Masih Berdegil Menolak FBI, Ini adalah Langkah "Gila" Jurutera Apple

Apple dan FBI yang huru-haraImej dari Techcrunch.com

Sekiranya rakan sekerja mendengarkan beberapa artikel terakhir yang membincangkan pengeluar telefon pintar Apple yang terkenal, tentu anda sudah tahu bahawa Apple baru-baru ini menghadapi dilema dengan agensi keselamatan nasional Amerika, FBI. Dan berita terbaru mengatakan bahawa kekeliruan Apple dengan FBI masih belum disenyapkan, bahkan lebih.

Dikatakan bahawa sebilangan jurutera #Apple akan melakukan boikot yang cukup melampau. Mereka merancang untuk meninggalkan syarikat Apple sekiranya kemudian FBI terus mendesak akses pintu belakang ke iPhone. Tetapi dilaporkan juga, ini adalah tipu daya dari pemaju Apple untuk mencari jalan terbaik untuk syarikat yang dibuat oleh mendiang Steve Job.

Lebih banyak perbincangan mengenai berita terkini mengenai kekacauan Apple dan FPI, kami telah diringkaskan dalam artikel di bawah.

Tindakan Boycott Boyfriend

Beberapa waktu lalu berita muncul bahawa sebilangan Jurutera Apple mengatakan mereka lebih suka meninggalkan syarikat daripada harus memenuhi permintaan FBI untuk mengakses backdor peranti Apple. Keputusan itu pasti bukan jenaka. Kerana jika tindakan itu akan dilakukan, kesannya sangat besar.

Dimaklumkan dari halaman Engadget, desas-desus itu juga disuarakan oleh mantan Pengurus Jurutera Apple Jean-Louis Gassee yang menyatakan bahawa kesatuan jurutera Apple mempunyai pandangan untuk menjalankan pilihan boikot dengan meninggalkan syarikat itu. Alasan yang menguatkan tindakan adalah kerana ia telah membudayakan budaya kerja di dalam syarikat Apple. Itulah yang kemudian menimbulkan rasa tidak bersedia jika pekerjaan mereka "hanya didedahkan".

Artikel lain:  Melihat Kronologi Kekacauan yang Berlaku Antara Apple dan FBI

Budaya Kerja Padu Apple

Sekiranya anda membaca satu artikel yang dibincangkan mengenai budaya kerja syarikat Apple, kita dapat mengetahui betapa kuatnya sistem yang telah dibina di syarikat tersebut. Salah satunya adalah pemisahan setiap pasukan pembangunan yang akan membuat produk tertentu. Pemisahan itu pastinya bukan tanpa sebab, kerana dengan sistem ini, setiap pasukan dapat bekerja secara optimum dan bebas. Hanya selepas itu, kerja setiap pasukan disatukan oleh pasukan lain yang berbeza.

Yang menarik adalah rancangan yang dikhabarkan untuk pembebasan beberapa Jurutera Apple, sebenarnya adalah salah satu strategi dari Apple untuk menyelesaikan kekacauan ini. Bagaimana boleh? Kerana pada dasarnya untuk memberikan akses pintu belakang pada peranti Apple, ia tidak dapat dilakukan oleh beberapa pakar sahaja.

Kerjasama dari pasukan pakar sangat diperlukan. Maksudnya, jika Jurutera pergi, akses pintu belakang yang diminta oleh FBI tidak akan pernah dapat dicapai kerana kekurangan pakar.

Langkah Keras Kerajaan

Tetapi strategi itu nampaknya dapat dipatahkan dengan kewibawaan yang dipegang oleh pemerintah. Dalam hal ini, pemerintah sememangnya memiliki nilai tawar-menawar yang tinggi sejak awal untuk dapat menentukan hasil akhir dari perselisihan tersebut. Penyelesaiannya adalah dengan menjatuhkan Apple denda khas kerana gangguan terhadap kestabilan ekonomi dan keselamatan negara.

Perkara seperti ini dilakukan oleh pemerintah Amerika pada pertengahan tahun 2013 dan kemudian di sebuah syarikat digital yang menyediakan perkhidmatan e-mel bernama Lavabit. Pada masa itu Lavabit digunakan oleh buronan dari Amerika Syarikat bernama Edward Snowden yang membocorkan banyak maklumat penting negara setelah dia diberi suaka dari negara Rusia.

Pengasas dan ketua Lavabit Ladar Levison pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia dipaksa dan ditekan oleh pemerintah untuk membuat keputusan yang sangat sukar. Pada waktu itu Lavabit terpaksa membuka akses e-mel Edward Snowden, dengan dalih menggali lebih dalam dan memotong rangkaian maklumat yang dilakukan oleh buronan negara itu.

Baca juga:  Inilah Sebab Kronologi Google Membayar 14 Trilion Penghargaan kepada Apple

Oleh kerana mereka berkeras tidak mahu bekerjasama, akhirnya pemerintah memutuskan untuk memberikan denda kepada syarikat Lavabit sebanyak AS $ 10,000 setiap hari. Angka itu pastinya sangat sukar untuk dipenuhi oleh Lavabit, yang akhirnya terpaksa menamatkan perkhidmatannya.

Jika dilihat lebih jauh, seolah-olah syarikat yang secara tidak sengaja terlibat dengan kes besar, sebenarnya berada dalam kedudukan seperti mangsa. Tanpa dapat menentukan siapa yang akan menggunakan perkhidmatannya, syarikat-syarikat ini akhirnya akan disuntik dengan masalah yang dapat memberi kesan besar pada kelangsungan perniagaan mereka. Dan khusus untuk Apple dan FBI yang huru-hara, semoga nasib serupa yang terpaksa ditutup, tidak dialami oleh syarikat peralatan telekomunikasi yang besar.

Artikel Berkaitan