Berikut adalah 8 Perkhidmatan Streaming Muzik Dalam Talian yang Kini Beroperasi di Dunia

Imej dari Spicytricks.comImej dari Spicytricks.com

Dengan pelbagai kemajuan teknologi yang ada sekarang, ia pasti memberi kesan kepada hampir semua bidang kehidupan masyarakat. Bermula dari kemudahan menjalankan aktiviti dan keperluan harian, sebenarnya teknologi juga menolong kita untuk mendapatkan media hiburan yang lebih pelbagai. Seperti salah satunya untuk pencinta muzik, kini terdapat perkhidmatan streaming muzik dalam talian yang siap untuk memanjakan telinga penggunanya.

Di dunia itu sendiri, perkhidmatan streaming muzik dalam talian bukanlah perkara baru. Bahkan dirakam, dengan masuknya perkhidmatan Spotify baru, kini ada 8 penyedia perkhidmatan streaming muzik yang telah memasuki pasar Dunia.

Dengan melaksanakan kelebihan masing-masing, setiap perkhidmatan streaming muzik nampaknya merosakkan pencinta muzik di Dunia. Siapa penyedia perkhidmatan streaming muzik? Berikutan kajian semula.

1. Guvera

Imej dari Musicfeeds.com.auImej dari Musicfeeds.com.au

Perkhidmatan streaming muzik pertama yang beroperasi di Dunia adalah Guvera. Mempunyai ibu pejabat di Australia, perkhidmatan berasaskan aplikasi dalam talian ini telah memulakan perkhidmatannya di Nusantara sejak beberapa tahun yang lalu dan bahkan boleh dianggap sebagai salah satu pelopor dalam industri ini. Dengan perkhidmatan yang berisi koleksi lebih dari 30 juta lagu, Guvera menawarkan pengalaman mendengar muzik yang luas tidak hanya untuk muzik Dunia tetapi juga untuk lagu-lagu internasional.

Mengenai perkhidmatan yang ditawarkan, Guvera mempunyai pakej langganan yang dapat dibayar melalui beberapa saluran pembayaran seperti kad kredit, Doku Wallet dan sistem pemotongan kredit melalui operator selular XL Axiata. Biaya langganan itu sendiri berkisar antara Rp. 20.000 per minggu, Rp. 55.000 per bulan hingga pembayaran tahunan yang berharga Rp. 547.800.

Artikel lain:  Kenali 5 Permulaan Streaming Radio Online World

2. Spotify

Imej dari Gizmodo.comImej dari Gizmodo.com

Menjadi pendatang baru untuk perkhidmatan streaming muzik di Dunia, sebenarnya Spotify datang tanpa kecemerlangan. Dengan rangkaian perkhidmatan di seluruh dunia, Spotify menawarkan akses kepada berjuta-juta lagu di dalam dan di luar negara yang pasti sesuai dengan keperluan pengguna di Dunia. Dengan biaya langganan Rp 50,000 per bulan, Spotify dapat diakses melalui berbagai perangkat mulai dari aplikasi mudah alih, PC komputer hingga perangkat PlayStation.

3. MelOn

Gambar dari Masardi.netGambar dari Masardi.net

Sekiranya kedua-dua perkhidmatan di atas adalah gabungan perkhidmatan dengan pangkalan asing, kali ini MelOn atau yang bermaksud Melodi Online, adalah perkhidmatan yang dikembangkan oleh syarikat-syarikat di Dunia. Walaupun tidak sepenuhnya "disokong" oleh pemaju tempatan, MelOn adalah hasil usaha sama antara PT Telekomunikasi World (Telkom) dan SK Telecom Korea.

Perkhidmatan MelOn kini mulai digabungkan dengan perkhidmatan lain dari Telkom seperti internet dan streaming TV. Untuk biaya, tembikai lebih terjangkau, mulai dari Rp 3.000 sehari, Rp. 15.000 per minggu hingga Rp. 50.000 per bulan.

3. Muzik Langit

Gambar dari Blogdetik.comGambar dari Blogdetik.com

Masih dari bidang domestik, terdapat juga perkhidmatan Langit Music yang merupakan produk syarikat pengendali selular Telkomsel. Tetapi untuk perkhidmatan itu sendiri, ia sebenarnya masih berhubung dengan penyedia streaming muzik MelOn. Apa yang berbeza ialah perkhidmatan Langit Musik hanya untuk pengguna operator Telkomsel. Mengenai sistem langganan juga menggunakan metode pemotongan kredit Rp.3.300 per minggu atau Rp11.000 untuk setiap 1 bulan.

4. Joox

Imej dari Linitekno.idImej dari Linitekno.id

Perkhidmatan streaming muzik seterusnya, Joox, adalah hasil kerja syarikat digital dari China Tencent. Syarikat itu, yang juga mengawasi aplikasi pesanan segera WeChat, menawarkan kelebihan memiliki pasukan penyunting muzik asli yang dikembangkan oleh pakar di Dunia. Dengan begitu perkhidmatan dari Joox tentunya dapat memberikan lebih "rasa" Dunia.

Untuk dapat menikmati semua layanan dari Joox, pengguna diharuskan membayar biaya Rp 25.000 per minggu, Rp 49.000 per bulan atau Rp.509.000 selama 1 tahun.

5. Ohdio

Gambar e27.coGambar e27.co

Sedikit berbeza dengan perkhidmatan streaming muzik lain, Ohdio hadir dengan konsep radio dalam talian yang hanya memainkan Dunia muzik tempatan. Perkhidmatan ini, yang dapat diakses secara percuma, mempunyai kekurangan kerana pengguna tidak dapat memuat turun lagu di layanan tersebut. Selain itu, pengguna juga tidak dapat secara langsung memilih lagu yang akan dimainkan, ini sesuai dengan konsep radio dalam talian yang disampaikan oleh Ohdio.

Baca juga:  MeTube ~ Platform Perkongsian Video Dalam Talian Permulaan Baru

6. Muzik Apple

Imej dari Techradar.comImej dari Techradar.com

Syarikat gergasi #Apple nampaknya juga mempunyai perkhidmatan streaming muzik dalam talian yang dipanggil Apple Music. Dengan memanfaatkan keberadaan iTunes yang merupakan perkhidmatan direktori muzik dan audio yang dikembangkan oleh Apple sendiri, Apple Music tentunya dapat menawarkan pilihan lagu antarabangsa yang lebih luas. Di samping itu terdapat juga kemudahan radio langsung yang disajikan oleh sejumlah DJ terkenal di dunia.

Mengenai yuran langganan, Apple Music mengenakan bayaran Rp.69.000 sebulan atau ada juga paket untuk keluarga dengan harga Rp.109.000 sebulan.

7. Deezer

Imej dari Spinnup.comImej dari Spinnup.com

Dan perkhidmatan penstriman muzik dalam talian terakhir adalah Deezer. Perkhidmatan berasaskan aplikasi ini pertama kali memasuki Dunia pada tahun 2012. Dengan pusat pengembangan di Perancis, Deezer mempunyai kelebihan memiliki akaun percuma untuk bulan pertama langganan. Tetapi jika anda ingin mendapatkan kemudahan sepenuhnya, pengguna akan dikenakan bayaran Rp.79.000 sebulan.

Artikel Berkaitan