Nat Brown ~ Otak Di Sebalik Pembangunan Konsol Permainan Xbox

Imej dari Eurogamer.netImej dari Eurogamer.net

Dalam artikel sebelumnya, kami membincangkan secara ringkas bagaimana perkembangan teknologi mempengaruhi corak kehidupan manusia dalam mencari hiburan alternatif. Dengan pelbagai teknologi terkini yang diciptakan hari ini, hiburan digital telah berkembang pesat dan bahkan berubah menjadi gaya hidup moden.

Salah satu hasil pengembangan teknologi ini adalah adanya pelbagai konsol permainan. Sekiranya ditanya, salah satu yang paling popular dan banyak digunakan hari ini tentunya konsol permainan Xbox dari Microsoft. Peranti #game ini telah lama menjadi pilihan menarik bersama pesaing PlayStation dari syarikat Sony.

Tetapi adakah anda tahu, siapa otak di sebalik pengembangan peranti permainan Xbox? Itulah Nat Brown, seorang jurutera kejuruteraan Microsoft yang pertama kali mengembangkan konsep asas Xbox menjadi sebesar yang ada sekarang. Lebih lanjut mengenai bagaimana Nat Brown membuat sistem Xbox, dapat dilihat dalam artikel di bawah.

Kerjaya Awal Nat Brown

Tidak seperti pegawai #Microsoft yang lain, nama Nat Brown mungkin tidak terlalu dikenali atau bahkan dikenali ramai oleh pencinta produk Microsoft. Tetapi sebenarnya melalui tangan Brown yang sejuk, konsep asas sistem konsol permainan Xbox berjaya dibuat.

Kembali pada masa-masa awal ketika Brown bergabung dengan syarikat Microsoft, dia memasuki syarikat itu dengan status sebagai pekerja magang pada musim panas tahun 1990. Setelah menamatkan pendidikannya di Universiti Harvard jurusan komputer, dia mula aktif dan bekerja sepenuhnya di syarikat milik Bill Gates.

Artikel lain:  Mengingati Ray Tomlinson, Pencipta Teknologi E-mel yang Tua

Ketika pertama kali memasuki jalur kerjaya, dia ditempatkan sebagai pembangun aplikasi Microsoft Publisher. Penerbit Microsoft itu sendiri adalah aplikasi komputer untuk perniagaan penerbitan yang muncul dalam siri Windows 3.1 atau yang terbaru pada masa itu. Dengan kepakaran dalam bidang Object Linking and Embedding (OLE) dan Component Object Model (COM) teknologi, Brown ditugaskan untuk menulis kod sistem 16 bit dan 32bit.

Hanya selepas itu, pada tahun 1995 dia naik sebagai pengurus teknologi program teknikal Object Linking and Embedding (OLE) dan Component Object Model (COM). Di sana dia berjaya merancang model objek generasi baru bernama COM +, yang sekarang dapat kita kenali sebagai lanjutan dari bahasa sistem komputer .NET, CLR dan C #.

Mula Terjun Dalam Pembangunan Konsol Permainan

Dari situ karier Brown terus meningkat hingga pada tahun 1999 dia mengendalikan projek strategi jangka panjang yang ditugaskan untuk membuat konsol permainan. Pada masa itu, konsol permainan memang dipopularkan untuk kegunaan rumah. Dan Microsoft sebagai syarikat teknologi terbesar pastinya tidak mahu ketinggalan untuk mencipta peranti permainannya sendiri. Terutama pada masa itu, Sony adalah yang pertama membuat konsol PlayStation yang boleh dikatakan sebagai pemegang bahagian pasaran terbesar untuk beberapa kawasan berpotensi di seluruh dunia.

Peranan Nat Brown sendiri cukup besar untuk membuat konsol Xbox. Bermula dari membuat konsep asas hingga aplikasi yang disertakan dalam konsol permainan Microsoft, banyak yang dilakukan secara bebas olehnya. Hanya selepas itu, pematangan konsep Xbox sebenarnya Diteruskan oleh Steve Balmer dan Bill Gates sendiri dengan nilai pembangunan US $ 1 bilion. Inilah yang menjadikan nama Brown tidak begitu terkenal sebagai pencipta Xbox.

Baca juga:  Blake Aaron Ross ~ Pencipta Penyemak Imbas Mozilla Firefox

Kesinambungan Kerjaya Brown

Setelah membuat peranti Xbox dan menjelang akhir tahun 1999, Nat Brown secara rasmi mengundurkan diri dari syarikat Microsoft. Tetapi tidak begitu, dia yang memiliki kekosongan untuk fokus mengurus keluarga, memasuki kembali bidang perniagaan teknologi pada tahun 2004.

Pada tahun itu, dia bergabung dengan syarikat permulaan yang disebut iLike.com yang kemudiannya diambil alih oleh Myspace. Bukan hanya itu, dia juga terlibat dalam permulaan pengiklanan mudah alih Rel8tion yang juga akhirnya diperoleh oleh syarikat media sosial #Facebook pada tahun 2011.

Walaupun tidak lagi aktif di syarikat besar, Nat Brown masih terus mengasah kemahirannya dengan membuat beberapa aplikasi #IOS dan menjadi perunding untuk perniagaan teknologi utamanya yang menggunakan strategi mudah alih. Apa yang dicapai oleh Brown dalam membuat konsol permainan yang popular seperti Xbox, tentu dapat menjadi inspirasi bagi kami, terutama rakan sekerja yang kini sedang bergelut dengan dunia teknologi digital. Semoga dapat memberi inspirasi.

Artikel Berkaitan