Pemasaran Kandungan Berkesan: 7 Perkara Penting dalam Menguruskan Blog Perniagaan dengan Baik

Pemasaran Kandungan BerkesanPemasaran kandungan yang berkesan

Sebilangan orang berpendapat bahawa menguruskan blog perniagaan sebagai usaha untuk berjaya dalam pemasaran kandungan adalah sia-sia. Namun, bukan untuk saya. Statistik dari HubSpot pada tahun 2012 menyatakan bahawa 53% syarikat yang mempunyai blog mendapat pelanggan baru kerana blog yang mereka miliki dikendalikan dengan baik.

Ironinya, laporan yang diterbitkan oleh eMarketer pada tahun 2014 menyatakan bahawa setiap tahun peratusan pembaca blog meningkat pesat dari 45.0% (2008) kepada 60.0% (2014). Walau bagaimanapun, jumlah pengarang blog bertambah perlahan.

Dari fakta di atas, adakah anda masih meragui keberkesanan blog perniagaan dalam menjalankan pemasaran kandungan?

Setelah lebih dari 1 tahun saya menguruskan blog perniagaan untuk Sribu dan Sribulancer , hasil analisis menyatakan bahawa beberapa artikel yang saya tulis dengan Ryan berjaya mengubah pembaca menjadi pelanggan .

Betul, terdapat banyak artikel yang terdapat di blog perniagaan kami. Namun, hanya artikel berkualiti yang berjaya ditukarkan. Dalam kes kami, penukaran berlaku pada beberapa artikel mengenai rumah halaman blog kami.

Lalu, apa yang harus dilakukan agar blog perniagaan dapat menjalankan pemasaran kandungan yang berkesan?

1. Ketahui Pembaca Blog Perniagaan Anda

Selain menjual secara lembut, anda juga dapat menyebarkan pelbagai kandungan lain melalui blog perniagaan. Anda boleh berkongsi cerita mengenai perjalanan perniagaan anda, atau siaran mengenai perniagaan anda. Walau bagaimanapun, yang paling penting dari semua kandungan yang dibuat adalah bahawa setiap kandungan mesti memberikan faedah kepada pembacanya.

Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk mengetahui terlebih dahulu seperti apa sasaran pembaca anda. Sehingga setiap topik yang akan anda kongsikan akan relevan dengan pembaca blog perniagaan anda. Lebih baik jika anda dapat meneka masalah apa yang sebenarnya dihadapi pembaca dan bagaimana cara yang tepat untuk memberikan penyelesaian kepada mereka.

2. Buat Senarai Idea Penulisan

Hasil persidangan Influencer Project menunjukkan bahawa pembaca blog perniagaan sebenarnya tidak mementingkan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan; mereka hanya mementingkan diri sendiri. Oleh itu, adalah penting bagi pemilik blog perniagaan untuk mencari topik yang dapat menghubungkan keperluan pembaca dengan produk yang anda ada . Untuk memudahkan penulisan artikel di blog perniagaan, buatlah senarai idea penulisan untuk artikel di blog perniagaan anda. Idea terbang;  kemudian, tulislah.

Jangan lupa juga memasukkan beberapa sumber yang boleh anda rujuk untuk memperkaya tulisan anda. Ryan dan saya selalu memberikan beberapa fakta, infografik atau petua dari artikel blog yang  boleh dipercayai yang relevan dengan topik dalam artikel yang akan kami terbitkan .

Pastikan setiap artikel yang diterbitkan bukan sahaja menarik, tetapi berguna untuk pembaca dan meningkatkan keyakinan mereka terhadap perniagaan anda.

3. Menerbitkan Catatan Secara Berkala dan Konsisten

Mempunyai blog perniagaan yang baik tidak bermaksud anda perlu menerbitkan puluhan atau ratusan artikel secara membabi buta dalam satu hari. Selain tidak realistik, ia juga berpotensi untuk merosakkan minat pembaca untuk membaca kerana artikel yang dihasilkan secara besar - besaran  dalam waktu yang singkat bermutu minimum .

