Dilihat dari Perniagaan Fesyen RA Jeans yang dimiliki oleh Raffi Ahmad, Apa Kelihatannya?

Jeans RAImej dari Elevenia.co.id

Siapa yang tidak mengenali artis yang satu ini. Terutama bagi wanita, sudah tentu tokoh kacak artis ini pasti tidak asing lagi. Ya dia Raffi Ahmad. Selebriti itu, yang baru sahaja menikahi Nagita Slavina, sememangnya miskin di layar hiburan dan televisyen Dunia. Dengan jadual dan agenda Raffi yang ketat dalam beberapa rancangan dan rancangan bual bicara, wang tunai rupiah akan semakin banyak masuk ke dalam poket peribadinya.

Walaupun dia masih ada di dunia hiburan, tetapi lelaki kelahiran Bandung, 17 Februari 1987 itu menyedari bahawa kerjayanya di dunia hiburan di televisyen akhirnya akan berakhir. Kesedaran inilah yang menjadikannya kemudian mempersiapkan segala-galanya untuk masa depan dan usia lamanya ketika dia tidak lagi wujud di alam hiburan kebangsaan.

Salah satu cara untuk melakukan ini dari awal untuk dapat memenuhi masa depannya adalah dengan berniaga. Walaupun telah berjaya dengan perniagaan kuliner yang ada iaitu RaDen Tongue dan Bakmi RN tetapi Raffi Ahmad nampaknya tidak berpuas hati. Oleh itu, dia kemudian membuka semula perniagaan terbarunya, RA Jeans. Lalu apa perniagaan RA Jeans terbaru yang dilancarkan pada 8 Oktober 2015 yang lalu? Berikutan kajian semula.

Produk dan Koleksi Terkini RA Jeans

Setelah beberapa bulan dilancarkan ke khalayak ramai, kini RA Jeans yang didahului oleh artis terkenal Raffi Ahmad telah melancarkan produk barunya. Beberapa produk atau koleksi terbaru dari RA Jeans adalah t-shirt, pakaian dalam, jaket dan sweater hoodie.

Selain pakaian, Raffi dalam pelancaran produk RA Jeans terbaru juga melancarkan berbagai ciptaan denim mulai dari model stretch, jeans ultra tipis, dan kurus untuk wanita dan pakaian biasa untuk lelaki. Semua koleksi terbaru ini akan ditawarkan dengan harga jual antara Rp99.000 hingga Rp349.000.

Artikel lain:  Damn I Love World ~ Kejayaan Jenama Fesyen Popular Dengan Jargon Cinta Tanah Air

Walaupun harganya berbeza-beza mengikut lelaki yang juga sering menjadi tuan rumah atau tuan rumah acara ini, produk yang ditawarkan akan sentiasa berkualiti tinggi. Walaupun di luar wawancara, Raffi mengatakan bahawa produk terbaru ini akan menawarkan produk yang dibuat dari model kapas mewah dengan harga yang berpatutan dan tidak pernah digunakan oleh jenama pakaian seharian.

Segmen Produk Terkini RA Jeans

Menurut lelaki yang pernah menjadi ahli kumpulan muzik BBB, produk terbarunya akan dipasarkan dan ditujukan untuk segmen lelaki dan wanita berusia 16 hingga 35 tahun. Namun, bapa Rafathar Malik Ahmad menyatakan bahawa dia tidak menolak bahawa koleksinya juga akan disasarkan kepada pelbagai kalangan. Seperti koleksi t-shirt sebelumnya, Raffi sengaja dibuat dengan teknik mencetak agar dapat menjangkau semua peringkat usia dan kalangan.

Pembangunan Perniagaan RA Jeans

Dilihat dari perkembangan perniagaan RA Jeans itu sendiri berkembang pesat. Kerana dalam beberapa bulan penubuhannya, produk RA Jeans telah dipasarkan secara eksklusif di 37 kedai di Ramayana. Pada Februari 2016, Raffi bahkan dapat mengembangkan RA Jeans ke 100 kedai di seluruh Dunia.

Dalam mengembangkan dan mengembangkan perniagaannya, dia mengaku juga memasuki dunia #commerce melalui Zalora, Lazada, Tokopedia, dan Blibli. Tetapi memandangkan waktu yang sangat terhad kerana dia juga harus mengisi acara di layar, pengurusan RA Jeans kemudiannya dipercayakan kepada PT Buana Lautan Mas Garmindo.

Baca juga:  Asri Welas ~ Tidak Hanya Menjadi Artis Tetapi Menjadi Kejayaan Perniagaan Butik

Profil PT Buana Lautan Mas Garmindo

PT Buana Lautan Mas Garmindo sendiri adalah syarikat yang memulakan konsep bintang super dengan menarik artis menjual jenama mereka di bawah naungan mereka. Sehingga kini, PT Buana Lautan Mas Garmindo telah berjaya menguruskan 6 jenama dari beberapa selebriti Dunia.

Enam jenama itu adalah Jedar dari Jesicca Iskandar, DC Denim dari Denny Cagur, BW dari Baim Wong, Bensu dari Ruben Onsu, JP Denim dari Julia Perez, dan juga Monaco Cashmere dari Kartika Putri. Dan satu lagi perniagaan artis yang telah dibincangkan dan menjadi tumpuan PT Buana Lautan Mas Garmindo adalah Raffi Ahmad dengan jenama RA Jeans.

Artikel Berkaitan