Campuran Pemasaran: Definisi, Objektif, dan Konsep Campuran Pemasaran

Memahami Campuran PemasaranIlustrasi campuran pemasaran

Memahami Campuran Pemasaran Adalah

Apakah campuran pemasaran? Memahami Pemasaran Campuran  adalah strategi pemasaran yang menggabungkan beberapa elemen dalam campuran pemasaran itu sendiri yang dilaksanakan secara bersepadu.

Untuk mencapai kejayaan perniagaan memerlukan kemahiran yang kompleks dalam proses pengurusan perniagaan. Bukan hanya mempunyai produk berkualiti, banyak faktor lain juga perlu dipertimbangkan. Salah satunya adalah garis pemasaran (baca: Memahami Pemasaran ) atau pemasaran.

Dengan penerapan strategi pemasaran yang matang, ia pasti akan mempengaruhi hasil akhir kejayaan perniagaan. Ringkasnya, tidak kira seberapa baik produk atau perkhidmatan yang kita tawarkan jika kita tidak tahu atau gagal memasarkannya, ia juga akan sia-sia.

Baca juga: Strategi Pemasaran

Campuran Pemasaran Menurut Pakar

Beberapa pakar dalam bidang pemasaran telah menjelaskan tentang pemahaman campuran pemasaran, termasuk:

1. Kotler dan Armstrong

Menurut Kotler dan Armstrong (1997: 48), pengertian campuran pemasaran adalah alat pemasaran taktikal yang dapat dikendalikan, produk, harga, pengedaran, dan promosi yang disatukan oleh syarikat untuk menghasilkan respons yang diinginkan di pasar sasaran .

2. Buchari Alma

Menurut Buchari Alma (2005: 205), pemahaman tentang campuran pemasaran adalah strategi menggabungkan aktiviti pemasaran, untuk membuat kombinasi maksimum sehingga hasil yang paling memuaskan akan muncul.

3. Sumarmi dan Soeprihanto

Menurut Sumarmi dan Soeprihanto (2010: 274), pemahaman campuran pemasaran adalah gabungan pemboleh ubah atau aktiviti yang menjadi inti dari sistem pemasaran, iaitu produk, harga, promosi, dan pengedaran. Dengan kata lain, definisi campuran pemasaran adalah kumpulan pemboleh ubah yang dapat digunakan oleh syarikat untuk mempengaruhi tindak balas pengguna.

4. Sofjan Assauri

Menurut Sofjan Assauri (2013: 12), campuran pemasaran adalah gabungan pemboleh ubah atau aktiviti yang menjadi teras sistem pemasaran, yang mana pemboleh ubah dapat dikendalikan oleh pemasaran untuk mempengaruhi reaksi pembeli atau pengguna.

5. Kismono Saraf

Menurut gugup Kismono (2001: 308), pengertian campuran pemasaran adalah gabungan pemboleh ubah atau aktiviti yang menjadi teras pemasaran yang terdiri dari strategi produk, harga, promosi, dan tempat.

6. Dhaimesta dan Irwan

Menurut Dhaimesta dan Irwan (2000: 74), pengertian campuran pemasaran adalah pemboleh ubah yang digunakan oleh syarikat sebagai alat untuk memenuhi atau memenuhi keperluan dan kehendak pengguna.

Baca juga: Segmentasi Pasaran

Aktiviti dan Objektif Campuran Pemasaran

Tujuan Campuran PemasaranTujuan Campuran Pemasaran

Setelah memahami maksud campuran pemasaran, maka kita juga perlu mengetahui apakah objektif campuran pemasaran ini. Beberapa matlamat gabungan pemasaran merangkumi:

1. Iklan (Iklan)

Iklan adalah salah satu aktiviti penting dalam gabungan pemasaran. Tujuan utama pengiklanan ini adalah untuk memberikan informasi mengenai produk (barang / perkhidmatan) untuk menargetkan pengguna dan meningkatkan penjualan.

2. Promosi Jualan

Ini adalah koleksi pelbagai alat intensif yang dirancang untuk mendorong pembelian barang / perkhidmatan. Aktiviti teras kebanyakannya bersifat jangka pendek dan tidak berulang.

Tujuan promosi penjualan ini adalah untuk meningkatkan penjualan. Aktiviti ini dapat dilakukan dengan memberikan potongan harga, mendapatkan peraduan, memberikan kupon atau sampel produk.

3. Pemasaran Langsung

Pemasaran langsung adalah sistem pemasaran interaktif yang menggunakan satu atau lebih media pengiklanan untuk menghasilkan tindak balas dan atau transaksi yang dapat diukur di suatu lokasi. Tujuan pemasaran langsung adalah untuk menyampaikan produk atau perkhidmatan secara langsung kepada pengguna yang dianggap sebagai pasaran sasaran yang berpotensi.

