Ike Sushi ~ Mempersembahkan Sushi Rasa Dunia dan Peluang Perkongsian yang Menguntungkan

Ike SushiImej dari Ikesushi.com

Sushi yang merupakan makanan khas negara ceri Jepun kini tidak lagi menjadi menu asing bagi warga Dunia. Kerana makanan yang terdiri dari nasi yang dibentuk dengan lauk sayur dan daging mentah telah menjadi hidangan biasa di beberapa restoran di banyak tempat. Tetapi untuk sushi yang satu ini sepertinya anda harus mencubanya. Kerana sushi yang satu ini berbeza dengan sushi yang lain.

Sushi, bernama Ike Sushi, mempunyai hidangan citarasa Dunia dengan reka bentuk outlet yang menarik dan pembungkusan praktikal dan cekap. Lalu, apa perniagaan Ike Sushi yang dipimpin oleh Nanda Sugiono, Joko Bill dan Ferianto? Berikutan kajian semula.

Varian Menu Ike Sushi

Ike Sushi sendiri ditubuhkan di Palembang pada 17 Ogos 2014. Dalam usahanya, Ike Sushi mempersembahkan 20 varian dengan tiga jenis jenis sushi, iaitu ikat sushi, sushi roll dan menu hidangan khas. Menu utama Ike Sushi yang sering dipesan oleh pengguna adalah fantasi terbakar, tasik berbulu, panas n liar, pelincir basah dan pemotretan panjang.

Dengan harga mulai dari Rp. 15.000 hingga Rp. 45.000 per porsi, Ike Suhsi tentunya menjadi menu yang patut dicoba.

Artikel lain:  Haesanmul Gansig ~ Perniagaan Kuliner Bakso Khas Korea Selatan yang sah

Perkongsian Perniagaan Ike Sushi

Setelah satu tahun berjalan tepat sejak Februari 2015, Ike Sushi kini telah membuka perkongsian untuk sesiapa sahaja yang ingin dan ingin bekerja dengannya. Walaupun sudah memiliki dua gerai yang beroperasi di Palembang, Nanda tetap memutuskan untuk mengembangkan perniagaannya melalui cara #kemitraan.

Perkongsian yang ditawarkan oleh Nanda melalui Ike Sushi sahaja bernilai Rp 180 juta. Dengan pelaburan ini, rakan kongsi akan mendapat kemudahan bahan mentah sushi awal bernilai Rp 20 juta, bayaran sewa tempat awal Rp 4 juta dan bayaran gaji pekerja awal.

Bukan itu sahaja, dengan rakan # pelaburan juga mendapatkan peralatan dan kelengkapan perniagaan, peralatan kamera CCTV, seragam pekerja, sistem, prosedur operasi standard (SOP), termasuk kos perkongsian selama lima tahun. Setelah lima tahun bekerja sama, rakan kongsi akan diminta untuk memperpanjang kontrak dengan biaya Rp 17,5 juta. Dalam perkongsian ini rakan kongsi juga akan dikenakan yuran royalti progresif antara 1% −4%, bergantung pada jumlah perolehan yang diperoleh oleh rakan kongsi.

Pengiraan Perniagaan Perkongsian Ike Sushi

Dalam perkongsian ini, pengasas Ike Sushi disasarkan untuk dapat menjual 200 bahagian sushi atau mendapatkan sekitar 100 pengunjung setiap hari. Dengan populariti makanan sushi di kalangan orang ramai, sasaran penjualan dari pusat nampaknya bukan perkara mustahil untuk disedari. Dengan sasaran harian ini tercapai, rakan kongsi diharapkan dapat meraih perolehan sebanyak Rp. 1.4 juta sehari atau sekitar Rp. 42 juta sebulan.

Dengan perolehan ini, pengiraan usaha perkongsian ini dapat sangat menguntungkan. Kerana setelah perolehan dikurangkan dengan kos pembelian bahan mentah, sewa, gaji pekerja dan kos operasi lain, pasangan masih dapat memperoleh keuntungan bersih sekitar 40%. Oleh itu, rakan kongsi dapat mencapai titik pulang modal (BEP) atau pulangan pelaburan dalam masa kira-kira 1.5 tahun.

Baca juga:  Belgian Waffle ~ Perniagaan Kulinari Khas Belgia yang Menawarkan Perkongsian yang Menguntungkan

Pembangunan Perkongsian Ike Sushi

Walaupun jagung baru berusia satu bulan (satu bulan) membuka perkongsian, Ike Sushi sudah memiliki satu outlet rakan kongsi di Palembang. Nanda yang bertugas sebagai Ketua Operasi Ike Sushi juga mengaku telah menerima tawaran perkongsian dari Jakarta, Bogor, Tangerang dan Bekasi. Rakan kongsi dari wilayah Jakarta Besar dijangka bergabung dengan Nanda pada bulan Mac tahun ini.

Bagaimana dengan # peluang perniagaan perkongsian sushi ini sebenarnya? Menurut Erwin Halim, pemerhati perniagaan dari Proverb Consulting menyatakan bahawa perniagaan yang masih baru didirikan dengan jenama perniagaannya belum diketahui oleh orang ramai, mereka masih mempunyai peluang jika pemasaran dilakukan dengan teliti dan baik. Oleh itu, sebelum melakukan perkongsian, calon rakan niaga dinasihatkan Erwin untuk benar-benar memeriksa potensi perniagaan dan penyata kewangan pusat francais.

Ike Sushi

Laman web: ikesushi.co.id

Alamat: Jalan Tanjung Sari II no 60, Palembang

Telefon: 08117801011

Artikel Berkaitan