Membedah Perniagaan Oki Setiana Dewi dalam Fesyen Pakaian Muslim

Oki Setiana DewiImej dari Liputan6.com

Bintang satu ini memang terkenal sangat aktif dalam menjalani kehidupan seharian. Selain membintangi beberapa filem, wanita yang dilahirkan di Batam, 13 Januari 1989 itu juga terkenal dengan aktif meneroka dunia perniagaan # perniagaan. Dalam dunia usahawan, Oki Setiana Dewi memulakan perjalanannya sejak 2014 sebagai pereka fesyen dan pengusaha fesyen muslim.

Dalam perniagaan ini, Oki membuat pakaian siap pakai, yang kemudian diberi nama yang sama dengan jenama Oki Setiana Dewi. Lalu bagaimana kisah perniagaan Oki Setiana Dewi? Berikutan kajian semula.

Sebab Perniagaan dalam Bidang Fesyen Muslim

Menurut Oki alasan mengapa dia memasuki perniagaan fesyen, terutamanya fesyen Muslim adalah prospek perniagaan fesyen Muslim yang sangat menjanjikan. Oki menyatakan bahawa tudung tidak lagi asing di mata orang ramai. Bahkan pakaian syar'i yang dulunya dipandang pelik pada masa kini sebenarnya sedang berpakaian dan banyak yang menyukainya. Hasilnya, baju panjang ini kini dapat dan banyak terdapat di beberapa tempat, termasuk di pusat membeli-belah.

Sekarang kerana peluang perniagaan fesyen Muslim yang semakin meningkat, Oki kemudian berani menceburkan diri dan pernah mengasah bakat perniagaannya. Di samping peluang besar, banyak pertanyaan dari orang ramai mengenai pakaian yang dipakainya menjadikannya lebih berazam untuk menjalankan perniagaan pakaian Muslim ini.

Artikel lain:  6 Artis Dunia Cantik yang Mempunyai Perniagaan Sendiri

Visi dan Misi Perniagaan Oki Setiana Dewi

Dalam menjalankan perniagaan fesyen muslimahnya sendiri, Oki mempunyai visi dan misi. Menurutnya dalam perniagaan ini dia bukan hanya mencari keuntungan. Tetapi lebih daripada itu dia ingin mengetuk hati wanita untuk selalu memakai pakaian yang bertutup. Di dalam hatinya Oki selalu merasa sedih ketika memerhatikan wanita di luar memakai pakaian yang terbuka dan kemudian digoda oleh lelaki.

Menurutnya wanita itu terlalu cantik untuk dipamerkan begitu sahaja. Menurut isteri Ory Vitrio Abdullah, perniagaan fesyen Muslim adalah salah satu usahanya untuk berdakwah. Dalam penglihatan lebih lanjut, Oki juga menyatakan bahawa dia ingin menjadikan dunia Islam orang boleh memakai pakaian yang kemas dan sopan. Sebenarnya, dia benar-benar ingin suatu hari nanti Dunia boleh menjadi pusat fesyen Muslim dunia.

Menawarkan Pakej Perkahwinan

Pakaian dari Pengantin Oki Setiana Dewi itu sendiri sesuai untuk kegunaan harian atau juga majlis rasmi dan tentunya pada hari perkahwinan. Untuk hari perkahwinan ini Oki membuat tawaran pakej perkahwinan yang terdiri daripada tiga pakej. Harga pakej perkahwinan ini tentunya berbeza dari IDR 35 juta hingga IDR 70 juta.

Menurut artis yang terkenal menerusi lakonannya dalam filem When Love Glorified pada tahun 2009 gaun pengantin yang ditawarkan ini dibuat secara eksklusif. Eksklusiviti ini dapat dilihat dari gaun pengantin yang dibalut dengan hiasan swarovski dan dilengkapi dengan perincian ruffle di bahagian bawah gaun itu. Dari penggunaan bahan ini, kelengkungan badan pengguna tidak akan dapat dilihat.

Pemasaran dan Promosi Perniagaan

Untuk mempromosikan perniagaannya, Oki menggunakan media dalam talian dengan akaun #Instagram dan Twitter. Selain media sosial, Oki juga melakukan pemasaran melalui pesta perkahwinan dan mengambil bahagian dalam pelbagai pertunjukan fesyen di dalam dan luar negara.

Setelah dua tahun berjalan, Oki telah mengembangkan perniagaan fesyennya ke usaha lain. Kali ini dia melancarkan Pengantin Oki Setiana Dewi. Dalam perniagaan pengantin ini, Oki menyajikan koleksi fesyen yang elegan dan elegan. Untuk menarik lebih ramai pengguna Oki kemudian memasang pelbagai aksesori seperti kristal dan swarovski pada pakaian. Dalam fesyen itu sendiri Oki memilih brokat bunga organan, chiddon, satin, tafetta, tulle dan tiga dimensi sebagai bahannya.

Baca juga:  Berikut adalah 6 Petua Perniagaan Kuliner dari Perosnil AB Three Cynthia Lamusu

Selain warna pastel yang dipilih untuk menunjukkan sisi feminin wanita. Untuk melengkapkannya, Oki menerapkan warna pastel pada pakaiannya untuk menunjukkan sisi feminin wanita. Untuk pasaran sasaran perniagaan pengantin, Oki mensasarkan dan memberi tumpuan kepada pengguna kelas pertengahan hingga kelas atas.

Dengan perjuangan dan kerja kerasnya, Oki kini memiliki tujuh unit kedai dan butik yang terletak di Jakarta dan tersebar di dua unit, Tangerang, Medan dan Serang. Dari ini nampaknya perolehan atau pendapatan yang diperoleh dari perniagaan ini tentunya akan sangat menguntungkan.

Artikel Berkaitan