Cara Memilih Hosting Murah Terbaik untuk Laman Web Perniagaan Anda

Cara Memilih Hosting Murah Terbaik

Apabila kita berbicara tentang bagaimana memilih hosting murah terbaik untuk laman web perniagaan, maka beberapa orang akan keliru dalam menentukan penyedia hosting. Di satu pihak, kami mahukan hosting murah kerana bajetnya terhad, tetapi di sisi lain kami juga mahu prestasi laman web terus berjalan dengan baik.

Secara amnya, hosting dengan prestasi berkualiti terbaik akan disertai dengan harga yang cenderung mahal. Namun, tidak selalu seperti itu kerana sebenarnya terdapat perkhidmatan hosting yang murah dengan prestasi yang tidak kurang hebatnya daripada yang mahal.

Seperti yang kita ketahui bahawa perkhidmatan hosting yang kita gunakan untuk laman web akan sangat mempengaruhi prestasi laman web. Oleh itu, kita harus berhati-hati dalam menentukan hosting untuk laman web, terutama jika laman web itu untuk tujuan perniagaan.

Cara Memilih Hosting Murah Terbaik

Harus diingat bahawa murah tidak bermaksud murah, dan mahal tidak selalu datang dengan kualiti dan spesifikasi yang kita perlukan. Jangan juga menyewa hosting terbaik dengan harga yang mahal walaupun spesifikasinya terlalu tinggi dan tidak diperlukan.

Inilah kaedah mudah untuk menjimatkan perbelanjaan semasa menyewa hosting untuk laman web perniagaan:

1. Perhatikan Harga

Ok, anggaran anda terhad tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh mendapatkan hosting yang murah dan boleh dipercayai. Buka beberapa laman web penyedia hosting tempatan yang terkenal di Dunia dan bandingkan setiap pakej yang mereka tawarkan.

Setiap penyedia hosting mempunyai pakej harga tertentu yang dapat anda sesuaikan dengan anggaran anda. Anda juga boleh mendapatkan harga pakej hosting yang murah dengan menggunakan kod promosi dari laman Promohosting.id . Laman web ini adalah salah satu tempat untuk mendapatkan potongan dari perkhidmatan Web Hosting terbaik di Dunia.

2. Tentukan Jenis Hosting

Mengetahui keperluan hosting laman web anda adalah suatu keharusan kerana ia akan menentukan prestasi dan kecekapan perbelanjaan laman web. Secara umum, terdapat 4 jenis hosting laman web dengan spesifikasi yang berbeza, iaitu;

 • Hosting yang dikongsi
 • Hosting Peribadi Maya
 • Hosting Khusus
 • Cloud Hosting

Sekiranya laman web anda masih baru dibuat, maka anda harus menggunakan jenis hosting bersama kerana lebih murah. Anda boleh meningkatkan jika suatu hari laman web anda memerlukan spesifikasi hosting yang lebih tinggi.

3. Tentukan Kapasiti Jalur Lebar

Ok, katakan anda memilih hosting bersama kerana akan membuat laman web. Perhatikan kapasiti lebar jalur yang ditawarkan oleh penyedia hosting anda, sama ada tanpa had atau tanpa had. Nasihat saya, anda harus memilih hosting yang menawarkan kapasiti lebar jalur yang tidak terhad sehingga laman web anda dapat terus dalam talian walaupun lalu lintas melambung tinggi.

Salah satu penyedia hosting yang menawarkan lebar jalur tanpa had untuk hosting bersama adalah Niagahoster. Anda boleh mendapatkan tawaran terbaik dengan menggunakan Kod Promosi Niagahoster .

4. Perhatikan Kualiti Pelayan

Kualiti yang teruk akan mempengaruhi prestasi laman web perniagaan anda. Tidak jarang mencari laman web yang bagus tetapi nampaknya pemuatan lambat kerana pelayannya jelek.

Bagaimana anda menentukan parameter kualiti yang teruk? Salah satu cara adalah dengan memperhatikan lokasi pelayan, misalnya lokasi pelayan di Dunia, Singapura, Amerika, Perancis, dan lain-lain.

Sekiranya pasaran sasaran laman web anda berada di Dunia maka anda harus menggunakan hosting dengan pelayan terdekat, misalnya di Dunia atau Singapura. Selain lokasi pelayan, perhatikan kapasiti RAM dan kelajuan rangkaian kerana juga mempengaruhi kelajuan pemuatan laman web.

5. Perhatikan Sistem Keselamatan

Walaupun hosting murah, itu tidak bermaksud sistem keselamatan lemah yang anda tahu. Penyedia hosting profesional secara amnya mempunyai sistem keselamatan yang cukup baik sehingga keselamatan laman web pelanggan tetap terlindung dari serangan penggodam.

Walau bagaimanapun, dari sisi pemilik laman web juga mesti memberi perhatian kepada keselamatan laman web mereka. Terdapat beberapa usaha mudah untuk membantu keselamatan laman web, contohnya laman WordPress;

 • Menggunakan cloudflare
 • Gunakan WordPress terkini
 • Menggunakan tema dan pemalam asal
 • Gunakan pemalam dan skrip dari laman web WordPress rasmi
 • Hidupkan firewall
 • Buat kata laluan yang sukar dilanggar
 • Dan lain lain

6. Perhatikan Kualiti Menyokong

Walaupun semua petua telah dilakukan sebelumnya, itu tidak bermaksud laman web anda tidak akan menghadapi masalah. Kadang-kadang masalah timbul tanpa kita mengetahui penyebabnya, terutamanya jika anda bukan pakar teknologi .

Oleh itu, anda memerlukan penyedia hosting dengan sokongan pelanggan yang tersedia 24 jam sehari untuk membantu menyelesaikan masalah laman web anda. Selain membantu masalah utama di laman web anda, sebagai pemilik perniagaan anda akan merasa lebih tenang.

Baca juga: Memahami Hosting

Kami semua bersetuju bahawa hosting berkualiti adalah sesuatu yang sangat penting dan penting bagi setiap laman web perniagaan. Walaupun terdapat banyak tawaran hosting murah di pasaran tempatan, tidak semuanya sesuai dengan harapan anda. Apabila anda keliru dalam memilih hosting murah terbaik untuk laman web perniagaan anda, maka anda boleh menerapkan beberapa petua di atas. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan