Blogging yang konsisten, bolehkah kita melakukannya? Inilah 5 cara untuk anda

menguruskan blog secara konsistenImej dari Google.com

Blogging atau # blogging memang merupakan aktiviti yang mencabar. Bagaimana tidak, seorang blogger dalam aktiviti ini mesti konsisten untuk menguruskan blog. Bukan secara mingguan, tetapi blogger yang mahu blognya berjaya mesti menguruskan blognya secara konsisten setiap hari, ya setiap hari.

Dari sini, sering berlaku bahawa blogger yang gagal dan gagal dalam menguruskan blog. Ini kerana mereka tidak dapat menguruskan blog mereka secara konsisten setiap hari. Oleh itu, jika anda ingin menjadi blogger yang berjaya, anda tidak dapat membantu tetapi dapat blog secara konsisten. Bolehkah ia? Sudah tentu saya boleh. Dan inilah cara untuk membuat blog secara konsisten.

1. Yakinkan Diri Anda bahawa Anda Boleh

Cara pertama untuk dapat blog secara konsisten adalah dengan meyakinkan diri anda untuk dapat membuat blog yang baik. Ya, anda tidak perlu ragu untuk membuat niat serius untuk membuat blog yang bagus. Jangan hanya berniat untuk menulis tulisan sahaja. Tetapi lebih daripada itu anda mesti mempunyai niat dan keyakinan untuk dapat membuat blog yang baik.

Tidak mudah untuk dapat membuat blog yang baik pada awalnya, kerana mesti ada fasa perjuangan berdarah yang harus anda lalui. Tetapi anda tidak boleh putus asa dan mesti yakin untuk dapat membuat blog yang baik dan disukai oleh pengunjung. Dengan niat untuk membuat blog yang terus berkobar-kobar, maka anda akan sentiasa terdorong untuk blog setiap hari.

Artikel lain:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Blogging

2. Sentiasa Buka Mata dan Fikiran Anda

Selain itu, cara untuk terus membuat blog secara konsisten adalah dengan selalu membuka mata dan fikiran anda untuk semua perkara di sekeliling anda. Dengan cara ini, lebih mudah bagi anda untuk mendapatkan banyak idea yang boleh anda tulis setiap hari.

Ya, #blogger yang berpikiran terbuka memang akan mempunyai peluang lebih besar untuk mendapatkan banyak idea daripada blogger yang tidak mahu membuka diri terhadap gejala dan apa sahaja yang ada di sekitarnya. Oleh itu, jika anda ingin membuat blog yang konsisten, anda mesti dapat sentiasa membuka mata dan fikiran anda untuk apa sahaja yang ada di sekeliling anda.

3. "Mengembara" Mencari Idea dan Pengetahuan Setiap Hari

Seperti perkhidmatan seorang pejuang, seorang blogger juga mesti berkeliaran mencari idea dan pengetahuan untuk menjadikan dirinya terus berkembang dan berkembang dengan baik. Idea dan pengetahuan tidak akan datang secara automatik kepada anda (blogger) yang hanya diam. Sekurang-kurangnya anda harus berkeliaran mencari idea dan pengetahuan di ruang maya dengan membuka komputer riba atau alat melalui rangkaian #internet.

Tetapi anda juga dapat membawa idea dan pengetahuan di dunia nyata dengan keluar dari rumah ke tempat tertentu. Dengan anda sering berkeliaran mencari idea dan pengetahuan, anda cenderung untuk dapat blog secara konsisten.

4. Cari Blogging Blogger yang Konsisten

Seterusnya, cara untuk dapat blog secara konsisten adalah dengan mencari role model yang mengurus blog secara konsisten. Ya, dengan anda mendapatkan blogger teladan maka anda akan selalu dicabar untuk terus menulis blog setiap hari. Selain menjadi panutan, anda juga dapat menjadikan blogging blogger yang konsisten sebagai "musuh" untuk mencetuskan dan mendorong anda untuk blog.

Oleh itu, apabila mereka telah menghantar satu siaran sementara anda belum lagi, anda harus tergesa-gesa untuk membuat catatan. Dengan pencetus blogger role model ini, anda akan tergerak untuk terus menulis blog secara konsisten setiap hari.

Baca juga: Ingin Menjadi Blogger yang Berjaya? Jangan Abaikan 6 Mentaliti Positif Ini 

5. Jangan Cepat Mencapai Pencapaian

Akhirnya, cara untuk dapat blog secara konsisten adalah dengan tidak menyelesaikan semua pencapaian dengan cepat. Ya, apabila anda dapat menjadikan blog anda bagus, maka jangan sombong dan merasa bangga. Tetapi lebih dari itu anda mesti tetap turun ke bumi atau rendah diri.

Daripada berpuas hati, lebih baik anda terus membuat sasaran lain yang dapat menjadikan anda lebih baik. Dengan kaedah berpuas hati ini, anda akan selalu dicabar untuk terus memperbaiki blog dengan lebih baik. Di sinilah ketekalan anda sebagai blogger akan dijaga dengan baik.

Artikel Berkaitan