Sistem Keselamatan Lemah, Hacker Gasak 1 Trilion dari Bank Tunai Bangladesh

Imej dari Tribunnews.comImej dari Tribunnews.com

Mengetahui kepentingan sistem keselamatan digital hari ini bukanlah sesuatu yang dianggap terlalu tinggi atau masih jauh untuk dipelajari. Kerana hampir setiap kali jenayah yang melibatkan pencurian sistem keselamatan berasaskan digital berlaku di pelbagai bahagian dunia.

Yang terbaru seperti penggodaman oleh penggodam terhadap Bank Pusat Bangladesh beberapa waktu lalu. Dari tindakan ini, Bank Sentral Bangladesh harus menanggung kerugian lebih dari Rp 1 triliun. Walaupun tidak dihentikan, dilaporkan nilai kerugian boleh meningkat hingga puluhan trilion. Ketahui lebih lanjut mengenai berita tindakan penggodaman terhadap Bank Pusat Bangladesh, anda boleh merujuk artikel di bawah.

Fakta di Sebalik Pencurian Bank Pusat Bangladesh

Setelah kes ini terungkap, nilai pasti kerugian yang dialami oleh Bank Pusat Bangladesh akibat pencurian yang dilakukan oleh penggodam berjumlah AS $ 81 juta atau setara dengan Rp 1,06 trilion. Dana itu, yang akhirnya hilang, dikesan dikirim melalui beberapa transaksi akaun antara bank antara Bank Pusat Bangladesh dan Bank Rizab Persekutuan New York atau biasa disebut Fed.

Beberapa fakta yang dapat diambil dari kes ini adalah, yang pertama adalah bahawa penggodam yang melakukan pencurian ini mempunyai kapasiti dan jaringan yang agak global. Ini dapat dikenal pasti kerana ia melibatkan dua bank besar di dunia, terutama satu daripadanya, the Fed yang merupakan salah satu institusi kewangan yang paling kuat di dunia. Di samping itu, dalam menjalankan tindakan tersebut, kumpulan penggodam ini juga sangat berani dan melaksanakan dengan sangat teliti.

Artikel lain:  Breaking Dating Site, "Kehidupan" Kumpulan Peretas ini Dihargai 5 Billion!

Fakta seterusnya adalah, ada kemungkinan lubang keselamatan dalam sistem digital yang dikendalikan oleh dua bank yang berkaitan. Walaupun berkaitan dengan kes pencurian ini, secara resmi bank pusat Bangladesh dan Fed, keduanya mengakui adanya kebocoran dalam sistem keselamatan digital mereka.

Fakta ketiga adalah, sebenarnya tindakan yang dilakukan oleh kumpulan penggodam ini yang maklumatnya belum diketahui secara terperinci, masih menyasarkan harta rampasan yang jauh lebih besar. Tetapi dalam prosesnya, ternyata tindakan itu berjaya digagalkan.

Masih Dalam Siasatan

Walaupun jelas bahawa ada lubang dalam sistem keselamatan yang mereka jalankan, tetapi dari Fed mendakwa bahawa kes ini masih dalam proses siasatan lebih lanjut. Bank Persekutuan Amerika juga menyatakan bahawa hingga kini belum ada bukti yang berkaitan dengan usaha menembusi sistem keselamatan digital.

Sebaliknya, Bank Pusat Bangladesh telah mengambil langkah yang lebih besar lagi. Bermula dari pengunduran Gubernur Bank Sentral Bangladesh Atiur Rahman setelah kes itu terjadi, hingga penyiasatan terperinci mengenai bagaimana penggodam melakukan tindakan tersebut.

Dari situ diketahui bahawa, kumpulan penggodam telah menyebarkan perisian hasad yang mensasarkan Bank Sentral Bangladesh sejak beberapa waktu lalu. Baru sekitar awal Februari beberapa permintaan dana dihantar dari akaun Bangladesh Bank menggunakan protokol Bank Persekutuan Amerika. Pada masa itu, diketahui bahawa penerima sejumlah besar dana ini adalah beberapa badan bukan kerajaan yang terletak di Filipina dan Sri Lanka.

Gagal Kerana Salah eja

Tetapi di sebalik sistem canggih yang telah dirumuskan oleh penggodam, kegagalan kumpulan ini untuk mendapatkan harta yang lebih banyak dicuri sebenarnya berlaku kerana kesalahan kecil yang mereka buat sendiri. Alasannya adalah seperti hasil penyelidikan oleh bank pusat Bangladesh, permintaan untuk penarikan dana yang dilakukan oleh penggodam ada kesalahan ejaan institusi penerima. Kata yang seharusnya ditulis "Yayasan" sebaliknya ditulis typo sebagai "fandation".

Ini kemudian menimbulkan kecurigaan, dari salah satu bank iaitu Deutsch Bank, yang kemudian meminta izin untuk membatalkan transaksi dari Bank Bangladesh. Malangnya, sejumlah dana AS $ 81 bilion telah dihantar ke akaun bank di Filipina.

Baca juga:  Mengungkap "Pesan Menyakitkan hati" Peretas Mangsa Asap Lampung

Melihat kes itu, menurut salah satu syarikat keselamatan digital Kaspersky Lab, menyatakan bahawa integrasi sistem perbankan dalam talian sekarang mesti ditingkatkan ke tahap yang lebih tinggi. Di samping itu, bank juga diminta untuk membangun dari segi sumber manusia.

Ia menjadi sangat penting untuk dilakukan kerana pegawai yang kemudiannya akan mengendalikan perbankan bank negara seperti Bank Pusat Bangladesh, pasti akan menangani pelbagai risiko jenayah digital yang semakin canggih. Oleh itu, sangat diperlukan bagi pekerja yang mempunyai kemampuan dalam bidang keselamatan digital yang berkelayakan.

Artikel Berkaitan