Muhammad Sadad ~ Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Erigo Store yang Berjaya dengan Perolehan Perniagaan Rp 22 Bilion

Imej dari Genmuda.com (M. Sadad Standing)Imej dari Genmuda.com (M. Sadad Standing)

Perjalanan kini menjadi kebiasaan dan hobi baru orang-orang di Dunia. Dengan begitu banyak objek pelancongan baru yang muncul ditambah dengan trend berkongsi gambar selfie di media sosial, perjalanan kini menjadi perkara yang berkembang pesat dan fenomenal. Dari kesibukan aktiviti perjalanan ini, peluang perniagaan yang mengelilinginya semakin terbuka luas. Dan salah satu peluang perniagaan yang terbuka dari meningkatnya aktiviti perjalanan ini adalah penyediaan barang keperluan perjalanan.

Dalam hal ini Muhammad Sadad menjadi salah seorang pengusaha yang merebut peluang ini dengan menubuhkan Erigo Store. Dengan kesungguhan dan kerja keras, perniagaan Erigo Store kini dapat mencapai perolehan sebanyak Rp 22 miliar pada tahun 2015. Lalu, bagaimana kisah Muhammad Sadad yang mendirikan perniagaan membekalkan barang perjalanan ini? Berikutan kajian semula.

Permulaan Perniagaan

Peluang dalam dunia pelancongan memang menjadi alasan yang mendasari Muhammad Sadad untuk kemudian menubuhkan Erigo Store. Lelaki berusia 25 tahun ini pada mulanya memulakan perniagaannya dengan fesyen #business dengan jenama "Selected and Co" pada 28 November 2010 yang lalu. Tetapi lama-kelamaan, jenama itu juga berubah namanya menjadi "Erigo" yang mengkhususkan diri dalam menyediakan kebutuhan yang menggembirakan dengan mengutamakan penerapan reka bentuk yang nyaman untuk pengguna. Sadad sendiri memulakan jenama Erigo dengan mengeluarkan produk dengan membuat batik kasual.

Artikel lain:  Gusti Ngurah Anom ~ Meneroka Kisah Kejayaan Pengasas "Cenderamata Unik Bali"

Strategi Penjenamaan Jenama Erigo

Dengan potensi pengembangan produk Erigo, Sadad mengakui bahawa pada 15 September 2015 dia menerapkan strategi perniagaan baru dengan menjenamakan semula jenama Erigo menjadi konsep gaya jalanan dan perjalanan. Strategi ini terbukti dan direalisasikan dengan melancarkan koleksi barunya yang disebut "Reflective".

Di samping usaha ini Sadad juga menyatakan bahawa dia juga mendekati melalui aktiviti perjalanan. Dengan pendekatan ini, lelaki yang pernah berkelayakan di UI cuba mempersembahkan produk Erigo sebagai konsep pakaian yang menyokong aktiviti perjalanan.

Usahanya menjadi lebih jelas apabila dia selalu mengadakan sesi sesi bergambar untuk koleksinya di beberapa negara. Dari usaha dan kerja keras ini, tidak diragukan lagi bahwa pada tahun 2015, Sadad dapat meraih perolehan perniagaan sebesar Rp 22 miliar.

Walaupun telah dianggap berhasil, Sadad mengakui bahawa dia akan terus mengembangkan Erigo dengan konsep inovatif. Dia mahu Erigo menjadi jenama yang sentiasa dapat memenuhi keperluan masyarakat dalam menjalankan aktiviti perjalanan dengan gaya dan tentunya selesa.

Rekrut Blogger Sebagai Duta Jenama

Pada masa ini Sadad sendiri berkolaborasi dengan dua #bloggers yang dia jadikan sebagai duta jenama Erigo. Dua blogger yang juga duta Erigo adalah Lala Karmela dan Febrian. Dalam kerjasama sepanjang tahun ini, kedua-dua blogger akan memfokuskan perjalanan domestik sebagai kempen mereka.

Kempen di sekitar kepulauan itu sendiri akan dibahagikan kepada 12 episod dan disajikan dalam kisah perjalanan atau perjalanan ke seluruh Nusantara dengan pakaian produk Erigo yang memakai dua duta jenama itu sebelumnya. Cerita-cerita itu juga direncanakan nanti juga akan diringkaskan menjadi dokumentasi dalam bentuk video, foto dan catatan blog.

Dalam kempen ini Sadad menyatakan bahawa selain mempromosikan produk Erigo, kempen ini juga bertujuan untuk memberi inspirasi kepada anak muda untuk mengenal kepelbagaian pelancongan, budaya di Dunia.

Baca juga:  Ferry Yuliana ~ Kejayaan Menjalankan Perniagaan Beg Gendhis Berkat Impian dan Idealisme

Strategi dan Sasaran Pemasaran pada tahun 2016

Pada tahun 2016 Muhammad Sadad sendiri melancarkan visi Erigo mengenai kempen yang bepergian dengan Erigo. Tujuan pelancaran versi ini adalah untuk menunjukkan kepada dunia luar bahawa Erigo turut serta dalam mempromosikan pelancongan Dunia dan juga meningkatkan kreativiti anak bangsa. Pada tahun 2016 Sadad juga menyatakan bahawa dia mengarahkan Erigo kepada pengguna dengan lebih banyak petunjuk gaya dan boleh menjadi trendetter, terutama di Dunia.

Tidak hanya melakukan kempen tahun ini, Sadad juga akan memasukkan Erigo dalam 44 acara dalam empat bulan akan datang. Dengan semua perkara yang dilakukan pada tahun 2016 dan juga disertai dengan langkah pemasaran luar talian dan dalam talian, Sadad mensasarkan perolehan perniagaannya mencapai Rp 50 bilion.

Artikel Berkaitan