Vlogger ~ Cara Berbeza Blog Semakin Popular

vloggerImej dari Snipe.net

Perkembangan dunia internet semakin maju dan maju. Ini terus seimbang dengan pengguna yang juga mengalami peningkatan yang luar biasa. Dengan perkembangan pengguna internet ini, ia juga membuka peluang perniagaan baru yang dapat dimanfaatkan terutama untuk menghasilkan wang dari internet. Bermula dengan membuat kedai dalam talian, menjadi Blogger, YouTube dan tentunya Vlogger yang sejak dua tahun kebelakangan ini mulai berkembang pesat di Dunia.

Vlog sendiri masih agak baru di Dunia, namun, aktivis Vlog yang juga dipanggil Vloggers semakin sibuk juga. Tidak hairanlah, ini tentunya berkait rapat dengan kenyataan di atas bahawa pengguna internet di dunia semakin hari semakin bertambah. Vlog atau blog video berkembang pesat di Dunia kerana ia menawarkan sesuatu yang baru dalam berkongsi kandungan kepada penonton.

Definisi dan Asal Vlog

Sekiranya pada masa lalu blog digunakan sebagai media untuk berkongsi pelbagai maklumat, kini nampaknya trend mula berubah sedikit. Bukan hanya blog, tetapi vlog mula disukai oleh orang muda untuk menunjukkan kewujudannya. Definisi Vlog itu sendiri adalah video yang mengandungi pelbagai kandungan yang boleh mengandungi pendapat, cerita sehari-hari, atau apa sahaja yang kemudian disisipkan di laman web atau blog. Apa yang membezakan antara Vlogger dan YouTuber biasanya YouTuber tidak memasukkan video ke dalam blog atau web.

Padahal awal kemunculan Vlog adalah ketika pada tahun 2000 seseorang bernama Adam Kontras menerbitkan sebuah video di blognya. Kemudian pada tahun yang sama istilah Vlog muncul ketika Adrian Miles menyiarkan video yang kemudian menggunakan istilah Vlog yang merujuk kepada kandungan yang dia siarkan.

Artikel lain:  Berikut adalah 4 Media Sosial Berpotensi Yang Sering Digunakan oleh Blogger Perjalanan

Kemudian pada tahun 2004 Vlog menjadi lebih popular di luar negara ketika Steve Garvield memuat naik blog videonya yang disertakan dengan pernyataan bahawa itu adalah tahun blog video. Pada tahun berikutnya pada tahun 2005 Vlog menjadi semakin popular, laman perkongsian video Youtube kemudian muncul yang kemudian menjadi laman web kelima yang paling banyak dikunjungi di dunia.

Fenomena Trend Vlogger di Dunia

Dalam World Vlogging, termasuk yang popular sedikit lewat, masih kurang popular daripada YouTuber. Tetapi dua tahun kebelakangan ini semakin banyak artis Vlogger muncul yang juga mula popular. Persembahan video yang lucu dan menghiburkan boleh menjadi hiburan alternatif yang sangat disukai oleh penonton.

Bukan hanya menggunakan YouTube, tetapi sekarang Vlogger juga menggunakan media sosial lain seperti Instagram dan lain-lain. Terdapat banyak tokoh Vlogger terkenal di Dunia, seperti Raditya Dika, Bayu Skak, Aref Muhammad, Laurentius Rando, dan saya rasa akan ada banyak lagi yang popular.

Terdapat pelbagai misi yang biasanya ingin anda capai dari aktiviti Vlogging. Daripada hanya memberikan hiburan kepada penonton, menyatakan kritikan, promosi, sehingga dapat memperoleh pendapatan dari video yang dimuat naik. Kini, dengan kemajuan teknologi, kandungan Vlog lebih mudah dibuat. Cukup dengan menggunakan telefon bimbit sahaja dapat membuat kandungan yang menarik.

Baca juga:  Bayu Skak ~ Kejayaan Menjadi YouTuber Popular Berkat Video Unik dan Kreatif

Adakah Vlogging Hanya Sebentar dan Kemudian Hilang

Anda boleh mengatakan Vlogging ini mengalami masa yang sedang berkembang pesat. Lalu bagaimana dengan masa depan, adakah masih mampu bertahan seperti Blogging. Untuk beberapa tahun akan datang, saya fikir Vlog masih menjadi media popular bagi banyak orang. Tetapi bagaimanapun trend pasti akan memenuhi masa ketepuan di suatu tempat. Selain itu, kandungan dalam Vlog juga sangat mempengaruhi trend itu sendiri. Sekiranya Vloggers dapat mempersembahkan sesuatu yang menarik yang berbeza, saya rasa trend Vlogging masih boleh bertahan lama.

Dengan semakin banyak Vlogger muncul, ia pasti akan menambah segmen Vlogging yang sibuk. Dan mudah-mudahan dapat mewujudkan persaingan yang sihat yang kemudian dapat menghasilkan vlogger kreatif. Dan tentunya diharapkan dapat menyajikan isi yang kaya dan dapat menghiburkan penonton agar tidak mudah bosan.

Nah, bagaimana rakan-rakan, berminat untuk menjadi Vlogger? Buat video anda sendiri dengan segera!

Artikel Berkaitan