Sikap Yang Perlu Dialami oleh Blogger Newbie

blogger pemulaImej dari Turner.com

# Dunia perniagaan dalam talian memang menawarkan pendapatan yang sangat besar. Bermula dari kedai dalam talian, perniagaan afiliasi untuk menjadi blogger, adalah beberapa peluang yang dapat dimaksimumkan untuk mengumpulkan wang. Peluang perniagaan dalam talian sangat menarik sehingga orang ramai menyertainya. Bukan hanya kedai dalam talian, menjadi blogger juga sangat diminati.

Kali ini, kita akan membincangkan lebih banyak tentang menjadi #blogger, terutamanya untuk pemula, istilah yang sering disematkan kepada blogger baru. Menjadi blogger yang berjaya bukanlah perkara yang mudah, ada banyak perkara yang perlu diperhatikan.

Bukan mudah untuk mencapai kejayaan, tetapi juga bukan sesuatu yang tidak dapat dicapai. Bagi anda blogger baru, berikut adalah beberapa sikap mental yang harus anda pegang untuk memudahkan anda membuka jalan menuju kejayaan anda dalam dunia blogging.

1. Fokus dan serius pada bahan

Dalam pengalaman saya sendiri dalam membina blog, yang paling sukar adalah bagaimana kita memberi tumpuan dan serius terhadap bahan blog itu sendiri. Contohnya, kita membina blog dengan tema tertentu.

Tetapi dalam perjalanan, kita kemudian melihat ada blog lain dengan tema lain yang lebih berjaya daripada blog kita, maka kita tergoda untuk membuat blog dengan tema itu. Baiklah, begitu kerap, jadi setiap kali ada blog lain yang berjaya, kita selalu tergoda untuk membuat blog baru walaupun blog lama belum dimaksimumkan.

Artikel lain:  Berhati-hatilah dengan FoMO, Blogger Juga Boleh Mendapat Penyakit Berbahaya Ini!

Anda perlu sedar bahawa ini sebenarnya sangat memakan masa dan tenaga anda sendiri. Nasihat saya, buatlah blog terlebih dahulu dan fokus padanya, kemudian maksimalkan semuanya, kemudian lihat perkembangannya.

2. Jangan mudah berputus asa

Jangan mudah berputus asa! Yup, apa sahaja yang anda lakukan, jangan pernah menyerah pada kegagalan. Kerana setelah semua kegagalan bukanlah akhir dari segalanya, bergantung pada bagaimana anda bertindak balas terhadapnya. Jadikan kegagalan sebagai pelajaran berharga untuk menentukan langkah seterusnya.

Kadang-kadang apa yang sering berlaku kepada pemula adalah, membina blog baru selama satu atau dua bulan dan ia tidak berfungsi, banyak dari mereka menyerah. Namun yang lain memerlukan masa bertahun-tahun untuk mencapai kejayaan dalam dunia #blogging.

3. Memperluas maklumat dari pelbagai sumber

Inilah yang sangat anda perlukan, mungkin beberapa tahun yang lalu, mencari maklumat yang berkaitan dengan dunia blogging agak sukar. Tetapi buat masa ini, saya rasa semakin ramai blogger senior yang bersedia berkongsi pengalaman mereka dengan pemula. Dari kumpulan #Facebook ke forum seperti Ads-id, sangat membantu para pemula untuk mempelajari lebih lanjut mengenai dunia blog.

Bukan hanya di forum atau kumpulan Facebook, tetapi anda boleh mendapatkan maklumat dari pelbagai blog, salah satunya adalah yang paling lengkap seperti Maxmanroe.com. Maksudnya adalah memperbanyak maklumat anda dari pelbagai sumber dan rujukan untuk menambah pengetahuan anda.

4. Menjalin Komunikasi Dengan Blogger Kanan

Seterusnya ialah melipatgandakan hubungan dan berkomunikasi dengan blogger kanan. Berinteraksi dengan mereka, namun anda juga perlu menjaga sikap untuk berkomunikasi dengan orang tua ini dengan baik. Jangan biarkan perundingan anda dengan mereka benar-benar mengganggu kerja mereka, kerana tentunya mereka juga mempunyai aktiviti rutin dan sibuk. Anda harus tahu kapan bertanya dan kapan tidak bertanya, jangan hanya bertanya tanpa melihat keadaan dan keadaan.

Baca juga:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Bloggingnya

5. Sentiasa Berhati-hati Semasa Melangkah

Dan yang terakhir sangat penting, kerana anda mesti sentiasa berhati-hati dalam melangkah dalam dunia perniagaan dalam talian. Risiko penipuan dengan memikat untuk menghasilkan wang yang besar dalam jangka masa yang singkat sangat tinggi.

Terutama mereka yang sering menjadi mangsa adalah pemula yang tidak mempunyai banyak pengalaman. Banyak mod dijalankan. Maksudnya ialah anda harus berhati-hati, banyak soalan kepada orang yang berpengalaman. Dan, jangan mudah tergoda oleh daya tarikan orang lain.

Oleh itu, jangan pernah merasa rendah diri untuk menjadi pemula, selagi anda menjalani dengan menikmati dan tetap dalam proses yang betul, maka proses itu akan membawa anda dengan sendirinya menuju kejayaan dalam dunia blogging.

Artikel Berkaitan