Inilah Bukti bahawa Twitter semakin "berbudaya"

twitterImej dari Wired.co.uk

Dengan adanya kemudahan internet yang ada pada masa ini, orang ramai dapat mengakses maklumat dengan lebih mudah walaupun tanpa had. Begitu juga dalam berkomunikasi, keberadaan bantuan dari perkhidmatan media sosial juga telah mempersempit jarak ruang dan waktu, sehingga kita dapat menjalankan komunikasi kapan saja dan di mana saja. Walau bagaimanapun, semua kemudahan ini tentunya bukan tanpa masalah, seperti yang diketahui oleh isu SARA yang tinggi, serta ketakutan terhadap pudar budaya juga menjadi ancaman ketika teknologi berkembang.

Melihat kenyataan ini, banyak syarikat berasaskan dalam talian kemudian mengoptimumkan peranan mereka untuk mengekalkan budaya dan melindungi penggunanya dari pelbagai kandungan yang tidak sesuai. Salah satunya seperti Twitter #media platform sosial. Tidak lama dahulu syarikat yang mempunyai logo burung biru, mengeluarkan beberapa kemas kini seperti salah satunya adalah meningkatkan pengawasan terhadap tweet bernada SARA.

Dengan cara ini diharapkan pengguna Twitter dapat lebih selesa menggunakan perkhidmatan media sosial ini. Selain itu, 3 ikon budaya dan pelancongan Dunia telah menjadi akaun yang disahkan di perkhidmatan media sosial #Twitter. Lebih ramai rakan sekerja boleh merujuk artikel di bawah.

Jawapan kepada Aduan Penggunaan

Sejak kebelakangan ini, semakin banyak pengguna media sosial Twitter di Dunia dan di luar negara menyuarakan pentingnya sekatan pada tweet yang mempunyai nada SARA (Etnik, Agama, Bangsa dan Antara Kumpulan). Tweet seperti itu tentunya sangat mengganggu dan berpotensi memicu konflik antara penggunaan. Dari sisi pemaju Twitter, pada dasarnya ia mempunyai mekanisme untuk membatasi tweet seperti ini. Namun, kerana kurangnya pengembangan sistem pengendalian, akhirnya masih banyak tweet dengan isu SARA yang bebas dalam tempoh penggunaan.

Dari situ, Twitter memperhebatkan usaha untuk membasmi kandungan yang dianggap tidak sesuai dengan membentuk pasukan pengawasan khas. Sekiranya pada masa lalu pasukan mempunyai tugas untuk memeriksa tweet yang diedarkan secara manual, sekarang ada skema baru untuk mengatasi masalah umum ini. Dalam skema ini, pengguna yang kemudian menemui tweet SARA dapat melaporkan kandungannya secara langsung dalam laporan. Barulah pasukan penyelia akan menjalankan siasatan yang lebih mendalam.

Artikel lain:  Rasmi, 140 Tweet Karakter Twitter Dikekalkan

Dengan skema ini, para pembangun merasa optimis bahawa mereka dapat menjangkakan lebih banyak peredaran kandungan yang dapat mengganggu kemudahan pengguna Twitter. Walaupun ditinggalkan oleh mantan CEO, Dick Costolo, Twitter semakin banyak terlibat dalam masalah pengawasan, yang dianggap agak lemah. Mengenai tarikh tepat skema pengawasan diaktifkan, pemaju Twitter masih belum memberikan tarikh yang tepat.

Mengambil bahagian dalam Menyokong Pembangunan Budaya

Seperti yang dinyatakan di atas, langkah Twitter untuk meningkatkan lagi keyakinan pengguna, terutama di Dunia, juga direalisasikan dengan pembebasan 3 I ikon budaya Dunia yang khas. Ketiga-tiga akaun itu ialah @candiborobudur, @candiprambanan dan @kratonjogja.

Walaupun berpusat di daerah Jogjakarta, tentu kita sebagai warga Dunia sangat bangga kerana kita berpeluang untuk dikenali secara meluas oleh pengguna Twitter di seluruh dunia. Disampaikan oleh Roy Simangunsong sebagai Ketua Perniagaan Twitter Dunia, langkah Twitter untuk mengesahkan 3 akaun budaya unik di dunia adalah bukti bahawa Twitter juga ingin memajukan budaya tempatan sebagai kekuatan sebuah negara.

"Sebagai platform komunikasi masa nyata yang menghubungkan orang dari seluruh dunia, kami berharap ketiga-tiga akaun yang disahkan ini dapat menjadi pintu masuk untuk membantu mengangkat daya tarikan Dunia ke mata dunia," kata Roy.

Baca juga:  Benarkah Pengguna Twitter Terus Mengalami Penurunan?

Oleh itu, apakah faedah yang akan diperoleh dengan mengesahkan 3 akaun lokasi pelancongan popular di Dunia? Yang pertama adalah kemudahan bagi pengguna di seluruh dunia untuk mencari maklumat yang berkaitan dengan 3 lokasi pelancongan ini.

Selain itu, dari segi komunikasi, pemerolehan maklumat juga dapat dilakukan dengan lebih mudah dan ditujukan untuk pelancong tempatan dan asing. Dengan kelebihan tersebut, proses praktikal promosi pelancongan dapat dijalankan dengan lebih optimum. Dari Twitter itu sendiri, di masa depan berharap dapat menyimpan lebih banyak ikon budaya dan pelancongan di Dunia untuk diperkenalkan ke persada dunia.

Artikel Berkaitan