Ini adalah 6 Tanda Telefon Bimbit Anda Dilindungi, Berhati-hatilah!

tanda telefon bimbit diketukImej dari Theguardian.com

Menguping memang bukan rahsia hari ini. Telah diperhatikan bahwa sejumlah tindakan mengetuk telah dilakukan untuk mengungkap kejahatan atau mungkin untuk tindakan kriminal. Sekiranya ia digunakan untuk tujuan yang baik, seperti untuk mengungkap kejahatan, tindakan penyadapan data ini mungkin bermanfaat.

Sayangnya terdapat sejumlah tindakan penyadapan yang dilakukan oleh orang-orang kerana melakukan jenayah dan jenayah. Sekarang ini adalah bentuk penyadapan yang tidak dibenarkan, kerana sangat mengganggu dan merugikan pihak lain. Atas sebab ini, kita mesti tetap berhati-hati dan berhati-hati dengan mengetuk yang boleh membahayakan kita.

Lalu bagaimana kita dapat mengetahui bahawa perbualan telefon bimbit kita sedang diketuk? Berikut ini adalah penjelasan mengenai tanda-tanda bahawa telefon bimbit anda memang diketuk.

1. Bunyi yang menjengkelkan

Tanda pertama bahawa telefon bimbit anda diketuk adalah kehadiran suara yang mengganggu. Memang, jika kita masih di masa lalu, bunyi yang menjengkelkan ini boleh berlaku di rangkaian telefon kerana sistemnya masih analog.

Tetapi pada masa ini apabila telefon bimbit disambungkan ke sistem digital, tidak wajar bahawa suara akan mengganggu perbualan kita. Oleh itu, jika dalam percakapan anda muncul suara yang tidak biasa dan mengganggu, mungkin anda sedang dipantau atau diketuk.

Artikel lain:  Bolehkah Telefon Mencurigakan? Hati-hati, Mod Penipuan Telefon Kini Lebih Beragam!

2. Kapasiti Bateri Berkurang

Seterusnya tanda bahawa telefon bimbit anda sedang diketuk oleh pihak lain adalah penurunan kuasa bateri secara drastik. Ya, apabila telefon diketuk, bateri akan cepat habis. Ini kerana semua aktiviti di telefon bimbit akan terus dirakam dan dihantar kepada pihak ketiga. Sudah tentu, apabila semua aktiviti di telefon bimbit sentiasa dipantau, ini akan menjadikan penggunaan kuasa bateri meningkat dan cepat habis.

Untuk memastikannya, anda dapat membandingkan hasil bateri telefon bimbit anda pada telefon bimbit lain dengan model dan perisian yang sama. Sekarang jika hasilnya adalah bahawa telefon bimbit anda menghabiskan lebih banyak tenaga bateri daripada telefon bimbit dengan model dan # perisian yang sama maka mungkin telefon bimbit anda benar-benar diketuk atau mungkin juga bateri anda rosak.

3. Telefon bimbit Menunjukkan Aktiviti Ketika Tidak Digunakan

Perkara seterusnya sebagai tanda bahawa telefon bimbit sedang diketuk adalah aktiviti telefon bimbit walaupun tidak digunakan. Beberapa aktiviti yang tiba-tiba muncul dari telefon bimbit senyap adalah suara atau skrin menyala. Kegiatan telefon bimbit lain yang menunjukkan bahawa keadaan sedang diketuk adalah aktiviti yang sering dihidupkan semula atau dimulakan semula secara tiba-tiba. Mengetuk memang boleh dilakukan oleh pihak atau orang yang mempunyai akses jauh ke telefon bimbit anda.

4. Proses S hutdown  B erlangsung Lebih Lama

Setelah anda menutup semua # aplikasi dan menyelesaikan semua aktiviti dengan telefon bimbit anda, penutupan tidak akan memakan masa yang lama. Tetapi jika anda mendapati bahawa proses penutupan memerlukan masa yang lama maka telefon bimbit anda mungkin diketuk.

Kenapa begitu? Kerana tempoh proses penutupan mungkin disebabkan oleh fakta bahawa telefon bimbit anda sedang berfungsi menyelesaikan kerja-kerja menghantar maklumat dari aktiviti ini kepada pihak ketiga atau penyadap.

5. Terima Teks Pelik

Penoreh dalam melakukan tindakan tersebut mungkin menggunakan fitur alat kawalan jauh dari perisian untuk mengintip. Dengan ini, perisian akan berfungsi dengan menghantar mesej teks yang disulitkan rahsia ke telefon bimbit anda. Sekarang apabila perisian tidak berfungsi dengan optimum, teks aneh boleh berupa nombor, simbol dan watak rawak akan dihantar dan dilihat di telefon bimbit. Sekiranya ini berlaku secara berkala, mungkin ada aplikasi pengintip di telefon bimbit anda.

Baca juga:  Melalui Media Sosial, Peretas Semakin Banyak Mencuri Nombor Telefon Bimbit Pengguna, Berhati-hatilah!

6. Peningkatan Penggunaan Data

Akhirnya, tanda bahawa telefon bimbit anda diketuk adalah penggunaan data telah meningkat secara mendadak. Beberapa perisian atau aplikasi pengintip memang boleh menjadikan penggunaan data mudah alih anda meningkat secara mendadak. Ini kerana perisian atau aplikasi pengintip memerlukan telefon bimbit untuk menghantar maklumat yang telah dan telah dikumpulkan oleh telefon bimbit anda.

Kini penghantaran fail ini menjadikan penggunaan data meningkat. Atas sebab ini, apabila anda memeriksa telefon bimbit anda dan mendapati bahawa penggunaan data anda tidak adil, telefon bimbit anda mungkin telah diketuk.

Artikel Berkaitan