JENAMA: Salah satu Kunci Kejayaan Perniagaan Anda

Anda mempunyai perniagaan, dan tentu saja terdapat banyak pesaing, bukan? Lalu bagaimana perniagaan anda boleh  menonjol  berbanding pesaing anda? Jawapannya ialah melakukan penjenamaan!

Malangnya, masih banyak orang yang keliru tentang apa itu penjenamaan. Mari kupas satu persatu mengenai penjenamaan ini.

JENAMA: Salah satu Kunci Kejayaan Perniagaan

Apa itu Penjenamaan?

Sebelum memasuki perbincangan mengenai apa yang dimaksudkan dengan penjenamaan, anda mesti mengetahui mengenai "Jenama".

Jadi,  Jenama dan Penjenamaan benar-benar berbeza ya? YA Mereka adalah 2 perkara yang berbeza tetapi tidak dapat dipisahkan. Untuk mempermudahnya, mari kita gambarkan dengan produk air mineral yang ada di sekitar kita.

Begitu banyak pilihan jenama air mineral yang dijual di pasaran, baik dalam bentuk perang cair dan perang yang jelas. Tetapi mengapa kita boleh memilih satu jenama tertentu daripada semua jenama yang ada? Mari bandingkan antara Aqua, Le mineral, Pristine. Kebanyakan orang menilai:

  • Aqua - sudah percaya kerana produk ini sudah lama dan selamat untuk dimakan
  • Le mineral - ada sedikit rasa manis
  • Murni - bagus untuk meningkatkan kesihatan kerana ada alkali

Penilaian ini menjadi jenama jenama produk / perkhidmatan dalam komuniti. Dapat disimpulkan bahawa jenama adalah penilaian seseorang terhadap produk atau syarikat dan setiap orang mempunyai versi mereka sendiri. Hasilnya boleh positif dan negatif, bergantung pada bagaimana produk / perkhidmatan membina jenama mereka sendiri.

Soalan seterusnya ialah bagaimana orang menilai produk / syarikat? Semua boleh berlaku kerana proses penjenamaan.

"Penjenamaan adalah menganugerahkan produk dan perkhidmatan dengan kekuatan jenama" (Kotler & Keller, 2015) 

Secara sederhana, penjenamaan adalah proses dan strategi memberikan  nilai  kepada syarikat, produk, atau perkhidmatan dengan membentuk jenama di benak pelanggan. Diharapkan dengan melakukan penjenamaan ini, pelanggan / pelanggan dapat berminat dan kemudian dapat setia pada produk / perkhidmatan tertentu.

Baca juga: Penjenamaan Adalah

Siapa yang Akan Terpengaruh dengan Penjenamaan?

Mereka yang paling terkena dampak adalah mereka yang telah atau akan menjadi pelanggan, pekerja, pelabur, atau pihak ketiga yang berkenaan dengan jenis perniagaan yang dijalankan.

Orang cenderung memilih dan setia pada produk, perkhidmatan, atau syarikat yang dapat menjawab keperluan mereka secara fungsional dan juga dari segi keselesaan / kepercayaan yang diberikan oleh produk / perkhidmatan itu sendiri.

Bilakah anda mesti melakukan penjenamaan?

Semasa anda memulakan perniagaan, sudah pasti anda harus melakukan penjenamaan untuk perniagaan tersebut, namun, sebelum itu, anda harus membina  penjenamaan peribadi  untuk diri anda sendiri.

Bentuk diri anda sebagai jenama yang dikenali secara positif oleh orang di sekeliling anda. Ini akan memudahkan anda untuk bersosial dan berniaga dengan orang lain.

Mengapa Penjenamaan?

Sebenarnya jawapan untuk soalan ini telah dibincangkan sebelumnya. Dengan melakukan penjenamaan, perniagaan anda akan mempunyai alias tersendiri berbanding pesaing lain.

Tetapi satu perkara yang mesti diingat, jenama yang dibina dalam komuniti boleh menjadi positif dan negatif. Oleh itu, anda harus bijak dan berhati-hati ketika melakukan penjenamaan.

Baca juga: Memahami Pemasaran

Bagaimana Penjenamaan?

Terdapat pelbagai cara untuk mencuba membina jenama dalam perniagaan anda. Anda boleh dari sebelah:

  • pengiklanan dan komunikasi
  • reka bentuk produk dan pembungkusan
  • pengalaman di kedai 
  • harga
  • tajaan dan perkongsian
  • identiti visual (contoh: logo, laman web, warna, dll.)
  • dan banyak lagi

Adakah brandig dalam perniagaan memang sukar. Semua yang anda boleh  terokai  sesuai dengan perniagaan dan pasaran sasaran yang ingin anda capai. Biar saya tidak membuat langkah yang salah, anda boleh membuat tinjauan sebelum penjenamaan. Hasil tinjauan ini dapat menjadi rujukan anda mengenai jenama apa yang ingin anda bina dan strategi penjenamaan apa yang berkesan untuk menjalankan perniagaan anda.

Artikel ini dihantar oleh Momentum Creative, perunding penjenamaan

Artikel Berkaitan