Inilah Jepun, negara dengan teknologi paling inovatif, lihat 4 di bawah

Teknologi kereta api JepunImej dari Inquirer.net

Bercakap tentang Sakura Jepun, kita akan selalu merasa kagum dan hairan. Bagaimana tidak, negara yang hancur pada tahun 1945 kerana bom atom Hiroshima dan Nagasaki terus berkembang sebagai negara paling moden dan maju di Asia dan dunia. Kemajuan negara Jepun ini bahkan kini mampu menyaingi negara-negara paling maju di Eropah dan Amerika.

Dari sekian banyak penemuan #teknologi yang telah dibuat ternyata Jepun tidak mahu berhenti berinovasi. Mereka terus berusaha dan membuat penemuan dan teknologi lain yang dapat menyokong dan memudahkan kehidupan mereka.

Menjadi Negara Paling Efisien dalam Mengembangkan Kreativiti

Dari perkembangan teknologi yang pesat ini, tidak diragukan lagi apabila Jepun dianggap sebagai negara paling efisien dalam mengembangkan kreativiti menjadi inovasi. Pada tahun 2014, akhirnya Jepun dianugerahkan oleh Asian Development Bank (ADB). Anugerah kecekapan teknologi ini diperoleh oleh Jepun setelah memenangi 36 petunjuk dari negara-negara Asia yang lain.

Petunjuk yang mengukur kapasiti dan insentif untuk inovasi termasuk jumlah paten, jumlah universiti yang menjadikannya 500 teratas di dunia, buku, anggaran penyelidikan, filem, tahap pembandaran dan juga pembangunan.

Artikel lain:  Mengenal Uchi ~ Konsep Kekeluargaan dalam Perniagaan dan Syarikat Jepun

1. Teknologi Keretapi Pantas

Teknologi inovatif dan cekap pertama dari Jepun adalah kereta api Shinkansen. Kereta api laju di Jepun memang cukup menarik dan hebat. Bagaimana tidak, kereta api yang menggunakan teknologi levitasi magnetik mampu menjadikan kereta api diangkat setinggi 10 sentimeter dari rel dan melaju hingga 600 kilometer per jam.

Dengan ini, kereta api laju mampu menempuh jarak 515 kilometer hanya dalam 2.5 jam. Teknologi levitasi magnetik dengan kekuatan magnet yang mampu mendorong kereta ini secara elektrik masih dikembangkan sehingga dapat mencapai kecekapan dan keberkesanan maksimum.

2. Teknologi Tahan Gempa

Jepun, yang terletak di antara lempeng Laut Pasifik, menjadikan negara ini sangat terdedah kepada gempa bumi. Sekurang-kurangnya beberapa gempa bumi yang terjadi sebelumnya telah menjadi bukti bahawa Jepun mesti berusaha mencipta teknologi yang mampu mengatasi gempa ini. Kemudian dari masa itu muncul teknologi bangunan tahan gempa. Mendengar nama teknologi ini tidak semestinya menjadikan bangunan yang ada tidak terpengaruh dengan gempa yang ada.

Tetapi teknologi tahan gempa yang dimaksudkan akan menjadikan bangunan yang ada menjadi fleksibel dan tidak mudah runtuh akibat kesan gempa. Bukan hanya bangunan dan bangunan kediaman, teknologi tahan gempa yang ada kemudian disesuaikan dengan bangunan minimarket yang juga dirancang untuk memiliki rizab tenaga. Dengan rizab tenaga ini, elektrik akan tetap ada walaupun pada amnya terganggu semasa gempa bumi.

3. Teknologi kecekapan kertas tisu

Teknologi inovatif seterusnya dari Jepun adalah teknologi kecekapan kertas tisu. Bagaimana orang Jepun melakukannya? Ini berlaku ketika para saintis menemui timbunan sampah kertas di negara ini. Oleh itu, mereka juga memikirkan bagaimana sampah kertas ini dapat dimanfaatkan dengan betul menjadi sesuatu yang bermanfaat.

Kemudian datang teknologi mesin yang dapat mengitar semula sisa kertas pejabat ke tisu tandas. Dengan penemuan ini, maka 40 helai kertas terpakai bersaiz A4 dapat diubah menjadi satu gulungan kertas tandas dalam 30 minit.

Baca juga:  Yaokikai ~ Memetik Inspirasi dari "Gudang" Usahawan Jepun yang Bangkrut

4. Teknologi Futuristik Mesin Basuh

Akhirnya, teknologi yang paling inovatif dari Jepun adalah teknologi mesin basuh futuristik. Mesin basuh? Seperti apa teknologi ini? Teknologi mesin basuh futuristik itu sendiri berfungsi tanpa perlu menggunakan air sebagai media pembersih.

Pembersihan tanpa air itu sendiri pastinya sangat futuristik kerana ia tidak terdapat di kebanyakan mesin basuh. Mesin basuh tanpa air itu sendiri disebut AQUA Racooon yang merupakan pengeluaran dari AQUA Jepun - jenama yang biasa kami kenal dengan nama SANYO.

Lalu bagaimana mesin basuh ini melakukan pembersihan tanpa air? Anda melakukan ini dengan menggunakan teknologi ozon khas sehingga pakaian kotor juga bersih dan baunya akan segar. Dengan teknologi ini, seseorang akan cekap dan menjimatkan kerana mereka tidak perlu lagi membayar perkhidmatan cucian kering .

Artikel Berkaitan