Baca juga: Definisi Promosi

Konsep Campuran Pemasaran

Konsep Campuran PemasaranKonsep Campuran Pemasaran

Ketika berbicara mengenai bidang pemasaran, ada satu konsep umum yang mesti diketahui oleh setiap pengusaha, iaitu konsep Pemasaran 4 P. Apakah maksudnya? Pemasaran 4 P adalah konsep pemasaran yang memfokuskan kepada 4 perkara: Produk, Harga, Tempat dan Promosi. Keempat perkara ini mesti menjadi pertimbangan utama dalam menyusun bagaimana kita akan melakukan pemasaran kemudian.

Tetapi dengan perkembangan keadaan pasaran yang sangat dinamis pada masa ini, konsep 4P dianggap kurang berkesan. Oleh kerana itu, banyak pemerhati merasakan perlunya menambahkan titik lain pada konsep tersebut. Sehingga istilah yang dipopularkan Pemasaran Campuran atau Pemasaran 7 P.

Adakah pengembangan konsep konsep 4 P, 7 P disusun dengan tambahan 3 titik, iaitu Proses (Orang), Orang (orang) dan Bukti Fizikal (bukti fizikal). Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai semua perkara dalam konsep Pemasaran Campuran, pertimbangkan tinjauan terperinci berikut:

1. Aspek Produk (Produk)

Yang dimaksud dengan produk adalah apa yang kita jual dalam bisnis yang meliputi barang atau perkhidmatan yang memiliki nilai penggunaan dan diperlukan oleh pengguna. Kunci utama produk yang merupakan barang atau perkhidmatan mesti dapat memenuhi keperluan atau kehendak pengguna.

Di samping itu, lebih banyak nilai diperlukan berbanding produk lain agar produk kami lebih senang diterima oleh pengguna.

Aspek 2. Harga (Harga)

Harga adalah wang yang mesti diberikan oleh pengguna untuk menjual barang atau perkhidmatan. Harga menjadi aspek yang sangat penting kerana pada umumnya pengguna menjadikan harga sebagai pertimbangan utama sebelum membeli.

Memandangkan sifatnya yang sangat fleksibel, adalah idea yang baik untuk selalu mengikuti dinamika pasaran untuk menetapkan harga pada tahap yang tepat. Di mana harga masih boleh diterima oleh masyarakat tetapi juga tetap mendapat keuntungan.

3. Aspek tempat (Tempat)

Tempat perniagaan adalah lokasi di mana kita akan menjalankan proses jual beli. Bagi perniagaan konvensional aspek ini memang sangat penting. Anda mesti memberi perhatian sama ada lokasinya cukup strategik dan senang dikunjungi pengguna.

Tetapi dengan perkembangan perniagaan moden seperti perniagaan dalam talian , kini pemahaman tentang pelbagai aspek tempat disesuaikan dengan media yang digunakan.

4. Aspek Promosi (Promosi)

Promosi adalah aktiviti perniagaan yang bertujuan untuk menjadikan pengguna lebih akrab dan berminat dengan produk perniagaan anda. Dalam aktiviti ini, anda mesti dapat mengubah persepsi pengguna menjadi positif mengenai perniagaan kita.

Untuk melakukan begitu banyak teknik promosi yang baik secara manual melalui promosi tatap muka ke promosi dalam talian yang kini berkembang pesat.

5. Proses Aspek (Proses)

Dalam perniagaan, proses itu dapat ditafsirkan sebagai langkah yang diambil antara penjual dan pengguna. Ini merangkumi perkhidmatan dan proses transaksi. Berikan pengalaman perkhidmatan yang memuaskan kepada pengguna melalui pelbagai teknik sehingga mereka juga berpuas hati.

6. Aspek Orang (Orang)

Termasuk dalam aspek ini tentu saja bukan sahaja pengguna tetapi semua SDM yang terlibat, termasuk pekerja atau pasukan perniagaan. Ini sangat penting untuk diperhatikan memandangkan semua orang pasti mempunyai kecenderungan yang berbeza dalam dunia perniagaan.

Memberi perhatian yang baik kepada orang yang terlibat dalam perniagaan anda adalah langkah pertama yang sangat baik.

7. Aspek Bukti Fizikal (Bukti Fizikal)

Bukti fizikal semuanya ada dalam bentuk peralatan atau alat yang digunakan untuk menyokong perjalanan perniagaan kita. Terutama untuk perniagaan berskala besar, tentu saja memerlukan lebih banyak peralatan dan fungsi dan penggunaan yang lebih kompleks.

Oleh kerana semua aspek konsep Campuran Pemasaran saling berkaitan antara satu sama lain, anda mesti melaksanakannya secara harmoni dan seimbang.

Baca juga:  3 Petua Pemasaran Yang Boleh Dipikat oleh Pengguna

Demikian penjelasan ringkas mengenai pemahaman campuran pemasaran, tujuan, dan konsep campuran pemasaran secara umum. Semoga artikel ini bermanfaat dan meluaskan cakerawala anda.

Artikel Berkaitan