mereka dengan tulisan mengenai cinta. Pada usia sebegini, seseorang memang terharu dengan kisah cinta pertama yang begitu menggoda. Jadi tidak syak lagi jika dia menjadi blogger, tema cinta pasti menjadi pilihan untuk menulis.

3. Umur Blogger 20-30 Tahun

Pada usia 20-30 tahun, seorang blogger umumnya mempunyai pandangan hidupnya sendiri. sama ada pandangan tentang dirinya yang sebenar atau pandangan yang melangkaui perkara-perkara yang melingkupi hidupnya. Walaupun sebilangan blogger dalam kategori ini menulis tema cinta, tetapi ramai blogger pada usia ini telah menulis tema politik dan negara.

Pada usia blogger tersebut pada usia 20-30 tahun mempunyai hak untuk memilih dan berpolitik. Baiklah dari sini artikel yang bertemakan politik dan negara atau pemerintah akan menghiasi banyak blog.

4. Blogger Umur 30-40 Tahun

Blogger pada usia 30-40 tahun yang lebih matang pada umumnya dikenali sebagai menulis tema fizikal. Ya, pergolakan politik dan kenegaraan akan terus menurun pada tahap ini. Selain bosan, faktor keluarga dan rumah tangga menjadikan blogger pada usia ini menulis tema baru.

Fiksyen tiruan atau genre cerita adalah tema baru yang biasanya muncul di blog berusia 30-40 tahun. Kisah ini mereka tulis di blog dengan pelbagai latar belakang seperti kisah kanak-kanak atau ingin mengasah kemampuan mereka menulis fiksyen dan sebagainya.

5. Blogger Umur 40-50 Tahun

Pada usia 40-50 tahun, seorang blogger pada umumnya sangat bijak dalam menangani kehidupan. Dari sinilah mereka blogger pada usia ini umumnya akan menghiasi blog mereka dengan tulisan bertema untuk mencapai cita-cita, kemanusiaan dan kisah perjuangan hidup. Kerana kenyataan bahawa hidupnya sudah mula difokuskan, ciri-ciri tulisannya pada umumnya akan membawa kepada kematangan dan perjuangan hidup dan mewarisi atau berkongsi pengalaman hidupnya.

Baca juga:  Berikut adalah 5 Bentuk Pelaburan Blogger yang Harus Dilakukan

6. Umur Blogger> 50 tahun

Akhirnya, blogger yang akan unik untuk artikel yang dibuat di blog mereka adalah blogger yang berumur lebih dari 50 tahun. Dengan semua pengalaman hidupnya yang lebih matang, jadi blogger pada usia ini sering dijumpai yang menulis artikel mengenai kebijaksanaan nasihat hidup. Blogger yang secara konsisten menulis di blog sehingga usia ini biasanya akan dikenali sebagai blogger legenda. Selain menulis mengenai falsafah hidup, kebijaksanaan dan nasihat hidup blogger yang berusia lebih dari 50 tahun juga didapati menulis tentang kisah-kisah di masa lalu.

Artikel Berkaitan