Bermula Dengan Idea Mudah, Jurutera Google Mampu Membuat Cermin Pintar

Cermin pintar Max BraunImej Noobz.ro

Sejak munculnya teknologi mikro dan juga mudah alih yang dapat kita lihat setiap hari pada pelbagai peranti elektronik yang kita gunakan, semakin banyak objek dapat diubah secara fungsional sehingga meningkat berkali-kali. Bukan hanya peralatan elektronik, bahkan pada masa kini banyak objek biasa ditanam dengan teknologi khas untuk mempunyai pelbagai fungsi.

Terkini, disebutkan bahawa salah seorang jurutera syarikat teknologi Google gergasi bernama Max Braun, berjaya membuat karya cermin "pintar" yang tentunya berbeza dengan cermin pada umumnya. Dengan beberapa oprekan yang dibuatnya, cermin Max Braun dapat menunjukkan berbagai informasi melalui paparan digital mulai dari waktu, berita dan bahkan suhu di tempat itu. Nampaknya masa depan semakin dekat, tidak mustahil kita akan dapat melihat cermin pintar yang sebelumnya hanya boleh muncul dalam pelbagai filem fiksyen ilmiah.

Bermula dari Idea Ringkas

Sebagai jurutera yang bekerja di jabatan perisian di syarikat #Google, tentu saja Max Braun mempunyai kemampuan yang tidak dapat dinafikan. Dan dengan kepakarannya, Max berjaya membuat cermin pintar yang diletakkan di rumah peribadinya, tepatnya di bilik mandi.

Pada mulanya ketika mengembangkan cermin pintar ini, Max hanya memikirkan cara mendapatkan maklumat terkini walaupun dia menghabiskan waktu pagi di bilik mandi. Dan ketika anda melihat cermin bilik mandi, lahirlah idea untuk membuat inovasi teknologi.

Dia mula menyusun dari perisian ke sokongan perkakasan untuk merealisasikan teknologi cermin pintar. Dan setelah selesai, hasilnya di luar jangkaan sangat memberangsangkan. Sebenarnya, dilaporkan, inovasi dari Max Braun berpotensi besar untuk menjadi produk komersial pada masa akan datang.

Artikel lain:  Teknologi Cortana ~ Ciri Pembantu Peribadi Lanjutan di Windows 10

Mekanisme Cermin Pintar Max Braun

Membayangkan cermin pintar yang dibuat oleh Max Braun pasti akan membuatkan ramai orang merasa kagum dan ingin memiliki teknologinya. Maklumat lebih terperinci mengenai mekanisme cermin pintar yang dibuat oleh Max, pada dasarnya dibuat dengan menambahkan panel skrin tambahan dalam cermin dua arah. Panel paparan kemudian disokong oleh perkakasan lain dari papan pengawal ke beberapa komponen khas.

Menilai tentang "kedalaman" cermin pintar oleh Max, selain kerana dia adalah jurutera perisian Google, yang dikenali sebagai pembangun sistem operasi Android, dia akhirnya menanamkan sistem operasi menggunakan otak cermin pintarnya. Pilihan #Android sebagai sistem operasi dianggap lebih ringkas dan pada masa yang sama mampu penyesuaian lebih lanjut.

Di samping itu, tentu saja, di masa depan Max masih mempunyai banyak harapan untuk pengembangan inovasi yang berkaitan dengan ciptaannya. Dan dia merasakan sistem operasi Android sangat menyokong keinginan dan harapannya.

Akan Mampu Mengadaptasi Teknologi Google Now

Pada masa ini beberapa fungsi yang dapat diakses melalui cermin pintar yang dibuat oleh Max Braun termasuk waktu, tarikh, tajuk utama dan suhu berita terkini. Tetapi pada satu ketika, Max menyatakan pencapaiannya dalam membuat cermin pintar belum menyentuh garis penamat. Dia benar-benar berharap pada masa akan datang dia akan memasukkan lebih banyak ciri dan fungsi dalam produk kerjanya.

Salah satu yang paling menarik ialah rancangan penyesuaian teknologi Google Now pada cermin pintarnya. Sekiranya memang berjaya dalam melaksanakan misi, tentu akan ada lebih banyak fungsi dan juga kemudahan yang dapat diperoleh dari inovasi cermin pintar, maks. Walaupun pada masa ini terdapat produk yang serupa, termasuk perintah berasaskan suara seperti ciri Google Now memang tidak mudah. Tetapi dengan bantuan syarikat pemaju Google, Max yakin hasratnya dapat direalisasikan dalam masa terdekat.

Baca juga:  Ketahui Kecanggihan Pelaksanaan Teknologi Kod QR

Tidak Boleh Dikomersialkan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, cermin pintar buatan Max Braun masih merupakan prototaip alias yang perlu diperhalusi. Walaupun mempunyai potensi besar untuk menjadi produk komersial, Max mendakwa dia masih tidak mahu menjalankan pilihan tersebut. Walaupun ada peluang untuk mengembangkannya, lelaki yang telah berkhidmat dengan Google selama beberapa tahun lebih suka berkembang dalam sumber terbuka.

Menariknya, Max tidak menjadikan cermin pintar berfungsi sebagai produk eksklusif. Malah dia mengeluarkan video yang berisi proses membuat cermin pintar yang dapat diakses oleh siapa saja. Beri salam

Artikel Berkaitan