Oleh itu, buatlah kalendar editorial yang digabungkan dengan senarai idea penulisan. Anggarkan panjang penulisan setiap artikel, dan atur jadual penerbitannya. Selepas itu, anda mesti mengikuti semua jadual yang ada secara konsisten. Jadi, teruskan rentak pembacaan pembaca setiap blog perniagaan anda. Jadi mereka akan merasa kurang jika anda belum membaca artikel dari blog perniagaan anda.

tangkapan skrinKalendar editorial Pasukan Sribu

Dalam menguruskan blog Sribu, Ryan dan saya memiliki kalendar editorial yang mengandungi jadual untuk menerbitkan artikel dan artikel rujukan yang dapat memperkaya artikel kami. Selain itu, kami juga bekerjasama dengan 3 penulis bebas dari Sribulancer untuk menyiapkan 7 artikel setiap bulan di blog Sribu.

4. Buat Rasa Blog yang Tepat

Walaupun disebut sebagai blog perniagaan, itu tidak bermaksud anda hanya membincangkan produk anda secara berterusan. Terutama untuk menulis dalam bahasa korporat yang kaku dan terlalu standard.

Buat nuansa blog perniagaan yang sesuai dengan gaya bahasa yang disukai penonton blog perniagaan anda. Sekiranya anda keliru, anda boleh menggunakan teknik persona untuk membantu anda meneka gaya membaca yang disukai oleh khalayak sasaran anda.

5. Sentiasa Balas Komen dari Pembaca

komenKomen di Blog Sribu

Semua orang mahukan keberadaannya dihargai oleh orang lain. Sama juga dengan komen yang ditulis oleh pembaca blog perniagaan anda. Balas komen pembaca seberapa banyak yang mungkin walaupun terhad kepada komen pendek, kerana dengan cara itu pembaca akan merasa keberadaannya dihargai.

Selanjutnya, memberi komen antara satu sama lain dapat memunculkan topik menarik untuk dijadikan idea dalam artikel seterusnya.

6. Pastikan ia tersebar di Media Sosial

bersosialAkaun Halaman Peminat FB Sribulancer

Adalah satu kesalahan besar jika tidak ada usaha untuk menyebarkan tulisan di blog  perniagaan anda melalui pelbagai platform media sosial. Dengan menyebarkan berita melalui  platform media sosial yang sesuai, anda dapat mengembangkan peluang anda untuk mendapatkan pembaca baru.

Biasanya, pasukan media sosial Sribu akan secara aktif menyebarkan kandungan blog yang dimilikinya melalui pelbagai Kumpulan FB dan Kumpulan LinkedIn yang anggotanya mensasarkan pembaca blog perniagaan kami.

7. Gunakan Perkhidmatan Penulis Blog

Sebagai satu-satunya penulis kandungan di Sribu, saya pasti tidak dapat menulis lebih dari 3 artikel seminggu untuk blog Sribu. Sebenarnya, kita semua tahu bahawa blog perniagaan adalah saluran yang baik untuk menukar pengunjung menjadi pelanggan . Kerana ia adalah sukar untuk mencari penulis yang sesuai untuk start-up  syarikat-syarikat seperti kami, kami telah diambil penulis bebas  untuk menulis di blog Sribu itu.

Anda juga boleh menggunakan kaedah ini jika anda memerlukan khidmat penulis  profesional yang mampu menulis mengikut arahan dan tarikh akhir anda .

Baca juga:  Petua Menguruskan Masa bagi Mereka yang Bekerja di Rumah

Itulah tujuh perkara yang harus anda perhatikan dalam menguruskan blog perniagaan. Ingat, tujuan  perniagaan blog adalah untuk  mengubah  pembaca menjadi pelanggan dengan membuat artikel yang sesuai mengenai perkara tersebut (untuk memberi penyelesaian kepada masalah mereka dan memberi ruang kepada anda untuk melakukan soft selling adalah wajar).  Semoga tujuh perkara yang saya kongsikan di atas dapat bermanfaat untuk pengembangan perniagaan anda!

Artikel Berkaitan