Ini adalah 5 Syarikat Teknologi yang Berpartisipasi dalam Memeriahkan Filem 2 AADC

Filem AADC 2Imej dari Pojoksatu.id

Filem AADC (What Up with Love) sememangnya merupakan filem legenda yang berjaya dan menjadi pelopor untuk pengembangan filem Dunia berikutnya. Dari kisah kejayaan ini, Miles Film sebagai pembuat filem dan Mira Lesmana dan Riri Riza sebagai penerbit filem bersetuju untuk meneruskan kisah cinta Rangga dan Cinta yang terpisah dalam AADC 2 (Ada apa dengan Cinta-2).

Walaupun waktu tayang antara AADC-1 (2002) dan AADC 2 (2016) sangat lama, iaitu 14 tahun, ternyata semangat orang ramai sangat besar. Kini semangat orang ramai dalam filem AADC 2 inilah yang mendorong beberapa syarikat #teknologi untuk memeriahkan AADC 2 dengan menjalin kerjasama dengan Miles Film. Lalu siapakah syarikat teknologi yang turut serta untuk memeriahkan semangat filem AADC 2 ini? Berikutan kajian semula.

1. BARIS

Syarikat teknologi pertama yang turut serta dalam memeriahkan filem AADC 2 ialah LINE. Syarikat Jepun ini bahkan telah membuat iklan untuk fitur Find Alumni dengan memaparkan kisah pertemuan semula antara Love dan Rangga di Jakarta sejak November 2014. Iklan ini sendiri kemudian menjadi viral dan dalam waktu kurang dari 24 jam dapat menembusi jumlah satu juta tontonan.

Melihat respons terhadap iklan LINE ini, Mira Lesmana memutuskan untuk membuat sekuel AADC 2. Setelah filem ini selesai, Mira tidak melupakan perkhidmatan LINE dan membenarkan LINE menaja filem tersebut. Dari sini, LINE membuat pelekat dengan gambar wajah pelakon filem AADC 2. Selain itu, LINE juga membuat siaran langsung dalam bentuk sesi soal jawab dengan pelakon filem AADC 2 pada 23 April 2016 semalam.

Artikel lain:  Berikut adalah 10 Syarikat Teknologi Maklumat (IT) Terbesar di Dunia

2. Lenovo

Pengilang telefon pintar dari China Lenovo juga tidak mahu ketinggalan untuk memeriahkan kegembiraan filem AADC 2 ini. Syarikat teknologi ini, yang ditubuhkan pada tahun 1984 oleh Liu Chuanzhi, turut serta dengan menaja AADC 2. Jadi apa yang dilakukan? Mereka memanfaatkan momen AADC 2 ini dengan membuat pelbagai kuiz menarik, seperti pertandingan hadiah pakej pelancongan ke New York.

Untuk mengikuti kuiz ini, para peserta diminta untuk membeli produk Lenovo terlebih dahulu. Selain mengadakan kuis, Lenovo juga memberikan cabaran untuk membuat versi poster pasangan AADC 2.

3. Telkomsel

Filem AADC 2 lebih meriah dengan kehadiran # operator telekomunikasi di Dunia, iaitu Telkomsel. Ya, Telkomsel juga terkenal sebagai penaja filem AADC 2. Sebagai penaja, Telkomsel mengadakan peraduan untuk produk simPATI yang berkaitan dengan filem AADC 2. Semasa melakukan peraduan ini, para peserta diminta untuk meneka akhir cerita AADC 2.

Selain mengadakan peraduan, Telkomsel juga memiliki beberapa kandungan khas dari filem AADC 2, termasuk kisah di sebalik pembuatan soundtrack AADC 2. bandar.

4. Filem Fuji

Seterusnya, syarikat teknologi yang menaja AADC 2 adalah Fuji Film. Syarikat #kamera Jepun yang ditubuhkan pada 20 Januari 1934 sendiri memeriahkan filem AADC 2 dengan mengadakan pertandingan Fan Fiction (Fanfic) dengan hadiah kamera Instax, t-shirt dan poster filem AADC 2. 2. Untuk menyertai pertandingan ini, para peserta diminta untuk memberitahu apa yang yang berlaku pada watak filem AADC 2 setelah perpisahan Cinta dan Rangga di Soekarno-Hatta Airport.

Baca juga:  Melihat Kewujudan 5 Syarikat Teknologi Paling Bersinar pada tahun 2015

5. Bercetak

Akhirnya, syarikat teknologi yang mengambil bahagian dalam filem AADC 2 adalah Printerous. Printerous itu sendiri adalah permulaan digital (startup) yang berfungsi mencetak dalam talian dengan pelbagai bentuk produk seperti t-shirt, bantal hingga sarung telefon pintar. Dalam filem AADC 2 itu sendiri, permulaan ini menjadi rakan kongsi rasmi filem AADC 2. Dengan status ini, permulaan ini kemudian menjual pelbagai barang dagangan rasmi kesinambungan filem Rangga dan cinta Cinta.

Terdapat sekurang-kurangnya 10 jenis barang yang mereka jual, iaitu, beg tote, sarung iPhone, sarung iPad, sarung Samsung, bantal lemparan, buku nota, "skins" MacBook, t-shirt, poster, dan mug. Bagi anda yang ingin mengadakan maruah barang AADC 2, anda boleh melayari pautan www.printerous.com/id/aadc2.

Artikel Berkaitan