Prinsip Pareto: Wawasan Ramadan 2018 Yang Perlu Kita Tahu

Prinsip Pareto

Semuanya bermula dengan kacang polong.

Kembali lebih dari satu abad yang lalu, tepatnya pada tahun 1906, seorang ahli ekonomi Itali bernama Vilfredo Pareto mendapati bahawa 20% kacang polong di kebunnya menghasilkan sekitar 80% tanaman setiap tahun.

Sebagai ahli ekonomi, dia kemudian berusaha menerapkan penemuan ini ke skala yang lebih besar dengan pengiraan yang cukup mengejutkan, iaitu: sekitar 80% tanah di Itali dimiliki oleh 20% penduduk dan sekitar 80% dari jumlah pendapatan di Itali diterima oleh 20% dari jumlah penduduk.

Pada akhirnya, Pareto membuat ramalan: bahawa untuk setiap acara, kira-kira 80% hasilnya berasal dari 20% penyebabnya .

Ia kemudian menjadi sangat popular apabila terbukti cukup tepat ketika dilaksanakan pada pelbagai acara, termasuk:

 • 80% keuntungan syarikat adalah dari 20% pengguna.
 • 80% kemalangan jalan raya disebabkan oleh 20% pemandu kenderaan.
 • 80% tuntutan jaminan produk dikemukakan oleh 20% pelanggan.
 • 80% hasil cukai berasal dari 20% penduduk.
 • 80% kelewatan berjadual timbul dari 20% kemungkinan berlakunya kelewatan.
 • 80% penyakit disebabkan oleh 20% faktor pencetus.
 • 80% aplikasi atau perisian yang dipasang hanya 20% digunakan.
 • 20% pekerja menyumbang kepada 80% prestasi
 • 20% kegagalan sistem menyebabkan 80% masalah.
 • dan sebagainya dan seterusnya.

Inilah yang kemudian kita ketahui sebagai Prinsip Pareto atau Peraturan 80/20 .

Namun, penting untuk mengetahui bahawa prinsip Pareto bukanlah undang-undang yang pasti bersifat suci yang nilainya selalu seperti itu dan sama sekali tidak dapat diubah. Prinsip ini hanyalah pemerhatian yang dapat menjelaskan dengan baik tentang bagaimana segala sesuatu di dunia tidak diedarkan secara merata . Dengan mengetahuinya, kita sebenarnya dapat melihat sesuatu dengan lebih jelas, mengubah strategi dan strategi untuk memaksimumkan output hampir semua perkara.

Dan tentu saja, terdapat pelbagai idea dan aplikasi yang dikembangkan dari Prinsip Pareto yang dapat kita temukan dalam buku atau artikel perniagaan yang lebih umum mengenai kehidupan atau perkembangan peribadi, terutama dalam hal-hal yang berkaitan dengan produktiviti.

Tetapi sebelum anda bercakap untuk mengetahui lebih lanjut, izinkan saya membawa anda ke sesuatu yang lebih dekat, sesuatu yang boleh dikaitkan dengan prinsip ini dan yang merupakan tajuk artikel kami: Insight Ramadan 2018.

Anda dan saya, kita semua tahu bahawa Ramadan adalah momentum penuaian hebat bagi hampir semua bidang perniagaan dan runcit di Dunia amnya. Terutama dalam bidang dalam talian, yang dilaporkan oleh laman berita Detik, Shopee mengeluarkan data yang menyatakan terdapat lonjakan transaksi sebanyak 40% pada bulan Ramadhan pada tahun 2017 jika dibandingkan dengan tempoh Januari-April pada tahun yang sama. Tidak kurang dari 300,000 transaksi dicatatkan setiap hari dan diramalkan akan meningkat pada tahun 2018.

Terdapat sekurang-kurangnya 3 sebab yang dapat menjelaskan fenomena ini:

 1. Ada waktu tambahan setelah makan, sambil ngabuburit dan menunggu tarawih
 2. Kuasa beli semakin meningkat kerana adanya THR
 3. Budaya sama sekali baru ketika lebaran tiba di masyarakat kita

Oleh itu, sebagai peniaga, penjual dan usahawan dalam talian, anda juga harus mempersiapkan diri dari sekarang untuk menghadapi Ramadan yang akan menjauhkan diri. Ini seharusnya diduga sebagai peluang terbesar yang Anda miliki tahun ini untuk meningkatkan penjualan.

Berdasarkan prinsip Pareto, Ramadan, ditambah dengan periode akhir tahun dan harbon nasional (kami bertiga menganggap bahagian sekitar 20% tahun ini) dapat memberi kesan sebanyak 80% pada semua pencapaian anda sepanjang tahun 2018.

Selanjutnya, dengan menggunakan prinsip yang sama, anda juga dapat menerapkannya pada faktor penting lain untuk menyambut Ramadan tahun ini.

Baca juga:  Hukum Pareto, Kekuatan Formula 80/20

1. Memaksimumkan Produk / Perkhidmatan

Pertama , memaksimumkan produk atau perkhidmatan anda. Caranya adalah dengan membuat senarai kesemuanya dan kemudian mengambil kira-kira 20% yang paling laris, misalnya ada 10 kemudian memilih 2 yang mana yang terbaik. Kemungkinan besar ia mempunyai sumbangan 80% untuk perolehan anda. Dengan memberi perhatian lebih kepada 20% tersebut, anda dapat meningkatkan hasil keseluruhan sebanyak 80%.

2. Memaksimumkan Sumber

Kedua , memaksimumkan sumber anda. Sekiranya anda mempunyai pasukan pemasaran, admin, cs atau apa sahaja namanya, lihat 20% yang paling produktif kerana mereka mungkin yang mempunyai 80% sumbangan kerja atau pesanan penutupan. Berikan penghargaan kepada orang-orang ini sehingga mereka dipicu untuk menjadi lebih produktif dan jadikan mereka teladan bagi orang lain.

3. Memaksimumkan Masa

Ketiga , memaksimumkan masa anda. Bagi seorang peniaga, rancangan pemasaran adalah perkara yang paling penting berbanding yang lain. Bahagiannya kira-kira 20% dari keseluruhan proses yang berlaku dari penjualan. Sudah tentu anda dapat menjimatkan banyak masa dengan hanya memperhatikan 20% itu. Dan jika anda memberi lebih banyak tempo di sana, maka kesan 80% yang dihasilkan juga akan menjadi lebih besar.

Maksudnya adalah jika anda ingin memaksimumkan apa yang dapat dicapai pada bulan Ramadhan yang akan datang, anda mesti melakukan persiapan yang terbaik dan terbaik dari sekarang. Ingatlah kata-kata Winston Churcill, kegagalan merancang adalah merancang kegagalan.

Akhir kata, izinkan saya mengakhiri pandangan ini dengan menggunakan prinsip Pareto sekali lagi. Ramalan saya, daripada 80% pembaca artikel ini hanya akan ada 20% yang menggunakannya secara nyata.

Selebihnya mungkin tidak percaya, bingung atau bertanya pada diri sendiri: sejak bila kacang polong boleh membuang masa dengan sia-sia?

Selamat menyambut bulan Ramadhan!

Semoga bermanfaat,

Rianto Astono - pengarang, buku obsesif, peminat menulis. Pengarang Facebook Marketing Rocks & The Book of SEO. Membuat blog secara berkala di riantoastono.com

Artikel Berkaitan