Hati-hati, Ini adalah Kesan Negatif dari Aktiviti Blogging Berlebihan

Imej dari Videohive.netImej dari Videohive.net

Menjadi blogger yang berjaya dan menjana banyak wang dari #internet adalah salah satu impian banyak orang hari ini. Pemikiran untuk bekerja dengan santai tetapi masih menghasilkan wang adalah godaan paling menggoda untuk dilakukan. Tetapi percayalah, bahawa blogging sebenarnya tidak semudah yang kita bayangkan. Anda masih perlu bekerja keras dan berjuang untuk menjadi orang yang berjaya dalam membangunkan blog.

Terutama jika anda masih pemula dan dalam tahap membangun dan membina blog, anda akan memerlukan lebih banyak tenaga untuk mengekalkan tenaga dalam menguruskan blog anda. Selain perlu bekerja keras, apa yang perlu anda perhatikan adalah beberapa kesan negatif dari blogging yang berlebihan. Berikut adalah beberapa kesan blogging yang berlebihan dari pengalaman peribadi yang saya alami.

1. Kesihatan fizikal sering terganggu

Yang paling berpengaruh ketika kita menjalankan aktiviti blogging adalah kesihatan badan kita. Walau bagaimanapun aktiviti yang padat ketika menjadi blogger pasti akan menghabiskan tenaga dan tenaga anda. Kegiatan blog sering memerlukan anda bekerja hingga larut malam. Dan selalunya ini tidak dirasakan, kerana anda menghayatinya dengan penuh semangat.

Ia akan terasa kemudian apabila badan anda sangat letih dan lesu yang kemudian menjadikan anda lembap. Yang terasa paling letih adalah mata, kerana berjam-jam melihat skrin monitor dan kurang tidur. Selain mata anda, punggung anda juga akan berasa sangat letih jika anda duduk terlalu lama.

Artikel lain:  4 sebab mengapa blogging tepat untuk introvert

2. Psikologi Boleh Dipengaruhi

Psikologi seorang blogger lebih kurang dipengaruhi oleh aktiviti bloggingnya. Keinginan yang tinggi untuk pengetahuan mengenai blog kadang-kadang boleh membuat seseorang terobsesi. Jadi ini akan menjadikan fikiran mereka tidak terlepas dari memikirkan blog setiap masa. Dan ini sebenarnya tidak baik untuk kesihatan otak anda secara psikologi.

Ini akan menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian pada sesuatu di luar blog, jadi sudah tentu anda akan sukar menjalankan aktiviti lain di luar blog. Ini akan menjadi sangat teruk ketika anda menjalankan aktiviti blogging dan anda masih aktif bekerja di bidang lain, anda akan sukar untuk menumpukan perhatian.

3. Jarang Bergaul dengan Alam Sekitar

Kesan negatif daripada aktiviti blog yang berlebihan seterusnya adalah di sisi sosial anda. Anda akan menjadi orang yang kurang sosial di dunia nyata. Aktiviti anda akan memakan banyak masa untuk berinteraksi dengan orang di sekitar anda.

Walaupun berinteraksi dan bersosial dengan persekitaran sangat penting, terutama jika anda keluarga. Kerana seperti yang kita ketahui bahawa di sekitarnya sering terdapat kegiatan seperti khidmat masyarakat, undangan dan kegiatan serupa. Sekiranya anda tidak pernah bergaul dengan orang di sekitar anda maka suatu hari akan menjadi sukar bagi diri anda.

4. Berkongsi Masa Menjadi Keluarga Berkurang

Sudah tentu anda akan kehabisan masa untuk keluarga dan orang terdekat anda. Walau bagaimanapun, masa anda akan dikhaskan untuk aktiviti untuk memaksimumkan prestasi blog anda. Siang dan malam masa anda akan dihabiskan dengan rutin blog, seperti menulis artikel, pengoptimuman blog, penjenamaan dan seumpamanya.

Kesan sedemikian sangat buruk terhadap hubungan anda dengan keluarga. Secara beransur-ansur anda akan semakin terpisah dari keluarga anda.

Baca juga:  10 Faedah Blogging untuk Blogger Profesional

5. Selalunya Terlupa Menjaga Diri Anda

Dengan jadual yang sangat sibuk, ia sering membuatkan blogger lupa untuk mengurus dirinya sendiri. Walaupun untuk keperluan mereka sendiri, mereka sering lupa, makan lewat malam, mandi terlalu malas dan keperluan asas yang lain. Mereka kelihatan terlalu obses dengan blog mereka, jadi yang mereka fikirkan adalah bagaimana mengumpulkan blog mereka untuk menjana wang dari mereka.

Itulah beberapa kesan negatif dari aktiviti blog yang terlalu berlebihan. Perkara di atas adalah pengalaman peribadi saya beberapa tahun yang lalu ketika saya masih sangat taksub dengan blog. Melakukan blog dengan penuh semangat mesti, tetapi yang paling penting adalah tidak terlalu terobsesi sehingga anda mengabaikan kesan negatif yang boleh menjadi bumerang sendiri.

Artikel Berkaitan