Teringat Ray Tomlinson, Pencipta Teknologi E-mel yang Tua

Ray TomlinsonGambar dari dw.com

Sebuah berita baru-baru ini telah menghampiri dunia #teknologi beberapa waktu yang lalu, pencipta e-mel dan juga orang yang memilih simbol @ atau kita tahu "di" untuk alamat, iaitu Ray Tomlinson telah meninggal dunia pada usia 74 tahun. Melaporkan dari halaman The Guardian, Isnin (07/03/2016), jurucakap Reyton, Mike Doble telah mengesahkan kebenaran kematian lelaki itu dari New York pada Sabtu pagi waktu tempatan. Sayangnya sehingga saat ini tidak diketahui apa yang menyebabkan kematian Tomlinson.

Seorang saintis dalam bidang teknologi, iaitu Ray Tomlinson adalah seorang lelaki yang mencipta dan juga memperkenalkan kita kepada surat elektronik atau yang biasa kita panggil # e-mel setiap hari. Dunia teknologi juga sangat tersesat dengan tokoh yang merupakan pencipta program ARPANET pada tahun 1971. Program ini merupakan pendahulu internet, yang fungsinya adalah untuk membolehkan pengguna menghantar mesej dari orang ke orang kepada pengguna komputer yang menggunakan pelayan yang berbeza.

Teringat Ray Tomlinson

Reyton Mike Doble juga mengatakan bahawa dengan perubahan yang dibawa oleh Tomlinson dalam dunia teknologi, ia mempunyai pengaruh besar kerana ia mengubah cara manusia berkomunikasi antara satu sama lain. Dia juga mengatakan bahawa Tomlinson adalah orang yang dikenal rendah hati, baik hati, dan juga pemurah semasa hidupnya.

Tomlinson, yang berasal dari Amsterdam, New York, belajar pendidikan di Institut Polythecnic dan juga Massachusetts Institute of Technology pada tahun 1960. Lelaki yang dilahirkan pada 23 April 1941 bekerja di sebuah syarikat penyelidikan dan juga mengembangkan Bolt Beranek dan Newman, kini Reython. Teknologi BBN. Semasa masih aktif bekerja di syarikat Tomlinson mencipta teknologi e-mel. Pada masa yang sama Tomlinson juga dikenali bekerja di syarikat lain di Cambridge Massachusetts.

Artikel lain:  Raymond Tomlinson ~ Pakar Komputer, Penemu eMail

Kemudahan yang dibawa oleh Teknologi E-mel

Kini dengan munculnya teknologi e-mel, banyak yang menggunakannya untuk keperluan dunia perniagaan dan juga dalam kehidupan seharian. Selain itu, tidak kurang pentingnya kehadiran e-mel juga telah mengubah cara orang melakukan transaksi, dan dapat lebih dekat antara satu sama lain tanpa harus dipisahkan dengan jarak jauh.

E-mel yang dia buat setelah disiasat bukanlah projek di mana dia bekerja, tetapi pada mulanya dia hanya ingin mencuba perkara baru dan melakukan semuanya dengan ARPANET, kata jurucakap Reython, Mike Doble, yang sedang berbicara tentang mencipta teknologi e-mel.

Fenomena penggunaan simbol @

Simbol @ yang sering kita lihat sama ada di alamat e-mel atau di #Twitter, adalah simbol yang dipilih oleh Tomlinson sendiri untuk menjadi penghubung antara nama pengguna dan alamat pengguna, juga diperhatikan sebagai bahagian penting dalam bahasa teknologi antarabangsa. Doble juga mengatakan bahawa Tomlinson pada mulanya menggunakan simbol @ setelah dia melihat papan kekunci semasa dia bekerja, dan dia juga mengatakan bahawa ia memerlukan sesuatu yang logik dan jelas untuk digunakan dalam e-mel.

Mungkin sekarang simbol @ penemuan akan dilupakan sekiranya pada mulanya simbol tersebut tidak digunakan dalam e-mel. Kemudian setelah perubahan yang dibawa ke dunia teknologi, Tomlinson akhirnya mendapat perhatian berjuta-juta pasang mata di dunia untuk penciptaannya.

Baca juga:  10 Orang Paling Berpengaruh di Apple Selepas Kematian Steve Jobs

Pemergian Tomlinson juga mendapat ucapan takziah dari akaun Twitter rasmi Gmail. Tweet yang mengandungi 'Terima Kasih, Ray Tomlinson, kerana mencipta e-mel dan meletakkan tanda @ di peta. #RIP ', yang dalam bahasa Dunia bermaksud' Terima kasih Ray Tomlinson untuk membuat e-mel dan juga menggunakan simbol @ di peta #RIP ', kandungan tweet pasukan Gmail.

Selamat tinggal Ray Tomlinson.

Artikel Berkaitan