Siapa sangka pengasas Lion Air, Rusdi Kirana, biasa memulakan karier sebagai mesin taip

Rusdi KiranaImej dari Biografiku.com

Kejayaan seseorang tidak dapat diukur dengan pencapaian awal atau keadaan yang pernah dialami pada masa lalu. Sebenarnya, tidak sedikit profil dengan kejayaan luar biasa, begitu ia benar-benar memulakan perniagaan dari perkara yang sangat mudah. Keadaan yang sukar dan juga pelbagai cabaran untuk dapat bertahan, adalah salah satu sebab mengapa mereka akhirnya dapat mencapai kejayaan besar pada masa ini.

Dan dalam artikel berikut, kita akan mengupas kisah perjuangan pengasas dan CEO syarikat penerbangan Lion Air, Rusdi Kirana yang nampaknya juga berlepas dari angka sifar. Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa pada awal perjuangan perniagaan, Rusdi pernah menjadi penjual mesin taip.

Tetapi berkat kerja keras dan visi untuk berkembang, Rusdi Kirana perlahan-lahan dapat membangun sebuah empayar perniagaan Lion Air yang bernilai satu bilion dolar. Ketahui lebih lanjut mengenai inspirasi perniagaan pengasas Lion Air, anda boleh merujuk pada artikel berikut.

Permulaan Perniagaan Rusdi Kirana

Rusdi Kirana dilahirkan dalam keluarga yang relatif sederhana dan sangat akrab dengan perjuangan hidup. Dalam ruang lingkup keluarga, dia terbiasa berjuang dan mencuba jika anda menginginkan sesuatu. Inilah yang akhirnya menyebabkan Rusdi mula mengenal dunia perniagaan.

Pada waktu itu dia berpendapat bahawa hanya dengan menjalankan perniagaan, kita hanya dapat memperoleh kehidupan yang lebih baik, terutama dalam hal kewangan. Sehingga suatu hari, dia diperkenalkan dengan peluang perniagaan untuk menjual produk mesin taip yang masih popular pada masa itu. Melalui penjualan mesin taip buatan Amerika, Rusdi sudah dapat mengantongi pendapatannya sendiri. Tetapi pada hakikatnya pendapatan $ 10 sebulan pada masa itu masih jauh dari cukup.

Artikel lain:  Erick Thohir ~ Usahawan Berjaya Dunia, Pemilik Kelab Inter Milan

Dari situ naluri perniagaan Rusdi Kirana ditumbuk oleh fakta kehidupan yang mengharuskannya berkembang lebih baik. Setelah memikirkan dan mencari peluang perniagaan, akhirnya dia mengusahakan peluang perniagaan agensi pelancongan. Perniagaan dia tidak berjalan sendiri tetapi bersama dengan saudaranya Kusnan Kirana. Perlahan-lahan syarikat agensi pelancongan yang ditubuhkannya mula menunjukkan perkembangan positif seiring dengan minat yang tinggi dan juga keperluan untuk sektor perkhidmatan.

Lompatan Hebat Rusdi Kirana Membangun Lion Air

Setelah beberapa tahun mengembangkan syarikat agensi pelancongan, Rusdi Kirana sekali lagi dicabar untuk membawa kerjayanya ke tahap yang lebih tinggi. Dengan modal besar yang berjaya dikumpulkannya dari sebuah syarikat perkhidmatan agensi pelancongan, Rusdi secara mengejutkan telah membina sebuah syarikat berskala besar baru. Tidak bersemangat, apa yang dia kerjakan pada masa itu adalah syarikat penerbangan.

Tepat pada bulan Jun 2000, bersenjatakan satu jet sebagai armada awal, Lion Air mula bersiaran di langit Dunia. Tetapi tentu saja perjalanan perniagaan Rusdi Kirana tidak terlepas dari pelbagai cabaran dan masalah. Yang terbesar adalah bahawa banyak pemerhati telah menyatakan bahawa langkah Rusdi Kirana dalam membangun syarikat penerbangan bukanlah pilihan terbaik.

Sebenarnya, tidak sedikit pihak yang percaya bahawa syarikat yang mempunyai logo singa itu sukar bertahan lama. Dari situ, cabaran besar dihadapi lagi oleh Rusdi, tidak kurang juga ekonomi Dunia yang bergolak. Mempunyai pilihan untuk menjual saham Lion Air, sebenarnya pengusaha tua ini tetap bersikeras mempertahankan perniagaannya.

Bangkit dan Jalankan Perluasan Perniagaan

Walaupun keadaan syarikat itu masih belum cukup stabil, Rusdi Kirana terus berusaha untuk membuat penemuan yang berkaitan dengan perkhidmatan penerbangan tempatan. Dengan konsep konsep syarikat penerbangan tambang rendah, syarikat penerbangan Lion Air perlahan-lahan mula membina kepercayaan daripada pengguna di Dunia.

Dengan keadaan syarikat yang mula kondusif, perkembangan perniagaan Lion Air juga terus meningkat bukan hanya dari segi kualiti tetapi juga kuantiti. Ini dibuktikan dengan keputusan besar Rusdi untuk membeli lebih daripada 200 pesawat Airbus dari syarikat Perancis dengan nilai kontrak $ 24 bilion.

Baca juga:  Chairul Tanjung, Anak Ubi yang Menjadi Usahawan dan Menteri yang Berjaya

Keputusan ini secara praktikal menggegarkan alam ekonomi di negara ini dan bahkan di peringkat antarabangsa. Bagaimana mungkin saya tidak, ketika keadaan ekonomi global tidak menentu, Rusdi berani melabur melalui pembelian pesawat Airbus dengan jumlah yang luar biasa. Tetapi hasilnya dapat dilihat hari ini, di sebalik pelbagai masalah seperti tragedi kemalangan pesawat terhadap kebaikan dan keburukan perkhidmatan penerbangan di Dunia, syarikat Lion Air masih kelihatan kukuh walaupun disebut sebagai perintis penerbangan komersial dengan kos rendah di Dunia.

Menguasai hampir separuh pasaran domestik di Dunia, Lion Air kini telah terbang ke 36 bandar di Dunia dan luar negara. Ia juga merupakan kejayaan akhirnya wang tunai Rusdi Kirana yang dianggarkan bernilai $ 900 juta dan membawanya ke barisan wartawan terkaya di Dunia.

Artikel Berkaitan