Mahukan Sambungan Internet Mempercepat 3G pada Peranti Android? Cubalah 5 cara ini

Internet 3GImej dari Aquto.com

Walaupun rangkaian 4G LTE telah hadir dengan menawarkan kelajuan akses internet yang lebih baik, keberadaan jaringan internet 3G pendahulunya masih diperlukan oleh beberapa orang. Walaupun pengedaran rangkaian 4G masih tidak rata, rangkaian 3G masih mempunyai peratusan penggunaan data terbesar di Dunia.

Kelajuan internet 3G sememangnya di bawah 4G, tetapi anda tidak perlu risau tentang ini, kerana dengan cara dan trik berikut, anda akan dapat membuat sambungan 3G lebih cepat dan pantas. Lalu bagaimana anda menjadikan rangkaian 3G ini berjalan dengan cepat dan maksimum pada peranti Android? Berikutan kajian semula.

1. Penggalak Internet 3G Dengan Aplikasi Pihak Ketiga

Cara pertama untuk membuat sambungan internet 3G yang cepat pada peranti Android adalah dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga. Dan satu aplikasi yang dapat membantu anda mempercepat rangkaian 3G adalah Opera Max. Dengan Opera Max, jalur trafik 3G sememangnya akan berfungsi dengan lebih optimum. Selain dapat membuat aplikasi berfungsi lebih cepat, dengan memasukkan proses pemampatan, aplikasi Opera Max juga akan dapat menjimatkan kuota internet.

Selain Opera Max, bagi anda peminat Facebook, anda juga dapat menggunakan aplikasi Facebook Lite untuk dapat mempercepat rangkaian 3G ketika mengakses Facebook. Dengan aplikasi Facebook Lite, data yang diperlukan juga tidak terlalu banyak jika dibandingkan dengan aplikasi Facebook biasa.

Artikel lain: Cara Mempercepat Sambungan Internet

2. Lumpuhkan Pemuatan Imej di Penyemak Imbas

Salah satu perkara yang menyebabkan laman web memuat sangat lama di rangkaian internet 3G adalah gambar yang terdapat di laman web tersebut. Oleh itu, jika anda ingin mempercepat rangkaian 3G ini, maka anda mesti mematikan memuatkan gambar di penyemak imbas. Jadikan penyemak imbas anda dalam mod atau mod 'Hanya Teks'.

Untuk menjadikan penyemak imbas dalam mod 'Hanya Teks', anda boleh mengubahnya di menu tetapan penyemak imbas. Sekarang apabila penyemak imbas hanya dapat mengakses teks tanpa gambar, kita dapat memastikan bahawa kelajuan rangkaian 3G akan lebih cepat.

3. Bersihkan  Cac dia di Telefon Pintar  

Seterusnya, bagaimana membuat rangkaian 3G pada peranti Android #smartphone berfungsi dengan cepat maka anda boleh melakukannya dengan membersihkan cache pada telefon pintar. Cache itu sendiri adalah folder fail internet sementara yang mengandungi fail dari beberapa laman web yang telah anda lawati. Sekarang jika anda sudah lama melayari, cache ini akan semakin banyak. Kini kesan kewujudan cache terlalu banyak akan menjadikan kelajuan rangkaian 3G telefon pintar Android lebih perlahan.

Oleh itu untuk dapat mengembalikan kepantasan, anda harus memadam keseluruhan cache. Untuk membersihkan cache ini sendiri, anda boleh memasuki menu tetapan (setting) dan pilih Application. Setelah itu, kosongkan cache yang tersisa dari aplikasi yang dipilih dengan memilih Clear Cache.

4. Nyahpasang  Aplikasi intensif Memori

Penurunan kecepatan rangkaian 3G pada telefon pintar Android juga dapat disebabkan oleh adanya beberapa aplikasi yang telah dipasang. Dalam setiap aplikasi, ia semestinya akan memakan memori telefon pintar. Oleh itu jika anda memasang terlalu banyak aplikasi maka kelajuan akses internet anda akan berkurang.

Oleh itu hapus saja aplikasi yang jarang atau bahkan tidak pernah digunakan sehingga memori telefon pintar menjadi lega dan lapang. Apabila memori menjadi lebih lega, akses internet 3G akan menjadi lebih baik dan cepat. Selain menghapus aplikasi, menghapus widget juga dapat menjadi solusi lain untuk dapat menjadikan kecepatan jaringan 3G telefon pintar Android semakin cepat.

Baca juga:  Mendedahkan 6 Inovasi Terburuk di Bidang Internet yang Pernah

5. Tukar Pilihan Mod Rangkaian yang Digunakan

Akhirnya, cara membuat sambungan internet 3G yang cepat adalah dengan menukar pilihan mod rangkaian yang digunakan. Dalam peranti telefon pintar Android, pilihan pemilihan mod rangkaian sememangnya dapat dilakukan dengan memilih rangkaian yang tepat. Pilihannya sendiri adalah 2G / GSM dan 3G / WCDMA atau memilih keduanya dengan sistem automasi.

Tetapi ada perkara yang perlu difahami sebelum melakukan ini, iaitu keadaan rangkaian di lokasi pengguna. Pastikan rangkaian yang anda pilih sesuai dengan keadaan isyarat terbaik di lokasi tersebut. Sekiranya anda memaksa telefon pintar untuk menangkap rangkaian 3G di lokasi yang mempunyai sedikit isyarat, ini tidak akan berguna.

Artikel Berkaitan